«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926;

Μετά το τέλος των περιπετειών του Χάρι Πότερ η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ κάνει και πάλι τα μαγικά της, εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά ταινιών η οποία διερευνά τα σκοτεινά χρόνια που προηγήθηκαν των ιστοριών του αγαπημένου ήρωα.

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926;

Μετά το τέλος των περιπετειών του Χάρι Πότερ η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ κάνει και πάλι τα μαγικά της, εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά ταινιών η οποία διερευνά τα σκοτεινά χρόνια που προηγήθηκαν των ιστοριών του αγαπημένου ήρωα. Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι σε έναν από τους πιο γοητευτικούς κόσμους φαντασίας που έχουμε δει μέχρι σήμερα στην οθόνη.

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926; - εικόνα 1

Η τεράστια εμπορική επιτυχία των βιβλίων και μετέπειτα των ταινιών με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ είναι μόνο η μία πλευρά ενός εκ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων στην ιστορία της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Στην άλλη βρίσκεται η λιγότερο εμφανής και πιο ενδιαφέρουσα όψη της ανεπανάληπτης εφηβικής –και όχι μόνο– saga, όπου το μεταφυσικό έρεβος παντρεύεται με επίκαιρους συμβολισμούς, θεωρίες ταυτότητας και κοινωνικοπολιτικές αναφορές. Από τη σκληρή διαδικασία της ενηλικίωσης μέχρι την προαιώνια μάχη μεταξύ ανθρώπινου πολιτισμού/ενστίκτων και από τη λυτρωτική λειτουργία της φαντασίας μέχρι τη νοσηρή φασιστική απειλή, που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεπηδήσει μέσα από το μόνιμα ραγισμένο «αβγό του φιδιού», ο λογοτεχνικός κόσμος της Ρόουλινγκ δεν είναι τόσο παιδικός όσο νομίζουν κάποιοι. Σύμφωνα με τα δικά της λόγια: «Οι ήρωές μου είναι πάντα οι άνθρωποι που αισθάνονται παραμελημένοι και στιγματισμένοι, δηλαδή οι “άλλοι”. Αυτή η θεματική βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων ιστοριών μου».

Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα­ είναι πράγματι ένα από τα δομικά στοιχεία της μυθολογίας της. Μάλιστα, η απόφασή της να μεταφέρει τη μαγική κινηματογραφική δράση από τη σύγχρονη Αγγλία της εποχής του Χάρι Πότερ στην Αμερική του 1926, όπου εκτυλίσσονται τα «Φανταστικά Ζώα», κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πρόκειται για μια σημαδιακή χρονική στιγμή, κατά την οποία το επερχόμενο κοινωνικοπολιτικό κραχ είχε ήδη αρχίσει να αχνοφαίνεται στις ανάστατες ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το ναζιστικό κόμμα άρχιζε την εφιαλτική πορεία του προς την εξουσία, τροφοδοτούμενο από τα απόνερα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αγγλίδα διορατική συγγρα­φέας διέκρινε προφανώς ότι η εποχή μας έχει αρκετές κοινωνικοπολιτικές αναλογίες με το μακρινό μεσοπολεμικό ζόφο...

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν από την παγκόσμια κυκλοφορία του «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» ήρθε, δυστυχώς, να την επιβεβαιώσει. Η ξενοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική ρητορική του επερχόμενου πλανητάρχη δεν έρχεται μόνον σε ευθεία αντίθεση με τη φιλελεύθερη αμερικανική παράδοση αλλά και με την οξυδερκή κι ευαισθητοποιημένη λογοτεχνική ματιά της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ πάνω στα ζητήματα κάθε είδους διαφορετικότητας που αφορά φύλο, θρησκεία, εθνικότητα κ.λπ. Η ταινία είναι, λοιπόν, άλλη μία αφορμή για να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των «Άλλων», εκείνων που ζουν έξω από τα όρια της μισαλλόδοξης πραγματικότητας των καιρών μας και γνωρίζουν ότι μονάχα με πολύχρωμες παρέες γεμάτες ανθρωπιά και συντροφικότητα μπορούμε να νικήσουμε τους κακούς μάγους των καιρών μας.

Αμερική, Αμερική, καλά μου το ’παν μερικοί ότι είσαι χώρα μαγική...

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926; - εικόνα 2

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν το 2011 κυκλοφόρησε ο «Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου. Μέρος 2ο», ένας επιτυχημένος μυθοπλαστικός κύκλος έκλεισε τόσο στο χαρτί όσο και στην οθόνη. Η εργασιομανής Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, έχοντας μια τεράστια λογοτεχνική προίκα στα χέρια της και υψηλό δείκτη φαντασίας, αποφάσισε να εξερευνήσει το παρελθόν του χαριποτερικού κόσμου. Αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι είναι το εγχειρίδιο «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται», που είχε γράψει η ίδια το 2001 για να αποτελέσει «διδακτέα ύλη» στη σχολή μαγείας του Χόγκουαρτς.

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926; - εικόνα 3

Η νέα σειρά ταινιών, λοιπόν, έχει για πρωταγωνιστή τον θαρραλέο μαγοζωολόγο και «συγγραφέα» του εν λόγω βιβλίου Νιούτ Σκαμάντερ και το plotline αφορά τις περιπέτειές του επί αμερικανικού εδάφους. Το ζήτημα που προέκυψε με τα «Φανταστικά Ζώα» είναι ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια σειρά εμπορικά επιτυχημένων βιβλίων που μεταφέρονται στην οθόνη, όπως αυτή του Χάρι Πότερ, αλλά με τη συγγραφή ενός πρωτότυπου, φιλόδοξου franchise που κυκλοφορεί απευθείας στην οθόνη. Σιγά μη δίσταζε η πάντοτε ανοιχτή στις προκλήσεις Αγγλίδα συγγραφέας να γράψει το πρώτο σενάριο στην καριέρα της!

Βέβαια, σε αυτό βοήθησε και ο σεναριογράφος των μεταφορών του Χάρι Πότερ στην οθόνη Στιβ Κλοβς, που εδώ παίρνει το χρίσμα του παραγωγού και ειδικού συμβούλου. «με καθοδήγησε στο γράψιμο του πρώτου σεναρίου μου», όπως λέει η ίδια. Πέρα από αυτό­, η Ρόουλινγκ φρόντισε να εκδώσει εισιτήριο κινηματογραφικής επιστροφής στον σκηνοθέτη των τεσσάρων τελευταίων ταινιών του Χάρι Πότερ, τον Ντέιβιντ Γέιτς, με τη συνεργασία τους να συνεχίζεται και στις υπόλοιπες τέσσερις ταινίες που συμπληρώνουν το franchise των «Φανταστικών Ζώων».

Ο Έντι, ο Τζόνι, ο Κόλιν και τ’ άλλα παιδιά

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926; - εικόνα 4

Αυτά συμβαίνουν όμως πίσω από τις κάμερες... Το ζήτημα είναι ποιος ηθοποιός θα μπορούσε να σηκώσει στους ώμους του το ερμηνευτικό βάρος της βαριάς­ ­χαρι-ποτερικής κληρονομιάς; Το ότι ο 34χρονος Έντι Ρεντμέιν είναι αυτός που ερμηνεύει τον νέο κινηματογραφικό ήρωα του μαγικού κόσμου της Ρόουλινγκ λειτούργησε λυτρωτικά για τους φαν του. Ο Άγγλος σολίστας, έχοντας αποδείξει την υποκριτική του δεινότητα με την οσκαρική ερμηνεία ακριβείας στον ρόλο του θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ στη «Θεωρία των Πάντων», μοιάζει ιδανικός ηγέτης της νέας μαγικής εκστρατείας που θα αλλοιώσει την πεζή πραγματικότητα στα σινεμά ολόκληρου του πλανήτη. Ο Έντι Ρεντ­μέιν είναι ένας από τους ελάχιστους ηθοποιούς που μπορούν να αποτυπώσουν την εύθραυστη κι ελαφρώς αντικοινωνική ψυχοσύνθεση του μαγοζωολόγου Νιούτ­ Σκαμάντερ, που όπως δηλώνει και ο ίδιος: «Τα πάει καλύτερα με τα φανταστικά πλάσματα που συλλέγει παρά με τους ανθρώπους». Και αυτό μάλλον γιατί το είδος μας είναι ικανό για το βέλτιστο αλλά και το χείριστο σε κάθε περίσταση...

«Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται»: Τι στον μάγο συμβαίνει στη Νέα Υόρκη του 1926; - εικόνα 5

Κάπως έτσι ο ανυποψίαστος και φιλήσυχος φούρναρης Τζέικομπ Κοβάλσκι (Νταν Φόγκλερ) ανοίγει τη βαλίτσα με τα πλάσματα που έχει μαζέψει από ολόκληρο τον κόσμο ο Σκαμάντερ, προκαλώντας πανικό στη Νέα Υόρκη του 1926 και απειλώντας τη Συνθήκη Μυστικότητας που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τους μάγους. Στη συνέχεια μια τετραμελής παρέα ανέλπιστων ηρώων, αποτελούμενη από τον μαγοζωολόγο, τον κακότυχο Κοβάλσκι, την πρώην χρυσούχο Τίνα Γκόλντστιν (Κάθριν Γουότερστον) και την τηλεπαθητική αδερφή της Κουίνι (Άλισον Σούντολ), αναλαμβάνει να μαζέψει τα μεταφυσικά ασυμμάζευτα....

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μάγων στο MACUSE (Κογκρέσο Μαγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) Πέρσιβαλ Γκρέιβς (Κόλιν Φάρελ) μαζί με τον μυστηριώδη Κρέντενς (Έζρα Μίλερ) βρίσκονται στο κατόπι τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ βρίσκεται στα νεοϋορκέζικα πέριξ, με τον Τζόνι Ντεπ να αναλαμβάνει τον ρόλο του υπερ-κακού. Δεν σε είχαμε για τέτοιον­ Τζόνι...

Περισσότερες πληροφορίες

Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται

Fantastic Beasts and Where to Find Them
2,5
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 133 '
  • Ντέιβιντ Γιέιτς

Στη Νέα Υόρκη του 1926 μια σκοτεινή δύναμη αναστατώνει την πόλη, απειλώντας να ξεσκεπάσει τη μυστική κοινότητα των Μάγων. Η άφιξη του Βρετανού Νιούτ Σκαμάντερ και της βαλίτσας του, η οποία είναι γεμάτη φανταστικά πλάσματα, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.