Yves Saint Laurent

2

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν σε μια κομψή, γυαλιστερή, αλλά δραματικά άχρωμη και κινηματογραφικά άοσμη βιογραφία.

Yves Saint Laurent

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία μέχρι τη γνωριμία του με τον σύντροφο και συνεταίρο του Πιέρ Μπερζέ και την καταξίωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα. Κομψή, γυαλιστερή, αλλά δραματικά άχρωμη και κινηματογραφικά άοσμη βιογραφία.

Yves Saint Laurent - εικόνα 1

«Δεν είχαμε πρόσβαση σε τίποτα. Ούτε καν σε ένα T-shirt», δήλωσε στις Κάνες ο Έρικ Αλτμάγερ, παραγωγός του «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό, της άλλης­ κινηματογραφικής βιογραφίας­ του γνωστού μόδιστρου που συμμετείχε στο πρόσφατο φεστιβάλ. Γιατί τη σφραγίδα της «επίσημης ιστορίας» την έχει πάρει η ταινία του Τζαλίλ Λεσπέρ (θυμάστε τις δύο «Κοκό Σανέλ» του 2009;), στην οποία ο συνεταίρος κι επί χρόνια σύντροφος του αποβιώσαντος το 2008 σχεδιαστή Πιέρ Μπερζέ έδωσε τη συγκατάθεσή του και βοήθησε με κάθε τρόπο την παραγωγή της. Ο ίδιος άλλωστε, ερμηνευμένος­ από έναν πολύ ώριμο Γκιγιόμ Γκαλιέν («Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά»), είναι αυτός που μας αφηγείται εδώ την ιστορία του Σεν Λοράν ως ο κοντινότερός του άνθρωπος αλλά και ως το δραματικό αντίβαρο που εμμέσως σχολιάζει, κρίνει και συγκρίνει τις πράξεις του πρωταγωνιστή.

Yves Saint Laurent - εικόνα 2

Το βασικό πρόβλημα αυτής της κινηματογραφικά άχρωμης και άοσμης βιογραφίας είναι πως ο χαρακτήρας του εσωστρεφούς και ανασφαλούς νέου –που η γιγάντια επιτυχία δεν μπόρεσε να του εξασφαλίσει την εσωτερική ηρεμία– προσεγγίζεται εντελώς επιδερμικά, περιορισμένος στο μοτίβο «παθιασμένα αφοσιωμένος στην έμπνευσή του, κοινωνικά απροσάρμοστος και ψυχολογικά τραυματισμένος καλλιτέχνης». Βασισμένη στο βιβλίο της δημοσιογράφου Λοράνς Μπεναΐμ, η ταινία συναντά τον Σεν Λοράν στο Οράν της Αλγερίας προτού εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία για το Παρίσι, τον οίκο Dior και τον βιομήχανο Πιέρ Μπερζέ, με τον οποίο έγιναν γρήγορα ζευγάρι.
Ακολουθώντας τη διαδρομή μέχρι τη δημιουργία του δικού του οίκου μόδας και την παγκόσμια καταξίωσή του, σταματά στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, νοστιμίζει την αφήγηση με προσωπικές στιγμές, αλλά διατηρεί μόνιμα μια δραματικά επίπεδη αφήγηση, η οποία περιγράφει πολλά και κομψά, αποκαλύπτει όμως ελάχιστα και ουσιαστικά. Στιλάτος, αλλά επιφανειακός και ο θεατρικός Πιέρ Νινέ στον ρόλο του πρωτοπόρου σχεδιαστή, του οποίου οι σκοτεινές στιγμές παραμένουν εν πολλοίς στο σκοτάδι (του Μπερζέ να δείτε…), ντυμένες με ένα πανάκριβο, μα αδιαφανές κινηματογραφικό συνολάκι.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Yves Saint Laurent

2
  • Βιογραφική
  • 2014
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζαλίλ Λεσπέρ

Η ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν από τα νεανικά του χρόνια στην Αλγερία μέχρι τη γνωριμία του με τον σύντροφο και συνεταίρο του Πιέρ Μπερζέ και την καταξίωσή του ως ενός από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.