Ο Λύκος της Wall Street

3,5

Οι σκορσεζικοί γκάνγκστερ ντύνονται golden boys σε μια ξέφρενων ρυθμών μαύρη σάτιρα του καπιταλιστικού ονείρου που μετατρέπεται σε αμερικανικό εφιάλτη.

Ο Λύκος της Wall Street

Η πραγματική ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ, χρηματιστή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες. Οι σκορσεζικοί γκάνγκστερ ντύνονται golden boys σε μια ξέφρενων ρυθμών μαύρη σάτιρα του καπιταλιστικού ονείρου που μετατρέπεται σε αμερικανικό εφιάλτη.

Ο Λύκος της Wall Street - εικόνα 1

Η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού είναι η ανθρώπινη απληστία, μια (εν πολλοίς πλαστή) ψυχολογική ανάγκη πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί η απατηλή λάμψη του American success story.
«Η απληστία είναι καλό πράγμα», διακήρυσσε άλλωστε το 1987 ο γκουρού των κινηματογραφικών χρηματιστών Γκόρντον Γκέκο (ο Μάικλ Ντάγκλας του «Wall Street»), χρονιά κατά την οποία ο 25χρονος Τζόρνταν Μπέλφορντ έμπαινε για πρώτη φορά ως φέρελπις trader στα άδυτα των χρηματιστηριακών κύκλων, για να πέσει πάνω στη Μαύρη Δευτέρα της 19ης Οκτωβρίου και να βρεθεί εν ριπή οφθαλμού άνεργος και χρεωμένος. Στη χώρα των διαρκών ευκαιριών και των πρόθυμων να επενδύσουν σε πάμφθηνες μετοχές (penny stocks) κορόιδων όμως ο Τζόρνταν ξεκινά αμέσως μια ημιπαράνομη μπίζνα «χάρτινων» αγοραπωλησιών και σε ένα χρόνο γίνεται ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ» (από τίτλο άρθρου του περιοδικού «Forbes») ιδιοκτήτης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης και απίστευτα επιτυχημένης χρηματιστηριακής Stratton Oakmont. «Η Αμερική δεν είναι χώρα, είναι επιχείρηση».
Το ξέρουμε κινηματογραφικά από τον «Νονό», μας το θύμισε πέρυσι ο Μπραντ Πιτ στο «Σκότωσέ­ τους Γλυκά». Το γνωρίζουμε επίσης­ και ως μοτίβο το οποίο επανέρχεται στη φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε, με το οργανωμένο έγκλημα να στήνεται και να αναπτύσσεται σαν άριστα διαπλεκόμενη, απόλυτα ανταγωνιστική και σταθερά κερδοφόρα­ εταιρεία. Από τα χέρια του Τέρενς­ Γουίντερ, λοιπόν, σεναριογράφου των «Sopranos» και του «Boardwalk Empire», σε αυτά του σκηνοθέτη των «Καλών Παιδιών», του «Καζίνο» και του «Πληροφοριοδότη», η ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ γίνεται καυτή πρώτη ύλη για ακόμη μία προσέγγιση στην απαστράπτουσα μα και βρόμικη, ονειρική αλλά κι εφιαλτική πλευρά του αμερικανικού ονείρου.
Με την κάμερα του Ροντρίγκο Πριέ­το («Βαβέλ», «Το Μυστικό του Brokeback Mountain», «Επιχείρηση: Argo») να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς κάθε κατεύθυνση, ο «Λύκος της Wall Street» προσπαθεί να αποτυπώσει στο πανί κιόλας από το πρώτο δευτερόλεπτο την υπερβολή ως χαρακτηριστική συμπεριφορά μιας­ εποχής, μιας χρηματοπιστωτικής πραγματικότητας, μιας ολόκληρης πολιτισμικής νοοτροπίας. Έχοντας ως οδηγό έναν ερμηνευτικά φρενήρη Ντι Κάπριο και με την αιωνίως πιστή του Θέλμα Σουνμέικερ να μοντάρει αριστοτεχνικά έναν καταιγισμό πλάνων, ήχων και διαλόγων, ο Σκορσέζε βουτά με το σπιντάτο αφηγηματικό στιλ του στα βαθιά νερά της μαύρης σάτιρας και ανασύρει από το βυθό της ακόμη μία (προτεσταντικής ηθικής) ιστορία θεαματικής ανόδου και αναπόφευκτης πτώσης.
Μπορεί ο βασικός του ήρωας να μη διαθέτει το τραγικό βάθος κάποιων μοναχικών γκάνγκστερ του παρελθόντος, το δηλητηριώδες χιούμορ του όμως φωτίζει καινούργιες, ανεξερεύνητες περιοχές και η σκηνοθετική του ενέργεια παραμένει αστείρευτη, φορτίζοντας με ένταση τις εικόνες από τις οποίες είναι φτιαγμένο το κλασικό αμερικανικό σινεμά του 21ου αιώνα.
ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 179΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Λύκος της Wall Street

The Wolf of Wall Street
3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 179 '
  • Μάρτιν Σκορτσέζε

Η πραγματική ιστορία του Τζόρνταν Μπέλφορντ, χρηματιστή των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο οποίος έγινε πολυεκατομμυριούχος στα 26 του, προτού καταλήξει στη φυλακή για μια σειρά από οικονομικές απάτες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.