Ταξίδι στην Κριμαία

3

Road movie μινιμαλιστικής πλοκής, πιστό σ’ έναν αφηγηματικό ρεαλισμό που αποτυπώνει την περίπλοκη μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής με τους ανθρώπους της και την κληρονομιά τους.

Ταξίδι στην Κριμαία

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του 29χρονου Ναριμάν Αλίεφ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών, στρέφει το φακό του στην πολύπαθη Κριμαία και τους Τατάρους (τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι) κατοίκους της. Δεμένοι με την ιστορία της χερσονήσου από τον 15ο αιώνα, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν βίαια το 1944, ενώ όσοι παρέμειναν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έγιναν πρώτα Ουκρανοί και από το 2014 Ρώσοι πολίτες.

Όλα αυτά, ίσως υπερβολικά διακριτικά και έμμεσα, αποτυπώνονται στην απόφαση του πεισματάρη Μουσταφά να πάρει τη σορό του μεγάλου γιου του, ο οποίος σκοτώθηκε στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, και να τη θάψει στη γενέτειρά τους, την Κριμαία. Στο πλάι του νεότερου γιου του ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι, σε ένα οπτικά συναρπαστικό road movie μινιμαλιστικής πλοκής, πιστό σ’ έναν αφηγηματικό ρεαλισμό ο οποίος αποτυπώνει όχι μόνο την περίπλοκη σχέση δυο γενιών, αλλά κι εκείνη μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής με τους ανθρώπους της και την ιστορική (θρησκευτική, εθνολογική, πολιτιστική) κληρονομιά τους.

Ουκρανία. 2019. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξίδι στην Κριμαία

Evge
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 96 '
  • Ναριμάν Αλίεφ

Έχοντας χάσει τον μεγάλο του γιο στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Μουσταφά αποφασίζει να πάρει τη σορό του και να τη θάψει στον τόπο που γεννήθηκε, την Κριμαία. Στο πλάι του νεότερου γιου του ξεκινάει ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.