Ο Νο 1 Καταζητούμενος

3,5

Πιστή στο πνεύμα και στη ρεαλιστική, μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ από τον λιτό στιλίστα του «Ο Αμερικανός».

Ο Νο 1 Καταζητούμενος

Γερμανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στήνουν ένα βρόμικο παιχνίδι γύρω από έναν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες Ρωσοτσετσένο, ο οποίος φτάνει μυστικά στο Αμβούργο και διεκδικεί μια τεράστια πατρική κληρονομιά. Πιστή στο πνεύμα και στη ρεαλιστική, μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ από τον λιτό στιλίστα του «Ο Αμερικανός».

Ο Νο 1 Καταζητούμενος - εικόνα 1

Αν ο διασημότερος κατάσκοπος της μεγάλης οθόνης έχει γεννηθεί από την πένα του Βρετανού Ίαν Φλέμινγκ, όλοι οι βγαλμένοι από την αληθινή ζωή κινηματογραφικοί πράκτορες είναι παιδιά του συμπατριώτη του Τζον λε Καρέ. Έχοντας περιγράψει λεπτομερώς, γλαφυρά και απόλυτα ρεαλιστικά τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών επί Ψυχρού Πολέμου, ο 83χρονος συγγραφέας είδε πλήθος μυθιστορημάτων του να μεταφέρεται επιτυχώς στο σινεμά («Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» του Μάρτιν Ριτ, «The Deadly Affair» του Σίντνεϊ Λιούμετ, «Ο Επίμονος Κηπουρός» του Φερνάντο Μεϊ­ρέλες, «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» του Τόμας Άλφρεντσον) και σε αυτήν τη σειρά έρχεται να προστεθεί τώρα το «Ο Νο 1 καταζητούμενος», που εκδόθηκε το 2008.
Αυτός είναι ο Ίσα Κάρποφ, ένας νεαρός Ρωσοτσετσένος μουσουλμάνος ο οποίος στο παρελθόν είχε συλληφθεί ως τρομοκράτης από τους Ρώσους και τώρα φτάνει μυστικά στο λιμάνι του Αμβούργου. Δεν αργεί να εντοπιστεί από την ομάδα του Γκίντερ Μπάκμαν, ενός Γερμανού στελέχους των μυστικών υπηρεσιών­, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις του και προσπαθεί να διαλευκάνει τα κίνητρά του αν και οι ανώτεροί­ του πιέζουν για την άμεση σύλληψή του. Όταν ο Κάρποφ συναντά πρώτα μια μαχητική υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρο και κατόπιν έναν μεγαλοτραπεζίτη, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Αμερικανοί, δίνοντάς του μια ανεξέλεγκτα επικίνδυνη τροπή.

Ο Νο 1 Καταζητούμενος - εικόνα 2

Αν και προέρχεται από το χώρο του βιντεοκλίπ, ο Ολλανδός Άντον Κόρμπιν στηρίζει τις επιλεκτικές μέχρι τώρα κινηματογραφικές προσπάθειές­ του (η βιογραφία του μουσικού Ίαν Κέρτις «Control» και το περιπετειώδες θρίλερ «Ο Αμερικανός» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ) σε λογοτεχνική πρώτη ύλη, την οποία προσπαθεί κάθε φορά να υπηρετήσει με δημιουργική διακριτικότητα. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο ζωντανεύει πιστά το αντιηρωικό και δαιδαλώδες σύμπαν του Λε Καρέ, το οποίο μοιάζει ακόμη πιο αμοραλιστικό και ακατανόητο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μέσα του ο κουρασμένος Γκίντερ Μπάκμαν προσπαθεί σαν ένας καινούργιος Τζορτζ Σμάιλι να προσανατολιστεί ιδεολογικά, μα κυρίως ηθικά, παγιδευμένος σε μια πραγματικότητα­ της οποίας τις αόρατες προθέσεις δεν θα καταφέρει ποτέ να διαγνώσει.
Ψυχρά, μελαγχολικά χρώματα, η αίσθηση ενός ατελείωτου λαβύρινθου (η πλανοθεσία «τεμαχίζει» διαρκώς τους εσωτερικούς χώρους) και μια ατμόσφαιρα επίμονης αβεβαιότητας ποτίζουν την πλοκή με έναν απαισιόδοξο ρεαλισμό που εξελίσσει την αφηγηματική λιτότητα και τη νοηματική ακρίβεια των κατασκοπικών θρίλερ του ’70. Απλό, ουσιαστικό σινεμά το οποίο δεν παύει παράλληλα να συγκινεί βαθιά μέχρι το πικρό κι εκφραστικό τελευταίο πλάνο του. Εκεί όπου ο συγκλονιστικός για ακόμη μία φορά Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν εγκαταλείπει σιωπηλός το αυτοκίνητό του, περπατά αργά –έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον τη (μεγάλη) αλήθεια– και χάνεται εκτός κάδρου.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Νο 1 Καταζητούμενος

A Most Wanted Man
3,5
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 122 '
  • Άντον Κόρμπιν

Ένας ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες Ρωσοτσετσένος φτάνει μυστικά στο Αμβούργο και διεκδικεί μια τεράστια πατρική κληρονομιά. Οι μυστικές υπηρεσίες τον εντοπίζουν, αλλά οι υπεύθυνοί τους ξεκινούν έναν εσωτερικό πόλεμο για το πώς θα χειριστούν την περίπτωσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Michael": Έχουμε το πρώτο επίσημο trailer για τη βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον

Ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στην αναμενόμενη βιογραφική ταινία για τη ζωή του Βασιλιά της Ποπ με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2026

Οι ταινίες που θα δούμε στον νέο κύκλο προβολών του Σινεμά Ψ 2026

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα του κλάδου Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έρχεται για 18η χρονιά με νέα θεματική την έλξη του Ξένου.

De Noche: Ο Πέδρο Πασκάλ πρωταγωνιστεί σε μια queer ταινία αγάπης και εμείς ανατρέχουμε στο παρελθόν του

Τα γυρίσματα του "De Noche" ξεκινούν στα τέλη του μήνα και μέχρι να δούμε τον Χιλιανό ηθοποιό στον νέο ρόλο του, ξεστοκάρουμε παλιές στιγμές του.

Όλα όσα βλέπουμε τον Φεβρουάριο στο Cinobo

Στις πρεμιέρες του μήνα ξεχωρίζει το "Nouvelle Vague", ενώ έρχεται στην πλατφόρμα "Το Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο" του Nτάρεν Αρονόφσκι, αλλά και τρεις σειρές.

Σινεμά και Ψυχανάλυση: Ο "Δεσμώτης του Ιλίγγου" στον Δαναό με νέα ημερομηνία

Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ύβρη και τον εξιδανικευμένο έρωτα. Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ στο μικροσκόπιο της Νέας Λακανικής Σχολής.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ο GOAT, έχοντας το 'EGOT' στα 79 του

Μετά το πρώτο του βραβείο Grammy, πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους λίγους καλλιτέχνες με τον τίτλο EGOT.

"Βοήθεια!": Αποκλειστικό βίντεο από τη νέα ταινία του Σαμ Ράιμι με την Ρέιτσελ ΜακΆνταμς

Λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας "Βοήθεια!" του Σαμ Ράιμι, βλέπουμε αποκλειστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.