Μαντς Μίκελσεν: «Μπορείς να πεις πολλά χωρίς λόγια»

Ο Δανός σταρ μιλάει για τη γυρισμένη στους πάγους της Ισλανδίας περιπέτεια επιβίωσης «Arctic» και τον απόλυτα μοναχικό ρόλο του, τον απαιτητικότερο της καριέρας του.

Μαντς Μίκελσεν: «Μπορείς να πεις πολλά χωρίς λόγια»

Ο Δανός σταρ μιλάει για τη γυρισμένη στους πάγους της Ισλανδίας περιπέτεια επιβίωσης «Arctic» και τον απόλυτα μοναχικό ρόλο του, τον απαιτητικότερο της καριέρας του.

Μαντς Μίκελσεν: «Μπορείς να πεις πολλά χωρίς λόγια» - εικόνα 1

Πόσο κράτησαν τα γυρίσματα, τα οποία μοιάζουν να έχουν γίνει σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες;
Μου φάνηκε πως διήρκεσαν μια ζωή... Η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρηθήκαμε για 19 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο καιρός άλλαζε διαρκώς. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο σφοδρός και παγωμένος αέρας, πολύ χειρότερος από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης ό,τι βλέπετε συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στην πραγματικότητα. Ακόμη και το πόδι μου πιάστηκε ανάμεσα στα βράχια, όπως στην ταινία.

Διστάσατε να δεχτείτε τον ρόλο καθώς γνωρίζατε αυτές τις δυσκολίες;
Όχι, διότι μου άρεσε πολύ το σενάριο. Πρόκειται για μια απόλυτα ρεαλιστική περιπέτεια επιβίωσης και η επιβίωση έχει διαφορετική έννοια από το να παραμένεις απλώς ζωντανός. Αγώνα για επιβίωση βλέπουμε όχι μόνο σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις, αλλά ακόμη και στην πραγματικότητα γύρω μας, στις μεγάλες πόλεις. Πρέπει όμως κάθε στιγμή να θυμόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι στη ζωή. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Μαντς Μίκελσεν
Ένας άνθρωπος που μένει μόνος του στα χιόνια και προσπαθεί να επιστρέψει στον πολιτισμό. Ποια ήταν η ερμηνευτική πρόκληση που βρήκατε σε αυτήν την ιστορία;
Στην αρχή σκέφτεσαι το δράμα αυτού του χαρακτήρα και προσπαθείς να μπεις μέσα του. Στη συνέχεια τραβιέσαι πίσω και σκέφτεσαι: «Άσε την ταινία να πει αυτό που θέλεις. Να γίνει εκείνη δραματική, εσύ προσπάθησε να είσαι ρεαλιστικός». Έτσι δεν έκανα επίτηδες προετοιμασία πάνω στον χαρακτήρα, διότι ό,τι του συνέβη ήταν εντελώς ξαφνικό. Δεν το περίμενε, δεν είχε προετοιμαστεί γι’ αυτήν τη δοκιμασία και δεν ήταν προγραμματισμένο να επιζήσει από την πτώση του αεροπλάνου που τον άφησε μόνο του στην παγωνιά. Από την άλλη, υπάρχει η σκηνή που ο ήρωας βλέπει τη φωτογραφία με την οικογένεια της κοπέλας. Πώς θα αντιδράσει; Προσπάθησα να σκεφτώ ένα παρελθόν γι’ αυτόν, στο οποίο εκείνος πιθανόν να μην έχει κάτι τέτοιο. Ήθελα να δείξω στον θεατή πως συγκινείται από αυτήν την εικόνα, αλλά χωρίς υπερβολές και μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου του. Στον κινηματογράφο μπορείς να πεις πολλά πράγματα χωρίς λόγια και αυτή η λιτότητα ήταν το ζητούμενο του συγκεκριμένου ρόλου.

Η πιο εντυπωσιακή σκηνή του φιλμ είναι αυτή στην οποία δέχεστε την επίθεση της λευκής αρκούδας. Πώς γυρίστηκε;
Αυτή ήταν εκεί, αλλά εγώ όχι. Γυρίσαμε σε δύο διαφορετικούς χρόνους, μέσα κι έξω από τη σπηλιά, και απαγορευόταν αυστηρά να την πλησιάσει οποιοσδήποτε εκτός από τους εκπαιδευτές.

Μαντς Μίκελσεν: «Μπορείς να πεις πολλά χωρίς λόγια» - εικόνα 3

Πιστεύετε πως εσείς θα μπορούσατε να επιβιώσετε σε μια ανάλογη περίπτωση;
Ναι. Όχι πως θα τα κατάφερνα στα σίγουρα, αλλά είμαι πολύ επίμονος και θα προσπαθούσα μέχρι τέλους. Το ίδιο όμως θα έκαναν και οι περισσότεροι από εμάς καθώς, όταν φτάνεις στα όρια, ο εαυτός σου σε εκπλήσσει θετικά με τη θέληση που έχει και τις δυνάμεις που επιστρατεύει. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως η φύση στέκεται εντελώς αδιάφορη απέναντί μας και αυτό είναι κάτι που έμαθα από μικρός. Το χιονισμένο τοπίο με συναρπάζει και το προτιμώ από τη θάλασσα ή την έρημο, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Τη φύση πρέπει να την αγαπάμε, να τη σεβόμαστε αλλά και να τη φοβόμαστε.

Δείτε το τρέιλερ του «Arctic»:

Περισσότερες πληροφορίες

Arctic

3
  • Περιπέτεια
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζο Πένα

Μετά την πτώση του αεροπλάνου του ένας άντρας μένει μόνος στην καρδιά της Αρκτικής. Κατασκευάζοντας δικό του καταφύγιο, αναζητώντας τροφή και αποφεύγοντας τους κινδύνους που καραδοκούν, όπως οι πολικές αρκούδες, προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή μέχρι κάποιος να τον εντοπίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.