Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού

Κάνουμε μια αναδρομή στη θεαματική πλευρά της πλούσιας φιλμογραφίας του Κινέζου auteur, ο οποίος επιστρέφει στη δράση με το φαντασμαγορικό ιστορικό έπος «Σκιά».

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού

Κάνουμε μια αναδρομή στη θεαματική πλευρά της πλούσιας φιλμογραφίας του Κινέζου auteur, ο οποίος επιστρέφει στη δράση με το φαντασμαγορικό ιστορικό έπος «Σκιά».

«Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια» (1991)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 1

Εκθαμβωτικό δράμα εποχής με την ερμηνεία της Γκονγκ Λι να αναβλύζει συναίσθημα. Η ταινία απέσπασε Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία και οσκαρική υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας, καθιερώνοντας τον Γιμού ως το νέο σπουδαίο όνομα του κινεζικού σινεμά.

«Ήρωας» (2002)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 2

Η διασημότερη ταινία του σκηνοθέτη, η οποία έδωσε νέες διαστάσεις στις arthouse αναπαραστάσεις πολεμικών ταινιών κι εκτόξευσε τη δημοφιλία του Τζετ Λι. Ίσως δεν κυκλοφορούσε ποτέ αν δεν έπειθε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο...

«Τα Ιπτάμενα Στιλέτα» (2004)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 3

Λυρισμός κι επικές μάχες συνδυάζονται σε μια ανεπανάληπτης δεξιοτεχνίας wuxia περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Η αριστουργηματική σκηνή του χορού της Ζανγκ Ζιγί είναι από μόνη της ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα...

«Μια Γυναίκα, Ένα Όπλο κι ένα Noodle Bar» (2009)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 4

Ανορθόδοξο ριμέικ του «Μόνο Αίμα» των αδερφών Κοέν, στο οποίο η σλάπστικ κωμωδία διακόπτεται από βίαιες εξάρσεις. Το φιλμ δίχασε το κοινό, άρεσε όμως στους Αμερικανούς σκηνοθέτες!

«Το Σινικό Τείχος» (2016)

Τα ιστορικά έπη του Ζανγκ Γιμού - εικόνα 5

Επική παραγωγή που δεν συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη επιτυχία, κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη φαντασίας. Πού αλλού θα δείτε τον Ματ Ντέιμον να κατατροπώνει ανθρωπόμορφα τέρατα;

«Σκιά» (2018)

Η ποίηση βρίσκει ξανά τη θέση της στο σύμπαν του Γιμού, ο οποίος υπογράφει μια αιματηρή ιστορία βασιλικής εκδίκησης. Εντυπωσιακότατη η γκρίζα, δυσοίωνη αισθητική της εικόνας που κάνει το αίμα να τρέχει κατακόκκινο...

Ο σκηνοθέτης

Ο 68χρονος Ζανγκ Γιμού ολοκλήρωσε πρόσφατα το δραματικό «One Second», το οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το 69ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξαιτίας, όπως πιθανολογούν οι πάντες, του ευαίσθητου πολιτικού του περιεχομένου.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκιά

Ying / Shadow
3
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 116 '
  • Ζανγκ Γιμού

Στην Κίνα του 3ου αιώνα ο νεαρός βασιλιάς του Πέι προσπαθεί να διατηρήσει πάση θυσία ειρήνη με το διπλανό βασίλειο και να ξεχάσει την επανάκτηση της πόλης του Τζινγκ. Ο αρχιστράτηγός του και η «σκιά» του όμως έχουν διαφορετικά σχέδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.