Και Μετά Χορέψαμε

3

Πλήθος φεστιβαλικών βραβείων για μια ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης που συνδυάζει την αναζήτηση ερωτικής ταυτότητας με τη σχέση κομφορμισμού και πολιτιστικής παράδοσης.

Και Μετά Χορέψαμε

Οι 16 διαφορετικοί εθνικοί χοροί της Γεωργίας αντανακλούν στο τελετουργικό τους μια (ηρωική) ιστορία αιώνων, όπως όλοι άλλωστε οι φολκλορικοί χοροί ανά τον κόσμο, με ξεκάθαρο ρόλο για το κάθε φύλο. Αλλά τώρα, «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», όπως λέει κι ένας παπάς στην ταινία, «ο άντρας έπαψε πια να είναι άντρας και η γυναίκα γυναίκα». Ο γεωργιανής καταγωγής Σουηδός Λεβάν Ακίν διαλέγει τους δημοτικούς χορούς της πατρίδας του ως σημείο αναφοράς σε μια ισχυρή παράδοση μέσω της οποίας πολιτιστικές μνήμες και στερεότυπα συμπεριφοράς («οι άντρες πρέπει να ελέγχουν τα συναισθήματά τους») περνούν από γενιά σε γενιά.

Και βάζει τον ήρωά του, έναν νεαρό που σπουδάζει στην ακαδημία χορού της Τιφλίδας και είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια περιζήτητη θέση σολίστα, να «χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του» όταν εμφανίζεται στη σχολή ο χαρισματικός Ιρακλί. Η μεταξύ τους έλξη εξελίσσεται σε μια ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης που συνδυάζει την αναζήτηση ερωτικής ταυτότητας με τη σχέση κομφορμισμού και παράδοσης, διατηρώντας μέχρι (του συγκινητικού) τέλους τη σωστή ισορροπία ψυχολογικού δράματος και κοινωνικής κριτικής.

Γεωργία, Σουηδία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Και Μετά Χορέψαμε

And Then We Danced
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 105 '
  • Λεβάν Ακίν

Ο Μεράμπ χορεύει από μικρός μαζί με τη Μέρι στην ακαδημία χορού της Τιφλίδας και είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια περιζήτητη θέση σολίστα. Όλα ανατρέπονται όμως όταν εμφανίζεται στη σχολή ο χαρισματικός Ιρακλί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.