Μια Γυναίκα Εξομολογείται

5

Οι αμερικανικές «Σκηνές Από Ένα Γάμο» περιγράφουν με σπαρακτική ειλικρίνεια τη σύγχρονη οικογενειακή ψυχοπαθολογία, άμεσα συνδεδεμένη με τις βελούδινα καταπιεστικές κοινωνικές επιταγές.

Μια Γυναίκα Εξομολογείται

Ο Κασαβέτης δεν χάνει χρόνο. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας ο Νικ Λονγκέτι, επικεφαλής μιας ομάδας εργατών, προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του συνεργείου του ώστε κανείς από τους άντρες του να μην δουλέψει νυχτερινές υπερωρίες. Στην αμέσως επόμενη σκηνή, η γυναίκα του Μέιμπελ τρέχει πανικόβλητη πέρα δώθε να τακτοποιήσει κάθε λεπτομέρεια ώστε τα τρία μικρά παιδιά της να φύγουν μαζί με τη γιαγιά τους, χωρίς γκρίνιες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.

Ο κάθε σύζυγος στη «δουλειά» του, ο καθένας αντιμέτωπος με τις αναποδιές, τις υποχρεώσεις και τα προβλήματά του. Μόνο που ο Νικ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη νυχτερινή αβαρία, το ρομαντικό δείπνο του ζευγαριού θα αναβληθεί και η Μέιμπελ θα κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον νευρικό κλονισμό. Δεν θα αργήσει να καταρρεύσει ολοκληρωτικά, και ο σύζυγός της, όσο κι αν προσπαθήσει να της συμπαρασταθεί, θα αναγκαστεί τελικά να την περιορίσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Μια Γυναίκα Εξομολογείται - εικόνα 1

Οι αμερικανικές «Σκηνές Από Ένα Γάμο» περιγράφουν με σπαρακτική ειλικρίνεια τη σύγχρονη οικογενειακή ψυχοπαθολογία, άμεσα συνδεδεμένη με τις βελούδινα καταπιεστικές κοινωνικές επιταγές. Ο ρόλος της μητέρας-νοικοκυράς κι εκείνος του προστάτη-(οικονομικού) προμηθευτή, η ταξική διάσταση των sexual politics, η μαζική «υστερία» μιας καθημερινότητας που περιθωριοποιεί οτιδήποτε δεν χωράει στο καλούπι. Ακόμα κι αυτό της «φεμινιστικής υγείας» που ύμνησε ο ανεξάρτητος αμερικανικός κινηματογράφος του ’70.

Οσκαρική υποψηφιότητα σκηνοθεσίας για τον τολμηρό ρεαλιστή Κασαβέτη, ο οποίος δανείστηκε και υποθήκευσε το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει την ταινία, την οποία διένειμε κυριολεκτικά μόνος του, και γυναικείου ρόλου για την Τζίνα Ρόουλαντς, σε μια από τις πιο συνταρακτικές ερμηνείες της κινηματογραφικής ιστορίας.

ΗΠΑ. 1974. Διάρκεια: 155΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Γυναίκα Εξομολογείται

A Woman Under the Influence
5
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 155 '
  • Τζον Κασαβέτης

Παντρεμένη με έναν εργάτη κατασκευών και μητέρα τριών παιδιών, η Μέιμπελ παθαίνει νευρικό κλονισμό κάτω από το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεών της. Ο άντρας της προσπαθεί να της συμπαρασταθεί, αλλά αναγκάζεται να την περιορίσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.