Ο Κύριος & το Όπλο

3,5

Ένας ρόλος-σύνοψη καριέρας για τον εξαιρετικό Ρόμπερτ Ρέντφορντ και μια απολαυστική, σικάτη, παλιομοδίτικη και συγκινητικά σινεφίλ αναφορά στο τέλος μιας ολόκληρης (αμερικανικής) εποχής.

Ο Κύριος & το Όπλο

Ένας ρόλος-σύνοψη καριέρας για τον εξαιρετικό Ρόμπερτ Ρέντφορντ και μια απολαυστική, σικάτη, παλιομοδίτικη και συγκινητικά σινεφίλ αναφορά στο τέλος μιας ολόκληρης (αμερικανικής) εποχής.

Ο Κύριος & το Όπλο - εικόνα 1

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ γεννήθηκε για να γίνει ηθοποιός του σινεμά. Ο Φόρεστ Τάκερ για να ληστεύει τράπεζες. Ο Ντέιβιντ Λόουρι μεγάλωσε με τον κινηματογραφικό μύθο του πρώτου και διάβασε το 2003 ένα άρθρο του Ντέιβιντ Γκραν, στο περιοδικό «New Yorker», για τον δεύτερο. Μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας και μικρομηκάς με σκηνοθετική θητεία τόσο στο ανεξάρτητο («Μείνε Δίπλα μου», «A Ghost Story» – αμφότερα με τους Κέισι Άφλεκ και Ρούνι Μάρα) όσο και στο χολιγουντιανό σινεμά («Ο Πιτ και ο Δράκος του»), αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο ιστορίες στη νοσταλγική, κωμική βιογραφία του διασημότερου σύγχρονου καλλιτέχνη της απόδρασης.

Ο Κύριος & το Όπλο - εικόνα 2

Ο Φόρεστ Τάκερ συνελήφθη για πρώτη φορά, ανήλικος, την δεκαετία του ’30 και μέχρι το 1981 που τον πρωτοσυναντάμε μπαινοβγαίνει διαρκώς στη φυλακή. Έχει δραπετεύσει συνολικά 16 φορές μέχρι τότε, όπως περιγράφει ο ίδιος σε μια διασκεδαστικότατα κινηματογραφόφιλη σκηνή, μία φορά μάλιστα από το διαβόητο Σαν Κουέντιν. Τώρα, παρέα με άλλους­ δύο συνταξιούχους της κλάσης του, ληστεύει άνετα, ψύχραιμα και μεθοδικά μια τράπεζα, στο ταμείο της οποίας τυχαίνει να στέκεται ο αστυνομικός Τζον Χαντ με τον μικρό του γιο. «Γοητευμένος» από το στιλ των κακοποιών και δια­πιστώνοντας πως τα mass media δεν δίνουν σημασία στη δράση της γερονσυμμορίας, ενώ και η αστυνομία δεν διαθέτει στοιχεία, ο νεαρός εκπρόσωπος του νόμου αποφασίζει να αφοσιωθεί στη σύλληψή της.

Ο Κύριος & το Όπλο - εικόνα 3

Γυρισμένη σε 16 mm, η ταινία του Λόουρι κουβαλάει την τραχιά όψη και το φίνο άρωμα μιας αστυνομικής περιπέτειας του ’70. Η παρουσία του Ρέντφορντ τής προσδίδει την πατίνα μιας σινεφίλ ρομαντικής ανάμνησης, βγαλμένης από μια –φιλμική και ιστορική– Αμερική που έχει γίνει πια παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της συνέντευξης της κόρης (Ελίζαμπεθ Μος) του Τάκερ με τον Χαντ, η οποία δεν έχει δει ποτέ τον πατέρα της, ενώ κι εκείνος αγνοεί την ύπαρξή της.

Αυτό το παρελθόν, λοιπόν, το οποίο έρχεται κατευθείαν από την παράδοση της Άγριας Δύσης και του ­ανοιχτού ορίζοντα (το γουέστερν που βλέπουμε στην τηλεόραση), σηματοδοτείται όχι μόνο με τα άλογα που εκτρέφει η Σίσι Σπέισεκ και το όπλο που κουβαλά ο Τάκερ αλλά και με την πέρα από το καλό και το κακό ηθική τού πράττειν κατά το ταλέντο σου. Όταν προσωπική ανάγκη και κοινωνική ηθική συγκρούονται, Τάκερ και Λόουρι αποφασίζουν να δράσουν με τον παλιό καλό τρόπο. Αυτόν που προστάζει η ανάγκη, η οποία εδώ έχει σοφά μετατραπεί σε διασκέδαση, όποιο κι αν είναι το φυσικό ή το κινηματογραφικό (η ταινία δεν απευθύνεται στους θεατές του Marvel Universe) τίμημα.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύριος & το Όπλο

The Old Man & the Gun
3,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 93 '
  • Ντέιβιντ Λόουερι

Παρών σε μια ληστεία τραπέζης που διέπραξε η συμμορία του 70χρονου Φόρεστ Τάκερ, ο αστυνομικός Τζον Χαντ βάζει σκοπό να συλλάβει τα μέλη της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.