Ευτυχία

4

Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία. Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία - εικόνα 1

Μια σοσιαλιστική παραβολή με πολλά στοιχεία λαϊκού παραμυθιού, η «Ευτυχία» παραδόξως δεν ικανοποίησε την κρατική σοβιετική εξουσία της εποχής και διακριτικά αποσύρθηκε από τις σκοτεινές αίθουσες, για να ανακαλυφθεί ξανά από τον Γάλλο ντοκιμαντερίστα Κρις Μαρκέρ («Το Βάθος του Ουρανού Είναι Κόκκινο») το 1970 και να επανεκτιμηθεί όπως πραγματικά της άξιζε.
Γιατί ο Μεντβέντκιν αξιοποιεί το τάι­μινγκ και τα τικ της σλάπστικ κωμωδίας ενσωματώνοντας ονειρικές νότες, φαρσικές παρεξηγήσεις κι έντονο κοινωνικό σαρκασμό – όλα στην παράδοση της ευφάνταστης, ανατρεπτικής σάτιρας (από τον Γκόγκολ μέχρι τον Μαγιακόφσκι) της σοβιετικής σχολής. Έτσι, μπορεί η ιστορία ενός ζευγαριού αγροτών που αγωνίζεται για να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία αρχικά στην τσαρική και κατόπιν στην επαναστατική Ρωσία να εμφορείται από απλοϊκές, αισιόδοξες κομουνιστικές ιδέες (το κολχόζ ως ο επί Γης παράδεισος), αλλά διαθέτει τέτοια φρεσκάδα και τόσο κοφτερή ειρωνική ματιά, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Μαζί με την ταινία προβάλλεται μια συλλογή από πέντε μικρού μήκους ταινίες της Νάνσυς Σπετσιώτη με τίτλο «Μικρές Ματιές στ' Ανθρώπινα» («Αποχαιρετισμός Στα Όπλα», «Σ' Ένα Συνοριακό Σταθμό», «Ουκ Αν Λάβεις», «Αντιπαροχή», «Τζαφάρ»).

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1935. Διάρκεια: 64΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευτυχία

Schastye / Happiness
4
  • Σινεφίλ
  • 1935
  • Διάρκεια: 65 '
  • Αλεξάντερ Μεντβέντκιν

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.