Runaway Day

2

Ενδιαφέρουσα ως ιδέα, αλλά αμήχανη ως εκτέλεση κοινωνική αλληγορία με στοιχεία φαντασίας και σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Runaway Day

Η Μαρία, παντρεμένη με δύο παιδιά, και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του, τρέπονται ένα πρωί –χωρίς λόγο– σε φυγή. Οι δικοί τους προσπαθούν να τους εντοπίσουν, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι εγκαταλείπουν ανεξήγητα την πόλη. Ενδιαφέρουσα ως ιδέα, αλλά αμήχανη ως εκτέλεση κοινωνική αλληγορία με στοιχεία φαντασίας και σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Runaway Day - εικόνα 1

Ενα πρωί η Μαρία σηκώνεται και φεύγει. Χωρίς προφανή αφορμή, η παντρεμένη με δύο παιδιά κι ευκατάστατη νοικοκυρά αφήνει το σπίτι της και αρχίζει να περιπλανιέται σε μια χαοτική Αθήνα. Την ίδια στιγμή τους δρόμους παίρνει και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του και προσπαθεί να αποφύγει τους δανειστές του, αλλά κι ένα έγχρωμο κοριτσάκι, το οποίο προτιμά να περιπλανηθεί στους δρόμους από το να μπει στο πρωινό μάθημα.
Κάτι ανεξήγητο συμβαίνει στην ασπρόμαυρη –στοιχειωμένη θαρρείς– Αθήνα του μικρομηκά και μουσικού παραγωγού Δημήτρη Μπαβέλλα, ο οποίος κάνει εδώ το σκηνοθετικό ντεμπούτο του. Αν και η διάθεση κοινωνικής αλληγορίας είναι εμφανέστατη –καθώς σε λίγο το παράδειγμα των τριών φυγάδων ακολουθούν ο σοβαροφανής σύζυγος της Μαρίας, η μητέρα του Λουκά και όλο και περισσότεροι Αθηναίοι–, ο Μπαβέλλας επιλέγει να σχολιάσει την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση με λοξό κινηματογραφικό τρόπο και όχι με αυτόν του βαρύγδουπου ή στιλιζαρισμένου δράματος.
Η περιπλάνηση των αποπροσανατολισμένων ηρώων συνοδεύεται από μια αίσθηση φανταστικής απειλής, ένα υπόγειο χιούμορ αναδύεται και η πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ανοικτό λαβύρινθο, όπου οι καθημερινές εικόνες μπορούν να κρύβουν πλέον κάτι απρόοπτο, κάτι αποκαλυπτικό. Κι ενώ όλα αυτά μοιάζουν να λειτουργούν ως ένα πρώτο, «αναγνωριστικό» σημείο, η ταινία κουράζεται γρήγορα, αναποφάσιστη ως προς το αφηγηματικό ύφος και το ρυθμό της.
Ιδέες συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν, όμως η δραματική οδύσσεια της Μαρίας μοιάζει όλο και πιο ξένη ως προς τους κωμικούς τόνους αυτής του Λουκά, ο ασπρόμαυρος ρεαλισμός πληγώνεται από τη γκροτέσκα παρουσία του υστερικού τηλεπαρουσιαστή και το φινάλε μοιάζει να αμπαλάρει φύρδην μίγδην κοινωνική φάρσα, b movies αναφορές, μαγικό ρεαλισμό και σουρεαλιστική σάτιρα. Υπάρχουν και οι εύκολες απαντήσεις περί αλλοτρίωσης και οικονομικής κρίσης, ωστόσο η επιβλητική εικόνα της άδειας, ασπρόμαυρης Αθήνας σαν ένα τοπίο του φανταστικού (της καταπίεσης αλλά και της επιθυμίας) είναι ισχυρή, προσδίδοντας σε αυτήν την άνιση κινηματογραφική απόπειρα μια ενδιαφέρουσα όσο και παράξενη νότα.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 82΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Runaway Day

2
  • Κοινωνική
  • 2013
  • Διάρκεια: 82 '
  • Δημήτρης Μπαβέλλας

Η Μαρία, παντρεμένη με δυο παιδιά, και ο Λουκάς, άνεργος 35άρης που ζει με τη μητέρα του, τρέπονται ένα πρωί –χωρίς λόγο– σε φυγή. Οι δικοί τους προσπαθούν να τους εντοπίσουν, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι εγκαταλείπουν ανεξήγητα την πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.