Το Κλουβί με τις Τρελές

3

Κωμωδία σταθμός του queer cinema, η οποία παρωδεί με όρους καλογραμμένης φάρσας τα γκέι στερεότυπα και τον κοινωνικό πουριτανισμό.

Το Κλουβί με τις Τρελές

Το ότι στην οσκαρική πεντάδα σκηνοθεσίας του 1979 βρέθηκε ο Γάλλος Εντουάρ Μολιναρό και δεν χώρεσαν οι Γούντι Άλεν («Μανχάταν»), Ρίντλεϊ Σκοτ («Alien») και Χαλ Άσμπι («Να Είσαι Εκεί Κύριε Τσανς») αποκαλύπτει πολλά για τα ακαδημαϊκότατα γούστα της αμερικανικής ακαδημίας, αλλά και για τον αντίκτυπο που προκάλεσε στην κινηματογραφική πραγματικότητα της εποχής η τεράστια επιτυχία τού «Κλουβιού με τις Τρελές». Πρόκειται για μια από τις τρεις-τέσσερις εμπορικότερες ξενόγλωσσες ταινίες στις ΗΠΑ τον τελευταίο μισό αιώνα, βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα ξένης ταινίας και υποψήφια για δυο ακόμα Όσκαρ (σεναρίου και κοστουμιών).

Μεταφορά στην οθόνη ενός μεγάλου θεατρικού σουξέ του Ζαν Πουαρέ, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Μισέλ Σερό, το οποίο ανέβηκε στο Παλέ Ρουαγιάλ του Παρισιού το 1973, το «Κλουβί με τις Τρελές» αποτελεί μια κωμωδία-σταθμό του queer cinema, η οποία έχει αντιγραφεί έκτοτε αμέτρητες φορές. Αφηγείται τις πικάντικες αναποδιές του Ρενάτο, διευθυντή ενός νυχτερινού κέντρου με drag σόου στο Σεν Τροπέ, και της Ζαζά, του κορυφαίου περφόρμερ του, με τον οποίο είναι ζευγάρι. Η γκέι καθημερινότητά τους πρέπει να αλλάξει άρδην, όμως, όταν ο γιος του πρώτου έρχεται με την αρραβωνιαστικιά του και τους πολύ συντηρητικούς γονείς της για να γνωρίσουν τους συμπεθέρους.

Το Κλουβί με τις Τρελές - εικόνα 1

Πουαρέ, Μολιναρό, Μαρτσέλο Ντανόν και ο μετρ της κωμωδίας καταστάσεων Φρανσίς Βεμπέρ («Ο Μεγάλος Ξανθός», «Οι Τρεις Φυγάδες», «Δείπνο Ηλιθίων») υπογράφουν τη σεναριακή διασκευή μιας πρωτότυπης για την εποχή της και γαργαλιστικής για τα mainstream ήθη σάτιρας, η οποία παρωδεί με όρους καλογραμμένης φάρσας τα γκέι στερεότυπα και τον κυρίαρχο κοινωνικό πουριτανισμό. Ο Μολιναρό φροντίζει το κωμικό τάιμινγκ και οι Μισέλ Σερό (από το θεατρικό στο Σεζάρ α΄ ρόλου) και Ούγκο Τονιάτσι είναι χάρμα ιδέσθαι ως Ρενάτο και Αλμπέν/Ζαζά, αντίστοιχα, ρόλους που επανέλαβαν στα δυο σίκουελ του φιλμ, πριν αυτό διασκευαστεί ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και αγγλόφωνο ριμέικ («Φτερά και Πούπουλα»).

Γαλλία, Ιταλία. 1978. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κλουβί με τις Τρελές

La Cage aux Folles
3
  • Κωμωδία
  • 1978
  • Διάρκεια: 97 '
  • Εντουάρ Μολιναρό

Ο Ρενάτο, διευθυντής ενός νυχτερινού κέντρου με drag σόου στο Σεν Τροπέ, και η Ζαζά, ο κορυφαίος περφόρμερ του, είναι ζευγάρι. Η γκέι καθημερινότητά τους πρέπει να αλλάξει άρδην όμως, όταν ο γιος του πρώτου έρχεται με την αρραβωνιαστικιά του και τους πολύ συντηρητικούς γονείς της για να γνωρίσουν τους συμπεθέρους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.