Xenia

3

Ο δημιουργός της «Στρέλλας» υπογράφει ένα αλμοδοβαρικό, κοινωνικά επίκαιρο και τρυφερά συγκινητικό road movie, το οποίο συμμετείχε στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών.

Xenia

Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δύο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια. Ο δημιουργός της «Στρέλλας» υπογράφει ένα αλμοδοβαρικό, κοινωνικά επίκαιρο και τρυφερά συγκινητικό road movie, το οποίο συμμετείχε στο τελευταίο φεστιβάλ Κανών.

Xenia - εικόνα 1

Με αφορμή το θάνατο­ της μητέρας του, ο Ντάνυ, ένας 16χρονος γκέι αλβανικής καταγωγής, ξεκινά μαζί με τον Ντίντο, το αγαπημένο του κουνέλι, από την Κρήτη για την Αθήνα. Εκεί θα συναντήσει τον μεγαλύτερο αδερφό του Οδυσσέα και μαζί θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας αφενός να βρουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους εγκατέλειψε πριν από χρόνια, και να αποκτήσουν έτσι νόμιμα την ελληνική ιθαγένεια, αφετέρου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού.

Από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης προς τον Βορρά δηλαδή, δύο κοινωνικά περιθωριακοί και αποκομμένοι από το ιστορικό τους παρελθόν χαρακτήρες ξεκινούν για το κυνήγι του ελληνικού ονείρου. Πατώντας σε μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται τελικά πιο παράξενη από κάθε φαντασία, οι ταινίες­ του Πάνου Κούτρα («Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά», «Αληθινή Ζωή», «Στρέλλα») δεν είναι παρά λιγότερο ή περισσότερο μεταμφιεσμένα μελοδράματα με καθαρό κοινωνικό προσανατολισμό –ακόμη και ο cult «…Μουσακάς»–, συγκινητικά οδοιπορικά ανθρώπων που αναζητούν την ταυτότητά τους. Και όταν δεν τη βρουν, την «εκδίδουν» οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Αυτή η –κινηματογραφική και πολιτική– προσέγγιση χαρακτήρων και καθημερινότητας, η σύγκρουση μιας εσωτερικής αλήθειας κι ενός ρόλου που μας έχει ανατεθεί να υποδυθούμε είναι που φέρνει το σινεμά του ευρηματικού Έλληνα δημιουργού κοντά σε εκείνο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. το queer στοιχείο και τα camp ξεσπάσματα έπονται.

Xenia - εικόνα 2

Έτσι λοιπόν και στο «Xenia» ο Κούτρας περιγράφει μια χώρα και τους ανθρώπους της (οι οποίοι έρχονται από κάπου αλλού) με την ίδια επιθετική τρυφερότητα. Μια χώρα παραδομένη στη μισαλλοδοξία και την προκατάληψη, η οποία έχει κατεδαφίσει μαζί με τα «Ξενία» της την πατροπαράδοτη έννοια της φιλοξενίας. Συντηρεί όμως ακόμη τις ελπίδες και τα όνειρά της, θαμμένα έστω σε επαρχιακά σκυλάδικα. Και μερικούς ανθρώπους, που για να επιβιώσουν συμβιβάζονται ή καταφεύγουν στη φαντασίωση, ξέρουν όμως να παίρνουν την τύχη στα χέρια τους όταν χρειάζεται, φτιάχνοντας αυτοσχέδιες οικογένειες, χωρίς δεσμούς αίματος και γλώσσας.

Σαν τους ήρωές του, ο σκηνοθέτης αντιπαραθέτει σε μια υπό κατάρρευση πραγματικότητα τη φαντασία και το χιούμορ, μιλώντας με εκκεντρική τσαχπινιά για τα πλέον καυτά, σοβαρά προβλήματα και με ειλικρινή τρυφερότητα για τα πιο βαθιά, επώδυνα εσωτερικά τραύματα. Χωρίς φορμαλιστική εκζήτηση, επινοεί κινηματογραφικές λύσεις και πλουτίζει με ιδέες ένα αρχετυπικά μελό στόρι, φλερτάρει με την υπερβολή και το κιτς, ανατρέποντας έτσι ένα σωρό στερεότυπα, και ξεπερνά το σκόπελο ενός τραβηγμένου (κυρίως αφηγηματικά) φινάλε με μια αποστομωτική αισιοδοξία. Η δικαίωση ήρθε με μια θριαμβευτική διεθνή φεστιβαλική πορεία, αρχής γενομένης από το Ένα Κάποιο Βλέμμα των φετινών Κανών.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: FELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Xenia

3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 128 '
  • Πάνος Χ.Κούτρας

Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δυο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

6 ταινίες ρεβιζιονιστικού γουέστερν στο Μιχάλης Κακογιάννης

Ένα αφιέρωμα στο ρεβιζιονιστικό γουέστερν και την αλήθεια πίσω από τον μύθο της Άγριας Δύσης έρχεται με την προβολή 6 εμβληματικών έργων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2026

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που προβάλλονται στα σινεμά από τις 26 Μαρτίου.

Τσέριεν Ντάμπις: "Το να διηγούμαστε και μόνο την ιστορία της Παλαιστίνης είναι μια επαναστατική πράξη"

Η Παλαιστίνια ηθοποιός και σκηνοθέτιδα μιλάει για το συγκινητικό ιστορικό δράμα της "Στη Σκιά της Πορτοκαλιάς", το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Σίδνεϋ και Σαν Φρανσίσκο.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (26/03-01/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Οι ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο στη σωστή σειρά

Με αφορμή τη σημερινή γενέθλια ημέρα του, επιχειρούμε να κατατάξουμε τις ταινίες του "πιο κουλ" Αμερικανού σκηνοθέτη στη σωστή σειρά

AIMAFF 2026: Οι 12 καλύτερες μικρού μήκους της χρονιάς στα Newman Cinema

Προβολές, παρουσιάσεις, βραβεύσεις, δώρα και εκπλήξεις στο Newman Cinema, στο πλαίσιο του Athens International Monthly Art Film Festival

"Solo Mio": Εσύ τι θα έκανες αν σε παρατούσαν στα σκαλιά της εκκλησίας;

Με special guest Αντρέα Μποτιτσέλι και Ιταλική αύρα η νέα ρομαντική κωμωδία "Solo mio" των Τσαρλς Κίναν και Ντάνιελ Κίναν που κυκλοφορεί στις αίθουσες από την TFG.