Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

3,5

Με μοναδικό υλικό τα πλάνα αρχείου και ταινιών της εποχής, η ταινία παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα με αφοπλιστική αιχμηρότητα, υπογραμμίζοντας το πάθος με το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι την απατηλή γοητεία του ναζισμού.

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

​Παρότι πλάνα ναζιστικών συγκεντρώσεων, παρελάσεων, πογκρόμ και ομιλιών έχουν γεμίσει πολλάκις τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, η εικόνα ενός κατάμεστου σταδίου με χιλιάδες οπαδούς του Αδόλφου Χίτλερ να υψώνουν τα χέρια τους στον ουρανό εκστασιασμένοι, εξακολουθεί να σοκάρει. Έτσι αφοπλιστικά ξεκινάει και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Λουτζ Μπέκερ, το οποίο σκιαγραφεί την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια μέχρι την παντοδυναμία στην ηγεσία του Ράιχσταγκ. Ο Μπέκερ κατασκευάζει μια αφήγηση με αποκλειστικό υλικό πλάνα αρχείου, αλλά και ταινιών του Μεσοπολέμου, ώστε να αφήσει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους.

Όσο παραπαίει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο τα στίφη των ναζιστών αυξάνονται, ενώ όποιες μορφές αντίστασης μοιάζουν μάταιες. Στον αντίποδα ο πολιτισμός ανθούσε, με το φιλμ να δείχνει τον Μπάστερ Κίτον και την Τζόζεφιν Μπέικερ να επισκέπτονται το Βερολίνο, ενώ ένα ολόκληρο έθνος ερωτευόταν τη Μαρλέν Ντίτριχ στον «Γαλάζιο Άγγελο». Αντίστοιχα γοητεύτηκε από τη δηλητηριώδη αυτοπεποίθηση των ναζί, εκείνων που περιχαρείς έκαιγαν βιβλία και παρέλαυναν με πυρσούς, αγνοώντας πως έτσι έσκαβε το λάκκο του.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1973. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

Double Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1973
  • Διάρκεια: 93 '
  • Λουτζ Μπέκερ

Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης έως την απόλυτη κυριαρχία στο Ράιχσταγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.