Το Μυστικό της Πέτρα

2

Μια όχι και τόσο πρωτότυπη ιδέα στερεί από την ταινία την δραματουργική της δύναμη, παρά το χάρισμα της ταλαντούχας πρωταγωνίστριας να προσθέτει ένταση στις δικές της σκηνές.

Το Μυστικό της Πέτρα

Ο θάνατος της μητέρας της ωθεί τη ζωγράφο Πέτρα να βρει απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα του πατέρα της, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. Τότε προσεγγίζει τον Χάουμε, έναν διάσημο μα αυταρχικό καλλιτέχνη, ο οποίος είναι σίγουρη πως θα της δώσει τις πληροφορίες που αναζητά. Γνωστός για το δωρικό κινηματογραφικό στιλ και την περίπλοκη ψυχολογία των ηρώων του, ο Χάιμε Ροζάλες δοκιμάζει αυτήν τη φορά μια πιο άμεση και απλή αφηγηματική προσέγγιση από εκείνη της «Όμορφης Νιότης». χωρίς αυτό να σημαίνει πως η σκηνοθεσία του δεν έχει μια καθοριστική ιδιαιτερότητα.

Ο Ροζάλες διαιρεί την πλοκή σε κεφάλαια, τα οποία στη συνέχεια μπλέκει μεταξύ τους στην αφήγηση ώστε να είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της υπόθεσης. Δυστυχώς όμως, την όχι και τόσο πρωτότυπη ιδέα του προδίδει το εξαρχής αδύναμο σενάριο, το οποίο μάλιστα συνυπογράφουν με τον Ροζάλες η Κλάρα Ροκέ («10.000 Χιλιόμετρα») και ο Μισέλ Γκαζνταμπίντε. Διότι η ταινία, ως δράμα με επίκεντρο τις οικογενειακές σχέσεις, φροντίζει να σερβίρει κάθε γνωστό κλισέ του είδους και να θίξει διαχρονικά συνδεδεμένες με αυτό θεματικές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι δυσλειτουργικές σχέσεις εμπιστοσύνης και τα καλά κρυμμένα μυστικά.

Το Μυστικό της Πέτρα - εικόνα 1

Έτσι η απουσία κάποιας σεναριακής καινοτομίας δεν αφήνει χώρο στο σασπένς, παρά το εύρημα της αποπροσανατολιστικής αφήγησης. Διότι από τη στιγμή που η πλοκή αποσαφηνίζει τις προθέσεις των ηρώων το ενδιαφέρον μειώνεται αισθητά, με τις υπερβολικά δραματικές αντιδράσεις τους να πέφτουν στο κενό.

Την παρτίδα σώζει εν μέρει η ταλαντούχα Μπάρμπαρα Λένι («Magical Girl», «Αόρατος Επισκέπτης»), η οποία με το υποκριτικό της χάρισμα αφήνει χώρο στην ηρωίδα της Πέτρα να αναπτυχθεί και να αποκτήσουν ένταση οι σκηνές. Εντέλει, παρότι κατά δήλωσή του ο Ροζάλες εμπνεύστηκε από τη φράση του Αριστοτέλη «το θαυμαστό, πάντως, είναι κάτι που προκαλεί ευχαρίστηση», η ταινία του, χωρίς να γίνεται δυσάρεστη, δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανή να μείνει αξέχαστη.

Ισπανία, Γαλλία, Δανία. 2018. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό της Πέτρα

Petra
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 107 '
  • Χάιμε Ροζάλες

Μια γυναίκα αναζητά τα ίχνη του πατέρα της, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ, προσεγγίζοντας έναν διάσημο καλλιτέχνη που είναι σίγουρη ότι γνωρίζει την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.