Η Χαμένη Πόλη του Ζ

2,5

Ευαίσθητη κι επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, αλλά άνευρη και αναποφάσιστη αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας.

Η Χαμένη Πόλη του Ζ

Ευαίσθητη κι επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, αλλά άνευρη και αναποφάσιστη αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας.

Η Χαμένη Πόλη του Ζ - εικόνα 1

Μετά το εντελώς άνισο «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» ο Αμερικανικός auteur Τζέιμς Γκρέι, που έχτισε τη φήμη του με σκοτεινά αστυνομικά θρίλερ («Η Μικρή Οδησσός», «Η Νύχτα Μας Ανήκει»), επιστρέφει με άλλο ένα δράμα εποχής, βασισμένο σε μια πολύκροτη αληθινή ιστορία. Αυτήν του εξερευνητή Πέρσι Φόσετ, του οποίου η εξαφάνιση στα δάση της Νότιας Αμερικής το 1925 έχει προκαλέσει έναν τεράστιο κύκλο θεωριών, δημοσιεύσεων και αντιπαραθέσεων που κρατάνε μέχρι σήμερα. Ακολουθώντας τη βιογραφία του Φόσετ από τον δημοσιογράφο του «The New Yorker» Ντέιβιντ Γκαν, πρωτοσυναντάμε τον Βρετανό φιλόδοξο αξιωματικό το 1906, όταν αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να χαρτογραφήσει τα αμφισβητούμενα σύνορα Βραζιλίας και Βενεζουέλας.

Κατά την επιστροφή στη χώρα του, έπειτα από δύο χρόνια στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι εθνικός ήρωας. Ωστόσο, διακινδυνεύει τη φήμη του επικαλούμενος στοιχεία για την ύπαρξη μιας μυθικής, χαμένης στα τροπικά δάση πόλης ιθαγενών. Αποφασισμένος να τη βρει, οργανώνει μια καινούργια αποστολή, παρά τους θανάσιμους κινδύνους και την έντονη δυσαρέσκεια της οικογένειάς του.

Η Χαμένη Πόλη του Ζ - εικόνα 2

Η ιστορία του Φόσετ είναι συναρπαστική, γεμάτη ερωτήματα πάνω στην αφοσίωση σε μια ιδέα, τη γοητεία του αγνώστου, τη σύγκρουση των πολιτισμών, την αποικιοκρατική διάσταση των εξερευνήσεων και τη σχέση προσωπικού οράματος και οικογενειακής/κοινωνικής ευθύνης. Κάποια ήδη γνωστά και κάποια νέα θέματα για το φιλμικό σύμπαν του Γκρέι, ο οποίος υπηρετεί έναν ιδιότυπο, χαμηλότονο και σκοτεινά γοητευτικό ρεαλισμό. Αυτός κατορθώνει να μεταφέρει τον θεατή εκεί όπου το θαυμαστό και το απειλητικό συγκατοικούν με πρωτόγνωρο τρόπο για τον πολιτισμένο λευκό.

Δυσκολεύεται όμως να τον πείσει για την «τρέλα» του ήρωα αλλά και των συντρόφων του (ή κατόπιν του γιου του) να αναμετρηθούν θανάσιμα με αυτόν τον κόσμο των γήινων και μεταφυσικών μυστηρίων. Τελικά η ταινία μοιάζει να θίγει πολλά μα να παθιάζεται με ελάχιστα, να υιοθετεί έναν πιο αργόσυρτο παρά υποβλητικό αφηγηματικό ρυθμό, ενώ ο Τσάρλι Χάναμ του «Βασιλιά Αρθούρου» αποδεικνύεται λίγος για πρωταγωνιστής μιας χερτσογκικής, υπαρξιακών διαστάσεων περιπέτειας.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χαμένη Πόλη του Ζ

The Lost City of Z
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 140 '
  • Τζέιμς Γκρέι

Όταν, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Βρετανός χαρτογράφος Πέρσι Φόσετ επιστρέφει στη χώρα του έπειτα από διετή αποστολή στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι ένας εθνικός ήρωας. Θα διακινδυνεύσει όμως τα πάντα, από τη φήμη μέχρι την οικογενειακή ευτυχία του, για να επιστρέψει στα δάση της Βραζιλίας αναζητώντας τη μυθική, χαμένη πόλη των ιθαγενών Ζ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.