Μια Σφαίρα στην Καρδιά

2

«Χαμένη» για χρόνια ταινία του ακατάτακτου, sui generis Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν-Ντανιέλ Πολέ με έντονο ελληνικό στοιχείο.

Μια Σφαίρα στην Καρδιά

Διαφημισμένη από τον ελληνικό Τύπο ως «η χαμένη ταινία της Τζένης Καρέζη», μιας και μετά την πρώτη προβολή της αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, το «Μια Σφαίρα στην Καρδιά» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους που γύρισε ο ακατάτακτος, sui generis και φιλέλληνας σκηνοθέτης Ζαν-Ντανιέλ Πολέ. Ταλέντο του γαλλικού νέου κύματος, ερωτεύτηκε τη χώρα μας στα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» (1963) και «Βάσσες» (1964), για να επιστρέψει γρήγορα έχοντας στο νου του μια εναλλακτική γκανγκστερική περιπέτεια. Αν και ο Πολέ διαχώρισε τη θέση του από την νουβέλ βαγκ και τράβηξε έναν ποιητικότερο δρόμο, ενώ πειραματίστηκε και με την μπουρλέσκ κωμωδία, στο «Μια Σφαίρα στην Καρδιά» προσπαθεί να δουλέψει ανατρεπτικά πάνω στις συμβάσεις μιας ταινίας είδους, χαρακτηριστική κινηματογραφική επιλογή πολλών δημιουργών του κινήματος.

Έτσι, το σενάριο της ταινίας αναπτύσσεται πάνω σε μια απλή ιστορία καταδίωξης, η οποία ξεκινά όταν ένας μαφιόζος υπεξαιρεί με τη βία την περιουσία ενός ξεπεσμένου αριστοκράτη. Αυτός, απειλούμενος, διαφεύγει από την Σικελία στην Ελλάδα, όπου και γνωρίζει μια τραγουδίστρια η οποία τον περιθάλπει. Ενώ όμως σχεδιάζει την εκδίκησή του, οι άνθρωποι του γκάνγκστερ βρίσκονται στα ίχνη του.

Μια Σφαίρα στην Καρδιά - εικόνα 1

Οι διαρκείς αναφορές στην κλασική αρχαιότητα προοικονομούν την υπό εξέλιξη τραγωδία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απώλεια ενός «ένδοξου» παρελθόντος. Τραύμα το οποίο καθορίζει την εικόνα μιας ολόκληρης χώρας, αλλά και την τύχη του ταξικά υποβιβασμένου και εξόριστου από την πατρίδα του ήρωα. Η προδιαγεγραμμένη διαδρομή του τελευταίου περιγράφεται από τον Πολέ με κινηματογραφική ευαισθησία, με το κατάφωτο τοπίο να λειτουργεί αντιστικτικά, σχεδόν μελαγχολικά, ως ντεκόρ των ανθρώπινων παθών. Όλη αυτή η προβληματική, όμως, δεν κουμπώνει καλά σε μια πλοκή γεμάτη λογικά κενά και δραματουργικά άλματα, «διαβρωμένη» από νεοκυματικές παρεμβάσεις. Οι χαρακτήρες γύρω από τον φυγάδα μαρκήσιο μοιάζουν καρικατούρες, οι ερωτικές ιστορίες είναι άνευρες, προσχηματικές, οι σκηνές δράσεις δεν διαθέτουν την παραμικρή αληθοφάνεια κι όλα είναι τυλιγμένα σε ένα καρτποσταλικό folklore grec (η Καρέζη τραγουδά σε μπαρ της Τρούμπας... Θεοδωράκη - Λειβαδίτη).

Γαλλία, Ελλάδα. 1966. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: CAROUSEL.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Σφαίρα στην Καρδιά

Une Balle au Coeur
2
  • Θρίλερ
  • 1966
  • Διάρκεια: 81 '
  • Ζαν-Ντάνιελ Πολέ

Ένας μαφιόζος υπεξαιρεί με τη βία την περιουσία ενός ξεπεσμένου αριστοκράτη, ο οποίος διαφεύγει από την Σικελία στην Ελλάδα και σχεδιάζει την εκδίκησή του. Οι άνθρωποι του γκάνγκστερ, όμως, βρίσκονται στα ίχνη του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.