Welcome to New York

3

Η υπόθεση Στρος-Καν γίνεται αφορμή για μια καυστική σάτιρα κοινωνικών θεσμών και προσωπικών αξιών αλλά και την καλύτερη ερμηνεία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ εδώ και χρόνια.

Welcome to New York

Ένα διεθνές σκάνδαλο ξεσπά όταν ο πανίσχυρος Ντεβερό, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φαβορί για τη γαλλική προεδρία, συλλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Η υπόθεση Στρος-Καν γίνεται αφορμή για μια καυστική σάτιρα κοινωνικών θεσμών και προσωπικών αξιών αλλά και την καλύτερη ερμηνεία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ εδώ και χρόνια.

Welcome to New York - εικόνα 1

«Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από δικαστική­ υπόθεση» μα κι «εντελώς μυθοπλαστική», ενώ «κάθε πλευρά έχει τη δική της άποψη επί του θέματος». Απαραίτητες αρχικές διευκρινίσεις όχι μόνο για λόγους νομικούς αλλά και για καθαρά δραματικούς, καθώς το «Welcome to New York» φιλοδοξεί να γίνει κάτι παραπάνω από ένα απλό καταγραφικό ντοκουμέντο του σκανδάλου Ντομινίκ Στρος-Καν.
Μια από πολλές πλευρές αμφιλεγόμενη υπόθεση (οι αρχικές κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης) δίνει στον Έιμπελ Φεράρα την αφορμή να συναντήσει ακόμη έναν εθισμένο, ηθικά επιλήψιμο και αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα όπως ο Χάρβεϊ Καϊτέλ του «Bad Lieutenant» και ο Κρίστοφερ Γουόκεν του «Βασιλιά της Νέας Υόρκης».

Ο Ντεβερό είναι ο πανίσχυρος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το φαβορί των επόμενων εκλογών για τη γαλλική προεδρία. Συγχρόνως είναι κι ένας αθεράπευτος σεξομανής, ο οποίος σε ένα ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη περνά μια νύχτα με μια παρέα φίλων και πρόθυμων κοριτσιών, ξεφαντώνοντας με κάθε πιθανό τρόπο. Ακολουθεί η επίσκεψη άλλων δύο πρωτοκλασάτων κολ γκερλ, τα οποία τον αφήνουν μόνο του λίγο προτού ξημερώσει. Παρόλα αυτά, το πρωί ο ίδιος θα επιτεθεί στην καμαριέρα που τον πετυχαίνει ημίγυμνο στο μπάνιο, για να συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές στο αεροδρόμιο με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Welcome to New York - εικόνα 2

Ο Έιμπελ Φεράρα, αν και παίρνει ξεκάθαρη θέση, πολύ σωστά δεν επιμένει στις λεπτομέρειες των «πικάντικων» γεγονότων. Αντίθετα­, στέκεται στη σύλληψη, την ανάκριση και την προσαγωγή του Ντεβερό στις φυλακές. Μια εξευτελιστική διαδικασία, που δείχνει τον βασιλιά κυριολεκτικά γυμνό, φέρνοντάς τον σε επαφή με έναν κόσμο (από τους περιφρονητικούς αστυνομικούς μέχρι τους απαξιωτικούς προφυλακισμένους) με τον οποίο τον χωρίζει κοινωνική άβυσσος. Όλα όσα ακολουθούν, με την πλούσια σύζυγό του να καταφθάνει από το Παρίσι και να τον βγάζει από τη φυλακή, σαρκάζουν μια σειρά πολιτικοκοινωνικών θεσμών αλλά και προσωπικών αξιών.
Η μέθοδος είναι εν πολλοίς θεατρική, κυρίως στο δεύτερο μέρος του φιλμ, με την κυνική Σιμόν (λέγε με Αν Σινκλέρ) να αγγίζει τα όρια της καρικατούρας. Ο Ντεβερό του εξαιρετικού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ωστόσο, είναι μια τραγικά μοναχική και σχεδόν συγκινητικά εύθραυστη φιγούρα η οποία ζητά απελπισμένα να… μη σωθεί από κανέναν. Δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη, διασκεδάζει βλέποντας Τριφό (το «Συζυγικό Κρεβάτι»!) στην τηλεόραση, ενώ έξω από την πόρτα του ο κόσμος έχει πάρει φωτιά, και παραπονιέται πως ποτέ δεν κυνήγησε ο ίδιος τη δημοσιότητα και μια καριέρα πολιτικού. Μοιάζει με κακομαθημένο παιδί, δεν είναι όμως παρά ένας νιτσεϊκός ήρωας πέρα από το καλό και το κακό.

Γαλλία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: HOLLYWOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Welcome to New York

3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 125 '
  • Έιμπελ Φεράρα

Ένα διεθνές σκάνδαλο ξεσπά όταν ο πανίσχυρος Ντεβερό, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φαβορί για τη γαλλική προεδρία, συλλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης μιας καμαριέρας ξενοδοχείου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.