Κοινός Παρονομαστής

1

Προχειρο-στημένη, αναληθοφανής και ρηχή ανταλλαγή των πλέον… Facebook τσιτάτων περί έρωτος και κάθε λογής αμπελοφιλοσοφίας.

Κοινός Παρονομαστής

Ο ιδιοκτήτης ενός επαρχιακού καφενείου και τρεις άρρενες θαμώνες του πιάνουν κουβέντα για τις γυναίκες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Συμφωνούν, διαφωνούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον «κοινό παρονομαστή», ο οποίος κάνει την αιφνιδιαστική επίσκεψή του. Προχειρο-στημένη, αναληθοφανής και ρηχή ανταλλαγή των πλέον… Facebook τσιτάτων περί έρωτος και κάθε λογής αμπελοφιλοσοφίας.

Κοινός Παρονομαστής - εικόνα 1

Ίσως ως θεατρικό έργο η ιδέα να είχε μια κωμική (και μόνο) πιθανότητα: στη μέση του πελοποννησιακού πουθενά, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης ενός καφενείου και τρεις θαμώνες ξεκινούν μια θυελλώδη κουβέντα για τις γυναίκες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο καθένας τους αποτελεί κι ένα τυπικό αρσενικό «δείγμα» –ο φαλλοκράτης, ο ρομαντικός, ο ρεαλιστής και ο σοφός–, η δε αντιπαράθεσή τους αναπαράγει κάθε γνωστή προαιώνια διαμάχη περί ερωτικής συμπεριφοράς.
Ακόμη κι αν προσπεράσει κάποιος το πρόχειρο σεναριακό στήσιμο και την αδέξια σκηνοθετική προσέγγιση (σαν από τηλεοπτικό τρικάμερο), είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει την ταινία στα σοβαρά, αιφνιδιασμένος από την αναληθοφανή και ρηχή ανταλλαγή των πλέον… Facebook τσιτάτων περί έρωτος και όχι μόνον. «Η ζωή είναι σαν τον καφέ…», «Οι γυναίκες είναι σαν τις τουαλέτες…», «Ο έρωτας είναι σαν τη διαθήκη…» και πάει λέγοντας, με τέσσερις έμπειρους ηθοποιούς να πελαγοδρομούν στους πλέον σχηματικούς ρόλους της καριέρας τους, απαγγέλ­λοντας ατελείωτα αποφθέγματα από γυμνασιακό λεύκωμα. Ώσπου εισβάλλει στο πλάνο η μεγάλη ανατροπή της πλοκής (η κάθοδος εξωγήινων θα ήταν λίγο πιο πειστική) και όλα γίνονται… ακόμη χειρότερα.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 77΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Κοινός Παρονομαστής

1
  • Δραματική κομεντί
  • 2014
  • Διάρκεια: 77 '
  • Σωτήρης Τσαφούλιας

Ο ιδιοκτήτης ενός επαρχιακού καφενείου και τρεις άρρενες θαμώνες του πιάνουν κουβέντα για τις γυναίκες, τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Συμφωνούν και διαφωνούν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον «κοινό παρονομαστή», ο οποίος κάνει κάποια στιγμή την αιφνιδιαστική επίσκεψή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.