Non-Stop

1

Σφιχτοδεμένη, by the (air) book κλειστοφοβική περιπέτεια, η οποία προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες.

Non-Stop

Ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, αρχίζει να λαμβάνει κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης απειλητικά μηνύματα στο κινητό του που του ζητούν να μεταφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται και ένας επιβάτης. Σφιχτοδεμένη, by the (air) book κλειστοφοβική περιπέτεια, η οποία προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες.

Non-Stop - εικόνα 1

Ο Αμερικανός θρυλικός παραγωγός Τζόελ Σίλβερ («Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Φονικό Όπλο», «Matrix»), ο Καταλανός σκηνοθέτης Ζομ Κολέ-Σερά («Orphan») και ο Ιρλανδός action star Λίαμ Νίσον συναντιού­νται ξανά μετά τον προ τριετίας βερολινέζικο «Άγνωστο» για άλλη μία περιπέτεια αγωνίας, αυτήν τη φορά στα 40.000 πόδια ύψος. Εκεί βρίσκεται η υπερατλαντική πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Λονδίνο που εποπτεύει ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, ο οποίος αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα στο κινητό του από κάποιον άγνωστο που φαίνεται πως γνωρίζει πολλά για εκείνον και του ζητά να μεταφέρει 150 εκατ. δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται κι ένας επιβάτης.
Τόσο ένας συνάδελφός του όσο και ο πιλότος προσπαθούν να τον καθησυχάσουν, όταν όμως η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, ο Μαρκς καταλαβαίνει πως έχει πέσει θύμα μια καλοστημένης παγίδας. Από το «Σχέδιο Πτήσης» του Ρόμπερτ Σβέντκε και το 2005 έχουμε να δούμε mainstream εναέρια περιπέτεια που να...βλέπεται και το «Non-Stop» δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα.

Non-Stop - εικόνα 2

Η «απογείωσή» του είναι βέβαια πολύ πιο υποσχόμενη, καθώς ο πάντα φερέγγυος σε ρόλους προβληματικών σκληρών Λίαμ Νίσον μας φέρνει κοντά τον ευάλωτο Μαρκς και το texted σασπένς χτίζεται με σχετική αφηγηματική αξιοπιστία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής «πτήσης με αυτόματο πιλότο» η ταινία διατηρεί με νύχια και με δόντια μια ελάχιστη, προβλέψιμη, αλλά μέσα στα ανεκτά σχηματικά όρια αληθοφανή αγωνία, καθώς ο καθένας είναι πλέον ύποπτος και το σχέδιο του εκβιαστή δια­φαίνεται όλο και πιο σατανικά προμελετημένο.
Με το «παρακαλώ προσδεθείτε» της προσγείωσης, ωστόσο, όλα βουτούν σε ένα γιγάντιο κενό αέρος, με την πλοκή να προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες και την ίντριγκα να στουκάρει σε μια εξοργιστικά αφελή whodunit δικαιολογία. Αν θίξουμε και το… whydunit, τότε μιλάμε για γνήσια αεροπορική τραγωδία.
ΗΠΑ., Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Non-Stop

1
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ζομ-Κολέτ Σερά

Ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, αρχίζει να λαμβάνει κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης απειλητικά μηνύματα στο κινητό του που του ζητούν να μεταφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται και ένας επιβάτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.