"Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ": Η πραγματική ιστορία μίας πεντάχρονης Παλαιστίνιας

Μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

Έχουμε περάσει λίγο περισσότερο από δύο χρόνια κολλημένοι στις οθόνες των κινητών μας να παρακολουθούμε την γενοκτονία στη Γάζα. Συγκλονιζόμαστε στιγμιαία, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε, εξοργιζόμαστε με τη στάση των κυβερνήσεων και των Μέσων και γρήγορα επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας, ενώ η τραγωδία συνεχίζεται. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η Τυνήσια δημιουργός Κάουτερ Μπεν Χανία στρέφει την κάμερα σε ένα συγκεκριμένο παιδί: τη μικρή Χιντ Ρατζάμπ, την 5χρονη Παλαιστίνια που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς, η ισοπεδωτική "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ", κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από το Cinobo στις 4 Δεκεμβρίου.

Η αφήγηση στηρίζεται στις πραγματικές κλήσεις που έκανε η Χιντ στους διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου, όταν βρέθηκε μόνη της, παγιδευμένη μέσα σε ένα αυτοκίνητο, περιτριγυρισμένη από στρατιώτες της IDF. Μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας, οι διασώστες προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, να βρουν την πιο ασφαλή διαδρομή στο σημείο και να σώσουν το μικρό κορίτσι. Με το πρωτογενές υλικό να καθοδηγεί όλη την ταινία, η ένταση και η αγωνία αποκτούν μία άλλη διάσταση.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ 5

Η Μπεν Χανία επιλέγει ένα υβριδικό ύφος που συνδυάζει την αναπαράσταση και την ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια, χωρίς να επιδιώκει να εκβιάσει ή να ξεγελάσει τον θεατή. Η διαφορά ανάμεσα στο τεκμήριο και την κινηματογραφική αναπαράσταση είναι ξεκάθαρη: η χρήση του πραγματικού υλικού λειτουργεί ως μία αδιαμφισβήτητη μαρτυρία των γεγονότων της ημέρας και η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από οποιαδήποτε σκηνοθετική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι μία εμπειρία συναισθηματικά καταλυτική. Η "Φωνή της Χιντ Ρατζαμπ" δεν είναι εκεί για να συγκινήσει, αλλά να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια που μας κρατά αμέτοχους μπροστά στην τραγωδία. 

Η σκηνοθέτιδα, γνωστή για έργα όπως το "Ο Άνθρωπος που Πούλησε το Δέρμα του" και "Τέσσερις Κόρες", αποδεικνύει για άλλη μία φορά τη δεξιοτεχνία της στο να ενώνει το πραγματικό και το δραματουργικό, το πολιτικό και το προσωπικό. Εδώ, όμως, πετυχαίνει κάτι ακόμη πιο απαιτητικό: μετατρέπει μία τραγωδία σε κάλεσμα για ευθύνη και δράση.

Δείτε το trailer της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ":

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/01/2026

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Το "α" βρίσκεται στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Στην τελετή, που λαμβάνει χώρα σήμερα, θα βραβευτούν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της περσινής χρονιάς.

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.