Το Κόλπο του Αιώνα

3

Μια αληθινή ιστορία μεταφέρεται στη οθόνη ως διασκεδαστική heist movie με χιούμορ, σασπένς, σεναριακές ανατροπές και ένα απολαυστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Το Κόλπο του Αιώνα

Η πλέον διαβόητη ληστεία τραπέζης στα σύγχρονα αργεντίνικα χρονικά είναι σίγουρα αυτή που έγινε στις 13/1 του 2006 στην Banco Rio του Σαν Ισίδρο, προαστίου του Μπουένος Άιρες. Απασχόλησε τα media και την κοινή γνώμη για χρόνια, ενώ αποτελεί και τη βασική πηγή έμπνευσης για την πασίγνωστη σειρά του Netflix «La casa de papel». Ο Αργεντινός σκηνοθέτης Άριελ Γουίνογκραντ, γνωστός μας από τις εμπορικές κωμωδίες «Χωρίς Παιδιά» και «10 Μέρες Χωρίς τη Μαμά», αποφασίζει να διηγηθεί τώρα τα πραγματικά γεγονότα της παράτολμης αυτής επιχείρησης, αγκαζάροντας μάλιστα ως συνσεναριογράφο τον… εμπνευστή της, Φερνάντο Αραούχο.

Δάσκαλος πολεμικών τεχνών και περιστασιακός ζωγράφος, ο Φερνάντο περνά ένα βροχερό βράδυ μπροστά από ένα υποκατάστημα της Banco Rio και, παρατηρώντας προσεκτικά τους γύρω υπονόμους, συλλαμβάνει ένα ιδιοφυές σχέδιο. Να φτάσει υπογείως ως το θησαυροφυλάκιο και τις θυρίδες της, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να υλοποιήσει μόνος του. Οργανώνοντας με τη βοήθεια του «ψημένου» απατεώνα Μάριο Βιτέτε μια εξαμελή συμμορία, μελετούν εξονυχιστικά και προσαρμόζουν αναλόγως όλες τις λεπτομέρειες του ριφιφί, καταλήγοντας στο να εισβάλουν θορυβωδώς με τα όπλα από την κεντρική είσοδο της τράπεζας και να διαφύγουν σιωπηλά, αν και περικυκλωμένοι από την αστυνομία, διαμέσου των υπονόμων.

Το Κόλπο του Αιώνα - εικόνα 1

Με τον μόνιμο συνεργάτη του Γουίνογκραντ Ντιέγκο Περέτι και τον έμπειρο Γκιγιέρμο Φρανσέγια («Η Φαμίλια», «Το Αριστούργημά μου») στους δύο βασικούς ρόλους, το «Κόλπο του Αιώνα» γεμίζει ενέργεια και βρίσκει τέμπο χάρη στις απολαυστικά κωμικές πρωταγωνιστικές ερμηνείες του. Ταυτόχρονα, γραφικοί μα απόλυτα αληθοφανείς χαρακτήρες, ισορροπία χιούμορ και σασπένς, αφηγηματικές εκπλήξεις που ζωηρεύουν την πλοκή (όπως τα σύντομα φλας μπακ), μαζί με μετρημένες σεναριακές ανατροπές δεν αφήνουν ούτε στιγμή αυτήν τη διασκεδαστική heist movie να γλιστρήσει στην κοινοτοπία. Ακόμα και το ρομαντικό πνεύμα που τη διατρέχει (η Αργεντινή έχει υποφέρει πολλά από το τραπεζικό σύστημά της) υπονομεύεται διακριτικά από μια πικρή, πικάντικη ειρωνεία, την οποία επιβεβαιώνει κανείς αν θέλει να μάθει την εκτός οθόνης συνέχεια της αληθινής ιστορίας.

Αργεντινή. 2020. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κόλπο του Αιώνα

El Robo del Siglo
3
  • Περιπέτεια
  • 2020
  • Διάρκεια: 114 '
  • Άριελ Γουίνογκραντ

Στο Μπουένος Άιρες του 2006 μια ομάδα μικροκακοποιών σχεδιάζει να ληστέψει ένα υποκατάστημα της Banco Rio κάνοντας μια εντυπωσιακή είσοδο και μια εντελώς απρόβλεπτη έξοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.