Η Σκύλα

4

Κοινωνικά τολμηρή και υπαρξιακά πικρή μελέτη των ανθρώπινων παθών, μια από τις κορυφαίες ταινίες της φιλμογραφίας του Ζαν Ρενουάρ.

Η Σκύλα

Ένας παντρεμένος μεσήλικας, ταμίας τράπεζας, ερωτεύεται μια νέα γυναίκα, η οποία δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο. Κοινωνικά τολμηρή και υπαρξιακά πικρή μελέτη των ανθρώπινων παθών, μια από τις κορυφαίες ταινίες της φιλμογραφίας του Ζαν Ρενουάρ.

Η Σκύλα - εικόνα 1

Η ταινία που χάρισε τη διεθνή αναγνώριση στον Ζαν Ρενουάρ είναι ένα δράμα… Ή μάλλον μια κωμωδία… Ή ίσως και τα δυο μαζί, όπως η ίδια η ζωή – σε ό,τι ακριβώς δηλαδή καταλήγει και ο τσακωμός τριών μαριονεττών, οι οποίες στην αρχή του φιλμ μας εισάγουν στα όσα θα παρακολουθήσουμε επί της οθόνης. Πρόκειται για μια από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις αυτής της πικρά αμοραλιστικής ιστορίας, την οποία ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης γύρισε σε φυσικούς χώρους της Μονμάρτρης, υιοθετώντας ένα «εικαστικά ρεαλιστικό» ύφος, ψυχολογικά σκληρό και κοινωνικά καυστικό (η ταινία προβλήθηκε στις ΗΠΑ μόλις το 1976).
Η πλοκή της αφορά έναν παντρεμένο ταμία τράπεζας, ο οποίος ερωτεύεται μια νέα γυναίκα που δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο. Ο Ρενουάρ σαρκάζει πικρά, αλλά και συμπονά βαθιά τα ανθρώπινα πάθη, ενώ το χολιγουντιανό ριμέικ (1945) του Φριτς Λανγκ θα δώσει στην ταινία μια περισσότερο σκοτεινή και ντοστογιεφσκική διάσταση.

Γαλλία. Α/Μ. 1931. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Σκύλα

La Chienne
4
  • Σινεφίλ
  • 1931
  • Διάρκεια: 91 '
  • Ζαν Ρενουάρ

Ένας παντρεμένος μεσήλικας, ταμίας τράπεζας, ερωτεύεται μια νέα γυναίκα, η οποία δέχεται να γίνει ερωμένη του. Εκείνη όμως είναι στην πραγματικότητα πόρνη και μαζί με τον προαγωγό της τον εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.