Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ

4

Απολαυστική μαύρη σάτιρα-ανακεφαλαίωση του μπουνιουελικού έργου πάνω στις νευρώσεις, στα ερωτικά ταμπού και στην ελαστική ηθική της αστικής τάξης.

Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ

Μάρτυρας του θανάτου μιας μοναχής, ο αριστοκρατικής καταγωγής αγγειοπλάστης Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ ανακρίνεται από την αστυνομία, στην οποία ομολογεί ότι είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος. Απολαυστική μαύρη σάτιρα-ανακεφαλαίωση του μπουνιουελικού έργου πάνω στις νευρώσεις, στα ερωτικά ταμπού και στην ελαστική ηθική της αστικής τάξης.

Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ - εικόνα 1

Ανθρωποι που θέλουν να δειπνήσουν, αλλά διακόπτονται διαρκώς («Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας»), κάποιοι δοκιμάζουν μάταια ξανά και ξανά να βγουν από ένα δωμάτιο («Ο Εξολοθρευτής Άγγελος»), ένας ευυπό­ληπτος αστός που προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει έρωτα με μια παρθένα («Το Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου»), ένας αριστοκρατικής καταγωγής αγγειοπλάστης ο οποίος σχεδιάζει τον ένα φόνο μετά τον άλλον, αλλά κάτι του χαλάει την ύστατη στιγμή τα σχέδια.
Ο τελευταίος είναι ο Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ, ακόμη ένας τυπικός μπουνιουελικός ήρωας με μια έμμονη ιδέα η οποία τον εμποδίζει να συμβι­βαστεί με την πραγματικότητα γύρω του. Έτσι μετατρέπει τον απωθημένο πόθο σε νεύρωση και δραπετεύει σε ένα ιδανικό φαντασιακό, όπου μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ο απόλυτα δαιμόνιος serial killer. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Ουζίλι, το οποίο προς μεγάλη δυσφορία του συγγραφέα ο Λουίς Μπουνιουέλ διασκεύασε στα δικά του μέτρα, η «Εγκληματική Ζωή…» είναι η 13η ταινία την οποία ο Ισπανός σπουδαίος σκηνοθέτης γύρισε στο Μεξικό.

Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ - εικόνα 2

Κατάμαυρη σάτιρα, ξεκινά με μια παιδική ανάμνηση­ του Αρτσιμπάλντο. Αφορά ένα μουσικό κουτί που υποτίθεται­ πως εκπληρώνει κάθε ευχή ­θανάτου και την γκουβερνάντα του, την οποία αυτός φαντάζεται νεκρή. Κάτι που αυτόματα συμβαίνει από μια αδέσποτη σφαίρα­ και συνδέει στο μυαλό του μικρού τον ερωτισμό με το θάνατο (οι γυμνές γάμπες μέσα στα αίματα). Από εκεί και πέρα η ζωή του είναι μια ανεκπλήρωτη προσπάθεια να συνδυάσει αυτές τις δύο επιθυμίες, με τον Μπουνιου­έλ να σαρκάζει πικρά τα ερωτικά­ ταμπού, τον ψυχολογικό ευνουχισμό (μια σειρά από φετίχ περιτριγυρίζουν τον Αρτσιμπάλντο) και την ελαστική ηθική της αστικής τάξης (είναι τα εγκλήματα σκέψης αληθινά εγκλήματα;).
Από τα ξυράφια του «Ανδαλουσιανού Σκύλου» μέχρι το μουσικό κουτί της «Ωραίας της Ημέρας», σουρεαλιστικά σύμβολα γεμίζουν το κάδρο, η ειρωνεία παίζει κρυφτούλι ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία­ και το απρόσμενο χάπι εντ (;) ενισχύει τη διφορούμενη φύση αυτής της απολαυστικά βιτριολικής, θεοσκότεινης κωμωδίας.

Μεξικό. Α/Μ. 1955. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε λα Κρουζ

La Vida Criminal de Archibaldo de la Cruz
4
  • Σινεφίλ
  • 1955
  • Διάρκεια: 89 '
  • Λουίς Μπουνιουέλ

Μάρτυρας του θανάτου μιας μοναχής, ο αριστοκρατικής καταγωγής αγγειοπλάστης Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ ανακρίνεται από την αστυνομία, στην οποία ομολογεί ότι είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.