The Guest

2,5

Παλιομοδίτικο και φιλικό προς τα κλισέ θρίλερ τρόμου, με αναφορές στα ’80s, μπόλικο μαύρο χιούμορ και κανιβαλική σάτιρα της μεσοαστικής Αμερικής.

The Guest

Ένας άγνωστος άντρας εμφανίζεται στο σπίτι των Πίτερσον και συστήνεται ως συμπολεμιστής του γιου της οικογένειας, ο οποίος έχει σκοτωθεί στο μέτωπο. Φιλικός και γοητευτικός, εγκαθίσταται για λίγες μέρες στο σπίτι τους, αρχίζοντας να επηρεάζει τους πάντες με τη μυστηριώδη συμπεριφορά του. Παλιομοδίτικο και φιλικό προς τα κλισέ θρίλερ τρόμου, με αναφορές στα ’80s, μπόλικο μαύρο χιούμορ και κανιβαλική σάτιρα της μεσοαστικής Αμερικής.

The Guest - εικόνα 1

Στο δρόμο του για το Χόλιγουντ και την κινηματογραφική καταξίωση (θα τον δούμε σύντομα στο «Μια Νύχτα στο Μουσείο 3» και δίπλα στον καινούργιο­ Λίαμ Νίσον), ο όμορφος Μάθιου του βρετανικού «Πύργου του Ντάουντον» κάνει μια στάση σε ένα δευτεροκλασάτο αμερικανικό θρίλερ, το οποίο αποδεικνύεται διασκεδαστικότατη μίνι έκπληξη. Στο «The Guest» ο Νταν Στίβενς είναι ο Ντέιβιντ, ένας βετεράνος του στρατού ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά στο κατώφλι των Πίτερσον και συστήνεται ως φίλος του γιου της οικογένειας που έχει σκοτωθεί στο μέτωπο. Φιλικός και γοητευτικός, εγκαθίσταται για λίγες ημέρες στο σπίτι επηρεάζοντας σιγά σιγά όλους με τη μυστηριώδη συμπεριφορά του.
Ευγενικός απέναντι στην πενθούσα μητέρα, συμπονετικός με τον πατέρα, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δουλειά του, αρχίζει να φοβίζει εμάς και να εντυπωσιάζει τον μικρό γιο Λιουκ όταν αναλαμβάνει να «περιποιηθεί» τους τέσσερις τσαμπουκάδες συμμαθητές του. Αφού τους ξυλοφορτώσει δημόσια, αναλαμβάνει να συνοδεύσει την 21χρονη αδερφή του Λιουκ Άννα σε ένα χορό, φλερτάροντάς την κομψά και κάνοντάς τη σχεδόν να τον ερωτευτεί. Μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε εκείνη κρυφακούει ένα ύποπτο τηλεφώνημά του που έχει να κάνει με αλλαγή ταυτότητας και δακτυλικά αποτυπώματα, γεγονός που τη βάζει σε υποψίες σχετικά με την πραγματική του ταυτότητα.

The Guest - εικόνα 2

Γυρίζοντας ταινιάκια τρόμου από πιτσιρίκι, ο Άνταμ Γουίνγκαρντ έκανε το breakthrough με το προ τριετίας «Είσαι ο Επόμενος», ένα κλισαρισμένο splatter, το οποίο μπέρδευε άτσαλα πολιτική σάτιρα, την «Οικογενειακή Γιορτή» του Τόμας Βίντερμπεργκ και τις προβλέψιμες ευκολίες ενός συνταγογραφημένου horror movie. Ακολούθησαν οι συμμετοχές του στα σπονδυλωτά «V/H/S», «V/H/S 2», για να επιστρέψει τώρα σε άλλη μία αιματοβαμμένη οικογενειακή ιστορία, εμπνευσμένη από το «Θεώρημα» του Πιέρ-Πάολο Παζολίνι. Ο υποδειγματικά όμορφος, δυνατός και clean cut Αμερικανός ο οποίος εισβάλλει –προσκεκλημένος– στην εστία της τυπικής μεσοαστικής οικογένειας δεν είναι μόνο ένα εθνικό πολεμικό τραύμα που επιστρέφει στην πατρίδα (υπάρχει και μπόλικος «Ράμπο» εδώ) αλλά κι ένας αμοραλιστικός καταλύτης που απελευθερώνει τα καταπιεσμένα ένστικτα των μελών της. Ξεκάθαρο φλερτ με τη βία, το σεξ και τον εργασιακό –μέχρι θανάτου– ανταγωνισμό, με τον Γουίνγκαρντ να διασκεδάζει φανερά σαρκάζοντας τα ηθικο-κοινωνικο-πατριωτικά ταμπού των συμπατριωτών του.
Με διαρκείς αναφορές στα ’80s (από τις ταινίες τρόμου μέχρι τη μουσική) και αφηγηματικά παιχνιδίσματα πάνω στα κλισέ του είδους, δεν διστάζει να μπει στα χωράφια της μαύρης κωμωδίας, χωρίς όμως να διατηρεί μέχρι τέλους τον απόλυτο έλεγχο του υλικού του. Αλλού γίνεται χοντροκομμένος, κάπου καταχράται τους όρους της παρωδίας, συχνά διαλέγει την εύκολη λύση. Αλλά έχει κινηματογραφικό θράσος και αληθινή αντικομφορμιστική διάθεση, στοιχεία άγνωστα για τις mainstream σινεκόπιες του είδους.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

The Guest

2,5
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 99 '
  • Άνταμ Γουίνγκαρντ

Ένας άγνωστος άντρας εμφανίζεται στο σπίτι των Πίτερσον και συστήνεται ως συμπολεμιστής του γιου της οικογένειας, ο οποίος έχει σκοτωθεί στο μέτωπο. Φιλικός και γοητευτικός, εγκαθίσταται για λίγες μέρες μαζί τους, αρχίζοντας να επηρεάζει όλους με τη μυστηριώδη συμπεριφορά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.