Carousel

3

Ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του και δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία.

Carousel

Πρόκειται για μια από τις ταινίες-ορόσημα του μαγιάρικου σινεμά, κυρίως λόγω της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ Κανών το 1956, η οποία ουσιαστικά έστρεψε τα βλέμματα για πρώτη φορά μεταπολεμικά στον ουγγρικό κινηματογράφο. Η ιστορία του δράματος επικεντρώνεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα, που πάει κόντρα στις συντηρητικές κοινωνικές νόρμες της επαρχιακής Ουγγαρίας.

Η Μάρι και ο Μάτε ζουν και δουλεύουν μαζί στην κολεκτίβα του χωριού. Ο πατέρας της πρώτης όμως, ο Ίστβαν, αποφασίζει να αποχωρίσει από αυτήν και αρραβωνιάζει την κόρη του με τον νέο του συνεταίρο Φάρκας. Η Μάρι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα σχέδια των άλλων για εκείνη, ενώ ο πεισματάρης Μάτε ορκίζεται να κάνει τα πάντα για να παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του. Και η σύγκρουση του νέου με το παλιό είναι πλέον αναπόφευκτη…

Carousel - εικόνα 1

Μπορεί ο Ζόλταν Φάμπρι να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τη φόρμα που «υποχρεώνονταν» να ακολουθήσουν οι σκηνοθέτες του ανατολικού μπλοκ εκείνην την εποχή, όμως το σενάριό του (το έγραψε μαζί με τον Λάζλο Νάντασι) περιέχει προπαγανδιστικές κι εξόφθαλμα διδακτικές προεκτάσεις. Το απλοϊκό λαβ στόρι μπλέκει άγαρμπα με το φλέγον εκείνη την εποχή ζήτημα της κολεκτιβοποίησης, με χαρακτήρες που διαπνέονται από μια μανιχαϊστική λογική και πλοκή που είναι προβλέψιμη.

Παρότι το σενάριο μοιάζει πλέον παρωχημένο, ο Ζόλταν Φάμπρι καταφέρνει με το στιλιζάρισμά του, το αϊζενσταϊνικό μοντάζ του, αλλά κυρίως με δύο αξεπέραστες σεκάνς-σπουδή να δώσει στο έργο του κινηματογραφική υπεραξία. Οι εναέριες λήψεις του καρουζέλ, που συμβολίζουν την απόλυτη ελευθερία, και ο ηλεκτρισμένος χορός των δύο εραστών, που προκαλεί ζάλη στον θεατή, αποτελούν μοναδικά δείγματα της βιρτουοζιτέ του Φάμπρι καθώς προάγγελο των ριζοσπαστικών καλλιτεχνικών ρευμάτων που κυριάρχησαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού την επόμενη δεκαετία.

Ουγγαρία. 1955. Α/Μ. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Carousel

Körhinta / Merry-go-round
3
  • Δραματική
  • 1956
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ζόλταν Φάμπρι

Η Μάρι αρραβωνιάζεται χωρίς να το θέλει με τον συνεταίρο του πατέρα της, την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος τον οποίο αγαπά, ο πεισματάρης Μάτε, τη διεκδικεί με κάθε τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.