Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

3

Συμμετοχή στο Φόρουμ του Βερολίνου και δύο βραβεία (καλύτερης ελληνικής ταινίας από τους κριτικούς και αντρικής ερμηνείας) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

Ο Αντώνης Παρασκευάς, διάσημος τηλεπαρουσιαστής, αποσύρεται μυστικά σε ένα έρημο ξενοδοχείο και απολαμβάνει τη μιντιακή φρενίτιδα γύρω από την εξαφάνισή του, προετοιμάζοντας τη θριαμβευτική επιστροφή του. Στιλιστική αλληγορία πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη και την κοινωνική πραγματικότητα μιας Ελλάδας που… ποτέ δεν πεθαίνει. Συμμετοχή στο Φόρουμ του Βερολίνου και δύο βραβεία (καλύτερης ελληνικής ταινίας από τους κριτικούς και αντρικής ερμηνείας) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά - εικόνα 1

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ακόμη κι αν κατά καιρούς χάνεται από το ιστορικό προσκήνιο, αιωνίως επιστρέφει θριαμβευτικά, όπως σχεδιάζει να κάνει και ο Αντώνης Παρασκευάς, ένας 50χρονος διάσημος τηλεπαρουσιαστής ο οποίος αποσύρεται σε ένα έρημο ξενοδοχείο και απολαμβάνει τη μιντιακή φρενίτιδα γύρω από την εξαφάνισή του, προετοιμάζοντας τη θριαμβευτική επιστροφή του.
Η σιωπηλή διαβίωσή του στο άδειο κτίριο περιλαμβάνει την εξάσκησή του στη μοριακή μαγειρική, την παρακολούθηση του πρωινάδικου το οποίο παρουσίαζε, σύντομες βόλτες στο διπλανό δασύλλιο και τη συμπλήρωση του βιντεο-ημερολογίου του. Χωρίς να μιλάει καθόλου για τον εαυτό του, γρήγορα καταλαβαίνουμε πως η εκτός τηλεοπτικού κάδρου ζωή του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και η εξαφάνισή του δεν ισοδυναμεί με τίποτε άλλο παρά με την «εξαφάνιση» της αληθινής ταυτότητάς του. Υπήρξε όμως ποτέ αληθινή ταυτότητα για τον Αντώνη Παρασκευά;

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά - εικόνα 2

Με ένα λανθιμικό στιλιζάρισμα που κρατιέται λίγους πόντους μακρύτερα από τη μανιέρα, η πρωτο­εμφανιζόμενη Ελίνα Ψύκου σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός διάφανου ανθρώπου-κατασκεύασμα της showbiz, η εικόνα του οποίου­ είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτόν τον ίδιο, ακριβώς όπως και της κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας που τον περιβάλλει – αναφορές οι οποίες αντανακλώνται με διακριτικά ευφυή τρόπο (σαν ιστορική μνήμη, σαν σύγχρονο κιτς, σαν προσωπική­ ανάμνηση) στο μοντέρνο, ψυχρό κι εγκαταλελειμμένο ντεκόρ μέσα στο οποίο αυτός περιφέρεται σαν ζωντανό φάντασμα.
Μέχρι τη στιγμή που ο Παρασκευάς αποφασίζει να βρει ο ίδιος ποιος­ είναι πραγματικά, και κυρίως­ ποιος­ θέλει να γίνει επιστρέφοντας στον αληθινό κόσμο, σε μια μάλλον απότομη στροφή που παίρνει η ταινία προς το κοινωνικό δράμα. Η Ψύκου όμως, με αρωγό έναν σπαρακτικά λιτό Χρήστο Στέργιογλου (βραβείο ερμηνείας στη Θεσσαλονίκη), καταφέρνει να απορροφήσει τους κραδασμούς, να ανοίξει τον ορίζοντα της κριτικής ματιάς της ακόμη περισσότερο και να αποδείξει πως δεν αντιγράφει, αλλά αξιοποιεί δημιουργικά τις αφηγηματικές ιδιαιτερότητες του weird wave of Greek cinema. Συμμετοχή στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου και βραβείο κριτικών καλύτερης ελληνικής ταινίας στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 89 '
  • Ελίνα Ψύκου

Ο Αντώνης Παρασκευάς, διάσημος τηλεπαρουσιαστής, αποσύρεται μυστικά σε ένα έρημο ξενοδοχείο και απολαμβάνει τη μιντιακή φρενίτιδα γύρω από την εξαφάνισή του, προετοιμάζοντας τη θριαμβευτική επιστροφή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/07/2024

Δείτε το τελικό ανατριχιαστικό τρέιλερ του "Alien: Romulus"

Στην τελική ευθεία της επιστροφής του horror franchise, παρακολουθούμε ένα χορταστικά αγωνιώδες κλιπ που τιμά το πνεύμα των παλαιών ταινιών.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" έχει τρέιλερ σε ρυθμούς Blondie

Μια πρώτη γεύση για την αναμενόμενη ταινία του Σον Μπέικερ που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

"100 Χρόνια Ατρόμητος": Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ για την ομάδα του Περιστερίου

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Καρτέρης οι συνεργάτες του αποτίνουν φόρο τιμής στο ιστορικό κλαμπ της γειτονιάς τους.

Το ANIMASYROS επιστρέφει για 17η χρονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνει στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

"Η Σιωπηλή Καμαριέρα": Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα

Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.