Ο Αξέχαστος Μήνας

1,5

Άνιση κομεντί που απαντά άγαρμπα στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την προσπάθεια μιας κοινότητας για επιβίωση.

Ο Αξέχαστος Μήνας

Στο λιμανάκι του Τικλ Χεντ η αλιεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να συντηρεί τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη δημιουργία ενός εργοστασίου πετροχημικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η μόνιμη παρουσία ενός γιατρού και όταν η τύχη φέρνει στον τόπο τους τον νεαρό Δρ. Λιούις, οι κάτοικοι θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν, σε μια άνιση κομεντί που απαντά άγαρμπα στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την προσπάθεια μιας κοινότητας για επιβίωση.

Ο Αξέχαστος Μήνας - εικόνα 1

Ο Καναδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντον ΜακΚέλαρ έγινε γνωστός το 1998 με το εξαιρετικό πολυβραβευμένο ντεμπούτο του, το παράδοξα αισιόδοξο «Η Τελευταία Νύχτα του Κόσμου». Από τότε ο 51χρονος γύρισε μόνο μία ταινία, το «Childstar», επιλέγοντας να παίζει σε τηλεοπτικές-κινηματογραφικές παραγωγές και να κάνει δουλειές στο θέατρο. Ο ΜακΚέλαρ επιστρέφει πίσω από την κάμερα, λοιπόν, ύστερα από εννιά ολόκληρα χρόνια, διασκευάζοντας το ομότιτλο γαλλόφωνο φιλμ του Ζαν-Φρανσουά Πουλιό που γυρίστηκε πριν από μία δεκαετία στο Κεμπέκ.
Θέλοντας να πατήσει στη feelgood κληρονομιά των μεταπολεμικών αγγλικών ταινιών των Ίλινγκ Στούντιος (όπου έλαμψε το άστρο του Αλεξάντερ Μακέντρικ), ο δημιουργός μάς μεταφέρει σε ένα χτυπημένο από την ανεργία μικρό λιμάνι του Καναδά με μια ανάλαφρη κόντρα διάθεση. Η αλιεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να συντηρεί τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους του Τικλ Χεντ, οι οποίοι επιβιώνουν αποκλειστικά με επιδόματα.

Ο Αξέχαστος Μήνας - εικόνα 2

Μόνη­ τους ελπίδα ένα εργοστάσιο πετροχημικών, για την εγκατάσταση του οποίου όμως απαιτείται η μόνιμη παρουσία ενός γιατρού. Όταν η τύχη τούς χτυπήσει την πόρτα και ο νεαρός δρ Λιούις εμφανιστεί στο ήσυχο λιμανάκι για να εκτίσει τη μηνιαία ποινή κοινωνικής εργασίας που του έχει επιβληθεί, οι 120 κάτοικοι θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν στον τόπο τους.
Κάποιες από τις σεκάνς του «Αξέχαστου Μήνα» λειτουργούν χιουμοριστικά, όμως το δίδυμο Μπρένταν Γκλίσον - Τέιλορ Κιτς ουσιαστικά αποτυγχάνει να δημιουργήσει κάποιου είδους χημεία (ο 33χρονος Καναδός σταρ είναι καθ’ όλη τη διάρκεια ερμηνευτικά off παρά τη γοητεία του). Αυτό όμως που σίγουρα ξενίζει είναι ότι η άνιση κομεντί απαντά με συμβιβαστική απλοϊκότητα στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την προσπάθεια μιας κοινότητας για επιβίωση, με αποκορύφωμα το αμήχανο, άγαρμπο και συντηρητικό φινάλε.

Καναδάς. 2013. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αξέχαστος Μήνας

The Grand Seduction
1,5
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 113 '
  • Ντον ΜακΚέλαρ

Στο λιμανάκι του Τικλ Χεντ η αλιεία έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να συντηρεί τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους, οι οποίοι επιβιώνουν αποκλειστικά με επιδόματα. Μόνη τους ελπίδα η δημιουργία ενός εργοστασίου πετροχημικών, για την εγκατάσταση του οποίου όμως απαιτείται η μόνιμη παρουσία γιατρού. Όταν η τύχη τους χτυπήσει την πόρτα και ο νεαρός Δρ. Λιούις εμφανιστεί στο ήσυχο λιμανάκι για να εκτίσει τη μηνιαία ποινή κοινωνικής εργασίας που του έχει επιβληθεί, οι 120 κάτοικοι θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν στον τόπο τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.