Παίζοντας με τη Φωτιά

2

Καταγραφικό χρονικό, το οποίο αποτυπώνει με αμεσότητα και ψυχραιμία μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα.

Παίζοντας με τη Φωτιά

Ταξιδεύοντας μέχρι την Καμπούλ για να διδάξει αρχαίο θέατρο, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου καταγράφει τις ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των Αφγανών γυναικών που προσπαθούν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Καταγραφικό χρονικό, το οποίο αποτυπώνει με αμεσότητα και ψυχραιμία μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα.

Παίζοντας με τη Φωτιά - εικόνα 1

Μετά τα «Καντίρ. Ένας Αφγανός Οδυσσέας» (2008) και «Οι Νύμφες του Hindu Kush» (2011), η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου επιστρέφει στο οικείο της Αφγανιστάν για να διδάξει αρχαίο θέατρο στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο τμήμα, τα προβλήματα των φοιτητών με τα πανίσχυρα­ κοινωνικά ταμπού και κυρίως η έλλειψη γυναικών από την τάξη την ωθούν να αναζητήσει με το φακό της τη σχέση μιας βαθιά βυθισμένης στη θρησκοληψία καθημερινότητας με τον πολιτισμό, αποσπώντας επώδυνες και αποκαλυπτικές απαντήσεις.
Οι εξομολογήσεις γυναικών που είτε έχουν καταφέρει να καθιερωθούν ως ηθοποιοί (ελάχιστες, φυσικά) είτε προσπάθησαν και απέτυχαν είναι συγκινητικές, ενώ εκείνες των απλών Αφγανών, όλες υπέρ του… θείου λόγου, αναδεικνύουν καθαρότερα το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο συχνά φτάνει μέχρι τις αφόρητες απειλές, την κακοποίηση και το φόνο. Ψύχραιμα και με απλή καταγραφική διά­θεση, η Παπαθανασίου αποτυπώνει μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα, συνδέει επιδέξια την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με την παρούσα αφγανική πολιτική κατάσταση και δεν παύει –όπως και η μαχητική «Βερολινέζα» Τάχερα– να ελπίζει.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Παίζοντας με τη Φωτιά

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 80 '
  • Αννέτα Παπαθανασίου

Ταξιδεύοντας μέχρι την Καμπούλ για να διδάξει αρχαίο θέατρο, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου καταγράφει τις ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των Αφγανών γυναικών οι οποίες προσπαθούν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.