Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

2

Ένα βιογραφικό δράμα που θα αποτύχει να φτάσει στο βάθος του ατομικού/συλλογικού δράματος. Εξαιρετική η ερμηνευτική παρουσία του Κόλιν Φερθ.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο βετεράνος αξιωματικός Έρικ Λόμαξ γνωρίζει και παντρεύεται τη νοσοκόμα Πάτι. Πολύ γρήγορα, όμως, τα ανοιχτά τραύματα που έχει αφήσει πίσω της η αιχμαλωσία του στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου θα γίνουν εμφανή. Στην προσπάθειά της να βρει μια λύση, η σύζυγός του θα ανακαλύψει ότι ο βασανιστής του είναι ακόμη ζωντανός, σε ένα βιογραφικό δράμα που θα αποτύχει να φτάσει στο βάθος του ατομικού/συλλογικού δράματος. Εξαιρετική η ερμηνευτική παρουσία του Κόλιν Φερθ.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων - εικόνα 1

Η απόλυτη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης άφησε, όπως ήταν φυσικό, άλλα αποτροπιαστικά εγκλήματα στη σκιά της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από αυτά συντελέστηκε στην κατάφυτη ενδοχώρα της Ινδοκίνας, όπου οι ιαπωνικές δυνάμεις, αρνούμενες να υπακούσουν στους όρους της Συνθήκης της Λοζάνης, χρησιμοποίησαν χιλιάδες Άγγλους και Αυστραλούς αιχμαλώτους πολέμου για να κατασκευάσουν τη «σιδηροδρομική γραμμή του θανάτου» που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζόναθαν Τεπλίτζκι μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία του Σκοτσέζου αξιωματικού Έρικ Λόμαξ, ο οποίος επέζησε από τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη αιχμαλωσία.
Ο βετεράνος πλέον Έρικ (Κόλιν Φερθ) γνωρίζει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τη χωρισμένη νοσοκόμα Πάτι (Νικόλ Κίντμαν). Μόνο που τα τραύματα που έχει κληρονομήσει ο Σκοτσέζος από τον πόλεμο δημιουργούν συνεχείς εντάσεις στο ζευγάρι. Η Πάτι θα προσεγγίσει τον Φίνλεϊ, φίλο και πρώην συμπολεμιστή του Έρικ, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον σύζυγό της. Η αποκάλυψη όμως ότι ο βασανιστής του συζύγου της είναι ακόμη ζωντανός θα τη φέρει μπροστά σε σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων - εικόνα 2

Το ξεδίπλωμα της ιστορίας του βιογραφικού δράματος γίνεται με αλλεπάλληλα φλασμπάκ, σε ένα αφηγηματικό παιχνίδι ένωσης του εφιαλτικού παρελθόντος με τα τραύματα που παραμένουν ανοιχτά και ψυχικά νοσογόνα σαράντα χρόνια αργότερα. Η φιλόδοξη προσπάθεια του Τεπλίτζκι, όμως, να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό δράμα με σύμμαχο τη μνήμη (αλά «Χιροσίμα, Αγάπη μου») όσο και να μπολιάσει μια ερωτική ιστορία βαγονιού με το ιστορικό έπος (εμφανείς οι επιρροές από «Σύντομη Συνάντηση» και «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» του Ντέιβιντ Λιν) πέφτει αρκετές φορές στο κενό μεταξύ σεναριακής επιφανειακότητας και σκηνοθετικής ολιγωρίας. Όσο ενδιαφέρουσα είναι η αρχική ψυχαναλυτική προσέγγιση του πρωταγωνιστή Έρικ με όχημα την εξαιρετική ερμηνεία του Κόλιν Φερθ τόσο αμήχανη και επίπεδη είναι η ιστορική αναδρομή, αλλά και το άνευρο κλείσιμο του φιλμ που ξεχνά χαρακτηριστικά να σταματήσει στον κομβικό σταθμό της κορύφωσης.

Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

The Railway Man
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τζοναθαν Τεπλίτζκι

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο βετεράνος αξιωματικός Έρικ Λόμαξ γνωρίζει και παντρεύεται τη νοσοκόμα Πάτι. Μόνο που τα τραύματα που έχει κληρονομήσει ο Σκοτσέζος από την αιχμαλωσία του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργούν συνεχείς εντάσεις στο ζευγάρι. Η Πάτι θα προσεγγίσει τον Φίνλεϊ, φίλο και πρώην συμπολεμιστή του Έρικ, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον σύζυγό της. Η αποκάλυψη ότι ο βασανιστής του συζύγου της είναι ακόμη ζωντανός θα τη φέρει, όμως, μπροστά σε σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".