Ο Αόρατος Άνθρωπος

2

Ελεύθερο κι ευρηματικά προσαρμοσμένο στο φεμινιστικό παρόν ριμέικ του κλασικού «Αόρατου Ανθρώπου» (1933), σκηνοθετημένο σαν ταινία τρόμου. Ατμοσφαιρικά επιβλητικό, προσπερνά με ταχύτητα χαρακτήρες και κοινωνικές αναφορές, πριμοδοτώντας μια λυτρωτικά βίαιη, πανηγυρικά σαδιστική λύση.

Ο Αόρατος Άνθρωπος

Μέλος της εξέχουσας κινηματογραφικής παρέας των «τεράτων της Universal», ο βασισμένος στο μυθιστόρημα του Χ.Τζ. Γουέλς «Αόρατος Άνθρωπος» (1933) του Τζέιμς Γουέιλ υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του κλασικού σινεμά του φανταστικού. Το σύγχρονο ριμέικ του όμως δεν εντάσσει τον ήρωα στο καινούργιο Monster Universe («Μούμια», «Λυκάνθρωπος»), αλλά τον προσεγγίζει με εντελώς ανανεωτικό πνεύμα, σαν φτηνή (προϋπολογισμού 7 εκατ. δολαρίων) ταινία τρόμου.

Την όλη διασκευή αναλαμβάνει ο εξπέρ του είδους Λι Γουάνελ (σεναριογράφος των «Saw», «Παγιδευμένη Ψυχή» και σκηνοθέτης του «Upgrade»), ο οποίος προσαρμόζει τη βασική ιδέα στο φεμινιστικό παρόν, ρίχνοντας το δραματικό βάρος στην ηρωίδα της υπόθεσης. Την παγιδευμένη σε μια βάναυση σχέση Σεσίλια, η οποία –σε μια άκρως αγωνιώδη εναρκτήρια σεκάνς– καταφέρνει να δραπετεύσει από τον βάναυσο εραστή της και να καταφύγει στο σπίτι ενός γνωστού της αστυνομικού. Δεν θα τολμήσει να βγει από την πόρτα του μέχρι να πληροφορηθεί πως ο πρώην της αυτοκτόνησε. Αλλά εκείνος, πρωτοπόρος επιστήμονας στην οπτική, της επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ο Αόρατος Άνθρωπος - εικόνα 1

Η πάντα ευρηματική στην προσέγγιση των ρόλων της Ελίζαμπεθ Μος προσδίδει βάθος, πάθος κι εσωτερική δυναμική στην ευάλωτη Σεσίλια, με τον Γουάνελ να τυλίγει σε μια επιβλητική, διαρκώς απειλητική ατμόσφαιρα το… κενό που την περιβάλλει. Μοιάζει όμως να «διασκεδάζει» μάλλον υπερβολικά με το πώς θα οργανώσει την κάθε αόρατη παγίδα που περιμένει την κακοποιημένη ηρωίδα του, προσπερνώντας με ταχύτητα χαρακτήρες και κοινωνικές αναφορές. Λίγα στοιχεία που αφορούν το χαρακτήρα της Σεσίλια ενσωματώνονται στην πλοκή, η αντρική βία περιορίζεται σε ψυχιατρικού τύπου παρέκκλιση και η αφήγηση χτίζεται πριμοδοτώντας μια πανηγυρικά σαδιστική λύση, η οποία θα καταχειροκροτηθεί σίγουρα στους κατάμεστους πολυκινηματογράφους.

ΗΠΑ, Αυστραλία. 2020. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: TULIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αόρατος Άνθρωπος

The Invisible Man
2
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 124 '
  • Λι Γουάνελ

Η Σεσίλια είναι μια κακοποιημένη γυναίκα, παγιδευμένη σε μια βάναυση σχέση από την οποία καταφέρνει να δραπετεύσει. Καταφεύγει στο σπίτι ενός γνωστού της αστυνομικού και λίγο αργότερα μαθαίνει πως ο βάναυσος εραστή της έχει αυτοκτονήσει. Αλλά εκείνος, πρωτοπόρος επιστήμονας στην οπτική, της επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.