Η Σιωπηλή Επανάσταση

2

Η πολύπλευρα ενδιαφέρουσα περιγραφή μιας εποχής ξεθυμαίνει όταν η βασισμένη σε αληθινά περιστατικά πλοκή υιοθετεί σεναριακές ευκολίες και μελοδραματικές κορόνες.

Η Σιωπηλή Επανάσταση

Στην Ανατολική Γερμανία του 1956, μια ομάδα μαθητών αποφασίζει να κρατήσει εν ώρα μαθήματος δύο λεπτά σιγής σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της ουγγρικής εξέγερσης. Πρόκειται για ένα πραγματικό περιστατικό, το οποίο μεταφέρει στην οθόνη ο Λαρς Κράουμε του επίσης μεταπολεμικού ιστορικού δράματος «Υπόθεση Φριτς Μπάουερ». Οι δύο ταινίες μοιράζονται την ίδια προσέγγιση στο –διχασμένο– γερμανικό παρελθόν, γεμάτο αφανείς ήρωες κι ένοχα οικογενειακά μυστικά, πράξεις αυταπάρνησης και συλλογικές εθνικές ενοχές.

Η «Σιωπηλή Επανάσταση» ξεκινάει ως η πολύπλευρα (πολιτικά, κοινωνικά και ψυχολογικά) ενδιαφέρουσα περιγραφή μιας εποχής, η οποία φέρνει τους πρωταγωνιστές της μπροστά σε αξεπέραστα διλήμματα. Παγιδευμένοι ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική εικόνα της πραγματικότητας, θα εξεγερθούν απέναντι σε έναν κόσμο τον οποίο δεν κατανοούν και ο Κράουμε απεικονίζει με εύστοχη ψυχραιμία. Όσο περισσότερο όμως η πλοκή εξελίσσει τις συνέπειες της «αθώας» διαμαρτυρίας τους, τόσο το σενάριο υιοθετεί μια σειρά από μελοδραματικές ευκολίες και διδακτικές κορόνες, ξεθυμαίνοντας την αρχική ορμή του φιλμ και θολώνοντας τη διακριτική ματιά του πάνω σε περίπλοκα γεγονότα κι αντιφατικούς ανθρώπους.

Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Σιωπηλή Επανάσταση

Das Schweigende Klassenzimmer / The Silent Revolution
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 111 '
  • Λαρς Κράουμε

Στην Ανατολική Γερμανία του 1956 μια ομάδα μαθητών αποφασίζει να κρατήσει εν ώρα μαθήματος δύο λεπτά σιγής σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της ουγγρικής εξέγερσης ενάντια στη σοβιετική κατοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.