13ος Πολεμιστής

2

Ένας Άραβας διπλωμάτης γίνεται ο 13ος πολεμιστής μιας ομάδας Βίκινγκς, που έρχονται να προστατέψουν ένα σκανδιναβικό βασίλειο από την επίθεση μιας φυλής κανίβαλων.

13ος Πολεμιστής

13ΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

Θεαματική πολεμική περιπέτεια τοποθετημένη στο Μεσαίωνα, που όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλογυρισμένη εκδοχή ενός τηλεοπτικού επεισοδίου του "Γενναίου Πρίγκιπα" ή του «Ροµπέν των Δασών». Παρά το γεγονός ότι φέρει την υπογραφή του Μάικλ Κράιτον ('Jurassic Park", "Η σφαίρα"), το σενάριο είναι εντελώς μονοδιάστατο: δεν δικαιολογεί την παρουσία και τη χρησιμότητα ενός Άραβα ανάμεσα στους Βίκινγκς, δεν αναπτύσσει καθόλου το ρομαντικό στοιχείο (οι γυναίκες έχουν έναν ολότελα διακοσμητικό ρόλο), δεν αξιοποιεί διάφορες μικροίντριγκες, όπως οι μηχανορραφίες ενός νεαρού πρίγκιπα για να ανέβει στο θρόνο, και κυρίως δεν δίνει καμιά πληροφορία για τους περίφημους αυτούς ανθρωποφάγους, που αν και Αφρικανοί, έχουν ταυτιστεί µε την αρκούδα, ζώο που απ' όσο γνωρίζουμε δεν ζει στην αφρικανική ήπειρο! Είνάι γνωστό ότι ο σκηνοθέτης Τζον ΜακTiρναν ήρθε σε σύγκρουση µε τον Μάικλ Κράιτον (που είναι και παραγωγός) και δεν εγκρίνει το τελικό μοντάζ της ταινίας, το οποίο και τροποποιήθηκε πολλές φορές ύστερα από κάποιες αρνητικές προβολές σε κοινό. Παρ' όλα αυτά, η ταινία παραμένει μια δυναμική πολεμική περιπέτεια, µε θεαματικές σκηνές µαχών (που θυμίζουν υπερβολικά τους "Επτά σαμουράι"). Παλιομοδίτικη ως θέαμα και όχι αντάξια των "Βίκινγκς" και άλλων κλασικών ταινιών του είδους, όχι όμως και αδιάφορη.

Περισσότερες πληροφορίες

O 13ος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

THE 13th WARRIOR
2
  • Περιπέτεια
  • 1999
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζον ΜακΤίρναν

Ένας Άραβας διπλωμάτης γίνεται ο 13ος πολεμιστής μιας ομάδας Βίκινγκς, που έρχονται να προστατέψουν ένα σκανδιναβικό βασίλειο από την επίθεση μιας φυλής κανίβαλων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.