Ντομ Χέμινγουεϊ

2

Γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, με έντονο μαύρο χιούμορ, ακατάσχετη πολυλογία κι έναν ασυγκράτητο Τζουντ Λο.

Ντομ Χέμινγουεϊ

Ύστερα από 12 χρόνια στη φυλακή, ο διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Ντομ Χέμινγουεϊ επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό. Γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, με έντονο μαύρο χιούμορ, ακατάσχετη πολυλογία κι έναν ασυγκράτητο Τζουντ Λο.

Ντομ Χέμινγουεϊ - εικόνα 1

Με μια αστεία, στα όρια του γκροτέσκου αρχική σκηνή, το «Ντομ Χέμινγουεϊ» δίνει άμεσα το στίγμα του. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός εξωστρεφούς, εγωμανούς και πεισματάρη Βρετανού διαρρήκτη χρηματοκιβωτίων, ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια φυλάκισης επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό.
Ένας ασυγκράτητος Τζουντ Λο (θυμίζει έντονα τον Τομ Χάρντι στο «Bronson», βιογραφία ενός εξίσου «θορυβώδους» Βρετανού κακοποιού) οδηγεί με αυτοπεποίθηση αυτήν την ιλιγγιώδους ταχύτητας γκανγκστερική περιπέτεια της σχολής Γκάι Ρίτσι, η οποία μετά την πρώτη ελεύθερη και τρελή νύχτα του Χέμινγουεϊ μεταφέρεται στη Νότια Γαλλία. Εκεί ο Ντομ και ο κολλητός του Ντίκι φιλοξενούνται στην έπαυλη του αρχι­-γκάνγκστερ Ιβάν, τον οποίο η ­σιωπή του πρώην συνεργάτη του έχει κρατήσει μακριά από τη φυλακή. Ωστόσο, μια γοητευτική γυναίκα, ένα καλοσυνάτο call girl, 1 εκατ. λίρες κι ένα μοιραίο τρακάρισμα θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα βάλουν τη ζωή του Ντομ σε καινούργιο λούκι.

Ντομ Χέμινγουεϊ - εικόνα 2

Αναμφίβολα γοητευτική, η αθυρόστομη και χειμαρρώδης προσωπικότητα του Ντομ Χέμινγουεϊ είναι αυτή ενός αυτοκαταστροφικού loser που έρχεται από άλλη εποχή (η ταινία δεν αποφεύγει το φλερτ με ένα νοσταλγικό συντηρητισμό) και πληρώνει θαρραλέα το τίμημα της ανυπακοής στα νέα ήθη κι έθιμα. Ο Νεοϋορκέζος Ρίτσαρντ Σέπαρντ (του συμπαθούς «The Matador» με τον Πιρς Μπρόσναν αλλά και των τηλεοπτικών «Girls») διανθίζει τις απρόβλεπτες περιπέτειές του με έντονο σαρκαστικό χιούμορ και ποντάρει σε μια αφηγηματική αποστασιοποίηση (δράση χωρισμένη σε κεφάλαια, ξαφνική αργή κίνηση, ανατρεπτικά «δεσίματα» πλάνων) για να τους δώσει χάρη και νοστιμιά. Δεν ξεφεύγει από τη μανιέρα, αν και κρατιέται πάντα στην πλευρά του καλού γούστου, ενώ χάνει πολύτιμο χρόνο τόσο στην ταραντινική πολυλογία όσο και στο ότι προσπαθεί να συγκολλήσει τρεις ταινίες (η Γαλλία, η ιστορία με το χρηματοκιβώτιο του ­Λέστορ και το... υπόλοιπο ­Λονδίνο) σε μία.

Η ταινία θα προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα.
Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντομ Χέμινγουεϊ

Dom Hemingway
2
  • Γκανγκστερική
  • 2013
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ρίτσαρντ Σέπαρντ

Ύστερα από 12 χρόνια στη φυλακή, ο διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Ντομ Χέμινγουεϊ επιστρέφει στη λονδρέζικη καθημερινότητα αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα του αναλογούν επειδή τόσον καιρό κράτησε το στόμα του κλειστό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.