Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

2

By the book βιογραφία μιας μυθιστορηματικής προσωπικότητας, συνδεδεμένη με τη συστημική καταπίεση των Μαύρων στις μεταπολεμικές ΗΠΑ.

Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

Διπλά υποψήφιος για Όσκαρ με τη «Μονάκριβη» (2009), ο Λι Ντάνιελς είναι ένας από τους πρώτους «ακτιβιστές» του μοντέρνου –μετα-Σπάικ Λι εποχής– Χόλιγουντ γύρω από θέματα της αφροαμερικανικής μειονότητας. Θαρραλέος όσο και διδακτικός («Ο Μπάτλερ», 2013), εμμένει στο καταγγελτικό ύφος του, βιογραφώντας τώρα μια εμβληματική προσωπικότητα της μπλουζ μουσικής, η ζωή της οποίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συστημική καταπίεση των Μαύρων στις μεταπολεμικές ΗΠΑ.

Το «Η Κυρία Τραγουδάει τα Μπλουζ» έφερε το 1972 μια οσκαρική υποψηφιότητα πρώτου ρόλου στην ποπ σταρ Νταϊάνα Ρος, η οποία ενσάρκωσε με πάθος τη θρυλική Μπίλι Χολιντεϊ σε ένα αμβλύ, ξεπερασμένο πια biopic του Σίντνεϊ Φιούρι. Η ταινία έθιγε απλά τα ανάλογα πολιτικοινωνικά θέματα, ο Ντάνιελς όμως εστιάζει έντονα σ’ αυτά, βγάζοντας εκτός κάδρου τα ταραγμένα νεανικά χρόνια της Lady Day. Ξετυλίγει το νήμα της ιστορία της από το 1947, όταν εκείνη μπαίνει στο στόχαστρο των ρατσιστών επικεφαλής του FBI, επιμένοντας να συμπεριλαμβάνει στο ρεπερτόριό της το «απαγορευμένο» «Strange Fruit», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται στο λιντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού.

Ευάλωτη ως εθισμένη στην ηρωίνη, η Χόλιντεϊ αποτελεί εύκολο στόχο για τους ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να την ενοχοποιήσουν για κατοχή ναρκωτικών. Έτσι, ο νεαρός και όμορφος Αφροαμερικανός στρατιώτης Τζίμι Φλέτσερ, που παρουσιάζεται ως μουσικός λάτρης της, ακολουθεί στην πραγματικότητα τις εντολές του προϊσταμένου του, του διαβόητα μισαλλόδοξου Χάρι Άσλινγκερ.

Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ - εικόνα 1

Ο Ντάνιελ ανοίγει το biopic manual μιας τυπικής χολιγουντιανής παραγωγής, προσεγμένης και διδακτικής, που παρά την πιο ελεύθερη γλώσσα και τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της χρήσης ναρκωτικών δεν διαφέρει στην κινηματογραφική ουσία από την «Κυρία…» του Φιούρι. Ούτε φυσικά από εκείνη των πρόσφατων «Η Θρυλική Μα Ρέινι» ή «Μια Νύχτα στο Μαϊάμι», δράματα βασισμένα σε αληθινά περιστατικά αφροαμερικανικής διεκδίκησης δικαιωμάτων με ατού την αναπαράσταση εποχής και τις δυναμικές ερμηνείες. Όπως αυτή της εντυπωσιακά πειστικής Άντρα Ντέι, βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα και υποψήφιας για Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου.

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 126΄.Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

The United States vs. Billie Holiday
2
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 126 '
  • Λι Ντάνιελς

Το 1947 η Μπίλι Χόλιντεϊ μπαίνει στο στόχαστρο του FBI, καθώς επιμένει να τραγουδάει το «Strange Fruit», του οποίου οι στίχοι αναφέρονται στο λιντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.