Το Θεώρημα Μηδέν

2

Ο Γκίλιαμ επιστρέφει κουρασμένος στο οργουελικό σύμπαν του «Μπραζίλ» και των «12 Πιθήκων», μπερδεμένος ανάμεσα σε μια γκροτέσκα φαντασία και μια αδιέξοδη θρησκευτική παραβολή.

Το Θεώρημα Μηδέν

Ένας μοναχικός, αλλά ιδιο­φυής χάκερ δουλεύει για να αποδείξει το θεώρημα μηδέν και το νόημα του σύμπαντος, η δουλειά του όμως διακόπτεται διαρκώς από ανθρώπους της Διοίκησης και ειδικά μια σέξι νεαρή γυναίκα που αρχίζει να τον γοητεύει. Ο Γκίλιαμ επιστρέφει κουρασμένος στο οργουελικό σύμπαν του «Μπραζίλ» και των «12 Πιθήκων», μπερδεμένος ανάμεσα σε μια γκροτέσκα φαντασία και μια αδιέξοδη θρησκευτική παραβολή.

Το Θεώρημα Μηδέν - εικόνα 1

Αν μπορεί να αποδείξει­ κάποιος το νόημα του σύμπαντος, ή μάλλον την ανυπαρξία νοήματος που το διέπει, θα είναι αυτός ο οποίος θα αποδείξει το θεώρημα μηδέν. Αυτός ο οποίος θα βρει αυτόματα την υπέρτατη φιλοσοφική απάντηση και θα πείσει επιστημονικά τους πάντες πως οτιδήποτε ζούμε δεν έχει σκοπό και ουσία. Μόνο που το θεώρημα μηδέν μοιάζει μέχρι στιγμής αναπόδεικτο, τουλάχιστον στο σκοτεινό μελλοντολογικό κόσμο του Κουόχεν Λεθ, ενός μοναχικού, αγοραφοβικού άντρα που ζει απομονωμένος στο εσωτερικό μιας ερειπωμένης εκκλησίας και δουλεύει ως προγραμματιστής για τη Διοίκηση, μια αόρατη αρχή η οποία μοιάζει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Κι ενώ ο Λεθ παραπονιέται διαρκώς για τους κινδύνους να δουλεύει σε δημόσιο χώρο, η τυχαία (;) συνάντησή του με τον άνθρωπο ο οποίος διευθύνει τη Διεύθυνση του χαρίζει μια σπάνια ευκαιρία: να δουλέψει απερίσπαστος στο σπίτι του για να αποδείξει το ιερό δισκοπότηρο των προγραμματιστών, των αναλυτών και των χάκερ, το θεώρημα μηδέν. Την ώρα που κάμερες της εξουσίας τοποθετημένες στο κεφάλι ενός Εσταυρωμένου παρακολουθούν τον Λεθ επί το έργον, το σενάριο του συγγραφέα Πατ Ράσιν προσφέρει στον εδώ και χρόνια εκτός φόρμας Τέρι Γκίλιαμ μια περίπλοκη θρησκευτική παραβολή, κρυμμένη σε μια ζοφερή επιστημονική φαντασία η οποία σχολιάζει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, την κυριαρχία της εικόνας στη σύγχρονη κοινωνία της κατανάλωσης.

Το Θεώρημα Μηδέν - εικόνα 2

Γιατί ο Λεθ δεν είναι παρά ένας αφιερωμένος στη μεταφυσική του πίστη φανατικός (διαρκώς περιμένει με αγωνία ένα εκ των «άνωθεν» τηλεφώνημα που θα του αποκαλύψει το σκοπό της ζωής του), του οποίου η ασκητική πορεία προς τη Γνώση και τον Παράδεισο δοκιμάζεται από μια σειρά πειρασμών. Σαρκικών, υλικών αλλά και πνευματικών, διαμέσου της σέξι Μπέινσλι, του πραγματιστή νεαρού χάκερ Μπομπ (η φιλική προς τα εγκόσμια πίστη), όπως και του χαρωπού προϊσταμένου Τζόμπι – όλων απεσταλμένων από τη Διοίκηση.
Επιστρέφοντας στο κινηματογραφικό σύμπαν του «Μπραζίλ» και των «12 Πιθήκων», ο πρώην Μόντι Πάιθον Αμερικανός δημιουργός προσπαθεί να πραγματευτεί τις έννοιες της πίστης, της αμαρτίας, της μοίρας και των απωθημένων επιθυμιών μέσα από ένα ψυχεδελικό παζλ εικόνων που επιβάλλουν την αίσθηση υπαρξιακής ασφυξίας. Πίσω του όμως δεν υπάρχει παρά ελάχιστο δραματικό «ψαχνό» – μονάχα ο σκελετός μιας εγκεφαλικής και άνευρης κατασκευής. Άπαξ και τα πιόνια στηθούν στη σκακιέρα και η αλληγορία γίνει ξεκάθαρη, η χρωματισμένη με ένα κατάμαυρο χιούμορ πλοκή παρασύρεται από την υπερβολή, ανακυκλώνει προβλέψιμα τις δυο-τρεις βασικές της ιδέες και ξεφτίζει σε μια γκροτέσκα φάρσα. Το ίδιο προβλέψιμος, ο Τέρι Γκίλιαμ κοπιάρει μηχανικά τον παλιό (πρώην) καλό εαυτό του, τον οποίο στο τέλος νοσταλγούμε ακόμη περισσότερο.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θεώρημα Μηδέν

The Zero Theorem
2
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2013
  • Διάρκεια: 107 '
  • Τέρι Γκίλιαμ

Ένας μοναχικός, αλλά ιδιοφυής χάκερ δουλεύει για να αποδείξει το θεώρημα μηδέν και το νόημα του σύμπαντος, η δουλειά του, όμως, διακόπτεται διαρκώς από ανθρώπους της Διοίκησης και ειδικά μια σέξι νεαρή γυναίκα που αρχίζει να τον γοητεύει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.