Ο Νο 1 Καταζητούμενος

3,5

Πιστή στο πνεύμα και στη ρεαλιστική, μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ από τον λιτό στιλίστα του «Ο Αμερικανός».

Ο Νο 1 Καταζητούμενος

Γερμανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στήνουν ένα βρόμικο παιχνίδι γύρω από έναν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες Ρωσοτσετσένο, ο οποίος φτάνει μυστικά στο Αμβούργο και διεκδικεί μια τεράστια πατρική κληρονομιά. Πιστή στο πνεύμα και στη ρεαλιστική, μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ από τον λιτό στιλίστα του «Ο Αμερικανός».

Ο Νο 1 Καταζητούμενος - εικόνα 1

Αν ο διασημότερος κατάσκοπος της μεγάλης οθόνης έχει γεννηθεί από την πένα του Βρετανού Ίαν Φλέμινγκ, όλοι οι βγαλμένοι από την αληθινή ζωή κινηματογραφικοί πράκτορες είναι παιδιά του συμπατριώτη του Τζον λε Καρέ. Έχοντας περιγράψει λεπτομερώς, γλαφυρά και απόλυτα ρεαλιστικά τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών επί Ψυχρού Πολέμου, ο 83χρονος συγγραφέας είδε πλήθος μυθιστορημάτων του να μεταφέρεται επιτυχώς στο σινεμά («Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» του Μάρτιν Ριτ, «The Deadly Affair» του Σίντνεϊ Λιούμετ, «Ο Επίμονος Κηπουρός» του Φερνάντο Μεϊ­ρέλες, «Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι» του Τόμας Άλφρεντσον) και σε αυτήν τη σειρά έρχεται να προστεθεί τώρα το «Ο Νο 1 καταζητούμενος», που εκδόθηκε το 2008.
Αυτός είναι ο Ίσα Κάρποφ, ένας νεαρός Ρωσοτσετσένος μουσουλμάνος ο οποίος στο παρελθόν είχε συλληφθεί ως τρομοκράτης από τους Ρώσους και τώρα φτάνει μυστικά στο λιμάνι του Αμβούργου. Δεν αργεί να εντοπιστεί από την ομάδα του Γκίντερ Μπάκμαν, ενός Γερμανού στελέχους των μυστικών υπηρεσιών­, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις του και προσπαθεί να διαλευκάνει τα κίνητρά του αν και οι ανώτεροί­ του πιέζουν για την άμεση σύλληψή του. Όταν ο Κάρποφ συναντά πρώτα μια μαχητική υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικηγόρο και κατόπιν έναν μεγαλοτραπεζίτη, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Αμερικανοί, δίνοντάς του μια ανεξέλεγκτα επικίνδυνη τροπή.

Ο Νο 1 Καταζητούμενος - εικόνα 2

Αν και προέρχεται από το χώρο του βιντεοκλίπ, ο Ολλανδός Άντον Κόρμπιν στηρίζει τις επιλεκτικές μέχρι τώρα κινηματογραφικές προσπάθειές­ του (η βιογραφία του μουσικού Ίαν Κέρτις «Control» και το περιπετειώδες θρίλερ «Ο Αμερικανός» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ) σε λογοτεχνική πρώτη ύλη, την οποία προσπαθεί κάθε φορά να υπηρετήσει με δημιουργική διακριτικότητα. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο ζωντανεύει πιστά το αντιηρωικό και δαιδαλώδες σύμπαν του Λε Καρέ, το οποίο μοιάζει ακόμη πιο αμοραλιστικό και ακατανόητο μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μέσα του ο κουρασμένος Γκίντερ Μπάκμαν προσπαθεί σαν ένας καινούργιος Τζορτζ Σμάιλι να προσανατολιστεί ιδεολογικά, μα κυρίως ηθικά, παγιδευμένος σε μια πραγματικότητα­ της οποίας τις αόρατες προθέσεις δεν θα καταφέρει ποτέ να διαγνώσει.
Ψυχρά, μελαγχολικά χρώματα, η αίσθηση ενός ατελείωτου λαβύρινθου (η πλανοθεσία «τεμαχίζει» διαρκώς τους εσωτερικούς χώρους) και μια ατμόσφαιρα επίμονης αβεβαιότητας ποτίζουν την πλοκή με έναν απαισιόδοξο ρεαλισμό που εξελίσσει την αφηγηματική λιτότητα και τη νοηματική ακρίβεια των κατασκοπικών θρίλερ του ’70. Απλό, ουσιαστικό σινεμά το οποίο δεν παύει παράλληλα να συγκινεί βαθιά μέχρι το πικρό κι εκφραστικό τελευταίο πλάνο του. Εκεί όπου ο συγκλονιστικός για ακόμη μία φορά Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν εγκαταλείπει σιωπηλός το αυτοκίνητό του, περπατά αργά –έχοντας συνειδητοποιήσει πλέον τη (μεγάλη) αλήθεια– και χάνεται εκτός κάδρου.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Νο 1 Καταζητούμενος

A Most Wanted Man
3,5
  • Θρίλερ
  • 2014
  • Διάρκεια: 122 '
  • Άντον Κόρμπιν

Ένας ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες Ρωσοτσετσένος φτάνει μυστικά στο Αμβούργο και διεκδικεί μια τεράστια πατρική κληρονομιά. Οι μυστικές υπηρεσίες τον εντοπίζουν, αλλά οι υπεύθυνοί τους ξεκινούν έναν εσωτερικό πόλεμο για το πώς θα χειριστούν την περίπτωσή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.

Εύα Στεφανή, πώς ήταν να μπαίνεις στην "Καρδιά του Ταύρου";

Μιλήσαμε με την καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτρια για το τελευταίο της πρότζεκτ, τη σχέση της με τον εμβληματικό χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και την άνθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

"Οι Ζωές των Άλλων": Το αριστούργημα του γερμανικού κινηματογράφου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η πολυβραβευμένη ταινία επανέρχεται για 7 μοναδικές προβολές, αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναός.

Σε άλλα νέα, ο Tyler, the Creator θέλει να παίξει σε ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά τον ρόλο του στο "Marty Supreme", ο διάσημος ράπερ δεν θα ησυχάσει αν δεν παίξει στο μοναδικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

Τελικά, αξίζει το hype το "Sirat";

Το υπνωτιστικό θρίλερ του Όλιβερ Λάσε έρχεται στις ελληνικές αίθουσες μετά από μια ηχηρή παρουσία κατά την περίοδο των βραβείων και είναι σίγουρο πως θα σας σοκάρει.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 29 Ιανουαρίου.