Η Νύχτα των Βρικολάκων

3,5

Ο κινηματογραφικός μύθος του Δράκουλα παρωδείται ξεκαρδιστικά σε μια στιλάτη κωμωδία τρόμου με ψυχαναλυτικές αναφορές και εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή.

Η Νύχτα των Βρικολάκων

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εγκαταλείψει την Πολωνία («Μαχαίρι στο Νερό») κι είχε αρχίσει να βάζει στη Μεγάλη Βρετανία («Αποστροφή», «Η Νύχτα των Δολοφόνων») τα θεμέλια μιας φιλμογραφίας που κοιτά με κυνισμό και απαισιοδοξία τα ανθρώπινα πάθη, σκηνοθετημένα πάντα με μια κομψότατη βιρτουοζιτέ. Πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ για το «Μωρό της Ρόζμαρι», θρίλερ το οποίο θα τον καθιερώσει παγκοσμίως, θα υπογράψει ως πρώτη έγχρωμη ταινία του μια κωμωδία τρόμου η οποία παρωδεί διασκεδαστικά τον κινηματογραφικό μύθο του Δράκουλα, με άμεσες αναφορές στο ύφος των horror classics της Hammer Films.

Έτσι, τη θέση του καθηγητή Βαν Χέλσινγκ παίρνουν εδώ δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο υπέργηρος καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, οι οποίοι φτάνουν σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων αναζητώντας βρικόλακες. Εκεί ο τελευταίος θα ερωτευτεί την όμορφη κόρη του Εβραίου ταβερνιάρη, την οποία θα απάγει ο απέθαντος κόμης Κρόλοκ. Στο κατόπι του, οι δύο ήρωες θα οδηγηθούν στον απομονωμένο πύργο του, αντιμέτωποι με μια στρατιά πλασμάτων της νύχτας. Οι σταθερές και οι κώδικες των βαμπιρικών ταινιών ανατρέπονται ξεκαρδιστικά από έναν παιχνιδιάρη Πολάνσκι, ο οποίος μοιράζει ισορροπημένα το ύφος του ανάμεσα στη φαρσική κωμωδία και την καθαρή ταινία τρόμου. Δεν λείπουν οι τολμηρά αστείες ψυχαναλυτικές αναφορές και τα εύστοχα σχόλια για τη διαφορετικότητα, την οποία ο Άλφρεντ θα οικειοποιηθεί τελικά με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο. Ο Πολάνσκι έχει κέφια, αλλά η πεσιμιστική οπτική του παραμένει κι εδώ προφητικά (για τη δεκαετία του ’60) σταθερή, προοικονομώντας τα σκοτεινά 70s και το «θρίαμβο του κακού» στο αμερικανικό σινεμά.

ΗΠΑ. 1967. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νύχτα των Βρικολάκων

THE FEARLESS VAMPIRE KILLERS
3,5
  • Κωμωδία
  • 1967
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ρομάν Πολάνσκι

Σε ένα ορεινό χωριό των Καρπαθίων δύο γκαφατζήδες βαμπιροκυνηγοί, ο καθηγητής Αμπρόνσιους και ο αφελής βοηθός του Άλφρεντ, έρχονται αντιμέτωποι με τον παντοδύναμο βρικόλακα κόμη Κρόλοκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.