Ο Τρίτος Άνθρωπος

5

Αψεγάδιαστο φιλμ νουάρ που καθόρισε το είδος, ισορροπώντας την αισθητική αρτιότητα με τη σκηνοθετική ευφυΐα.

Ο Τρίτος Άνθρωπος

Χάρι Λάιμ, ο άντρας-φάντασμα που στοιχειώνει μια ολόκληρη πόλη. Εκείνον αναζητά ο φίλος του και άσημος συγγραφέας Χόλι Μάρτινς, ο οποίος μόλις φτάνει στη μεταπολεμική Βιένη για να τον συναντήσει ανακαλύπτει πως έχει πεθάνει. Η είδηση τον ωθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη. Το αψεγάδιαστο φιλμ νουάρ των Κάρολ Ριντ και Γκράχαμ Γκριν (σενάριο) πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία κινηματογραφικής απόλαυσης και κριτικού κοινωνικού σχολιασμού.

Από την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική φωτογραφία του Ρόμπερτ Κράσκερ και τα διαγώνια πλάνα μέχρι την παθιασμένη σκηνοθεσία του Ριντ, που συνδυάζει το τρυφερό ρομάντζο με το καυστικό χιούμορ και το σασπένς, η ατμόσφαιρα της ταινίας γοητεύει αμέσως. Στο φόντο οι συμβολικοί χαρακτήρες και η υπερβατική διάσταση της πόλης. Ο Μάρτινς είναι ένας γεμάτος αυτοπεποίθηση Αμερικανός, αποφασισμένος να «σώσει» τη συντετριμμένη Ευρώπη. Ο Λάιμ μια ζωντανή ανάμνηση των αποτρόπαιων πτυχών του πολέμου. Και τέλος η Βιένη, υπό τον έλεγχο τεσσάρων ξένων δυνάμεων, φιλοξενεί την άτυπη πρόβα τζενεράλε του Ψυχρού Πολέμου. Ένας κόσμος ξεχαρβαλωμένος, με ξεκούρδιστους ανθρώπους που χορεύουν στους φάλτσους ρυθμούς του Άντον Κάρας.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1949. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Τρίτος Άνθρωπος

The Third Man
5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1949
  • Διάρκεια: 104 '
  • Κάρολ Ριντ

Ένας άσημος συγγραφέας φτάνει στη μεταπολεμική Βιένη για να συναντήσει έναν φίλο του, ο οποίος μαθαίνει πως είναι νεκρός. Οι ύποπτες συνθήκες του θανάτου του τον ωθούν να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.