Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή

Ημι-παρωδιακή περιπέτεια καταστροφής που επαναλαμβάνει μεγεθυσμένα και μηχανιστικά την πολυκαιρισμένη πια χαζοσυνταγή της προ εικοσαετίας πρώτης ταινίας.

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή

Ημι-παρωδιακή περιπέτεια καταστροφής που επαναλαμβάνει μεγεθυσμένα και μηχανιστικά την πολυκαιρισμένη πια χαζοσυνταγή της προ εικοσαετίας πρώτης ταινίας.

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή - εικόνα 1

Ταινία η οποία με το δυναμικό λανσάρισμά της και τον τρόπο παραγωγής της (πολλά μηχανικά εφέ και μινιατούρες, γύρισμα 72 ημερών και κόστος μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια) άλλαξε τα δεδομένα των χολιγουντιανών υπερπαραγωγών στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» έχει κοπιαριστεί από τότε πολλές φορές. Τόσο όσον αφορά τις ιδέες της περί εξωγήινης εισβολής όσο και το ημι-παρωδιακό ύφος της, το οποίο συχνά ταιριάζει περισσότερο σε σατιρική κωμωδία (ο εμψυχωτικός λόγος του προέδρου των ΗΠΑ) και λιγότερο σε θεαματική περιπέτεια.

Τώρα ήρθε η σειρά να κοπιάρει η ίδια τον εαυτό της, καθώς ακόμα κι αν άργησαν, «πάντα γνωρίζαμε πως θα επιστρέψουν», όπως λένε και ξαναλένε στη «Νέα Απειλή». Με την πρώτη ταινία να μετρά παγκόσμιες εισπράξεις 817 εκατομμυρίων (οι μεγαλύτερες στην εποχή της πίσω από το «Jurassic Park»), ποιος αμφέβαλλε άραγε; Έτσι, στην 20ετή επέτειο της εξωγήινης εισβολής ο πλανήτης μας είναι έτοιμος να γιορτάσει τη νικηφόρα Ημέρα Ανεξαρτησίας του.

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή - εικόνα 2

Αλλά μια καινούργια, γιγάντια επίθεση από το Διάστημα που δεν μπορούν να απωθήσουν οι γήινες δυνάμεις αιφνιδιάζει τους πάντες. Αυτήν τη φορά το εχθρικό διαστημόπλοιο έχει το μέγεθος του Ατλαντικού ωκεανού(!), η καταστροφή είναι ισοπεδωτική και η ολοκλήρωση της εξωγήινης γεώτρησης ως τον πυρήνα της Γης, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της ζωής πάνω της, ζήτημα λίγων ωρών.

Όπως και το 1996 όμως, μια ομάδα εντελώς απρόβλεπτων ηρώων –από τον ψυχολογικά ασταθή πρώην πλανητάρχη έως έναν απείθαρχο πιλότο κι έναν ημίτρελο επιστήμονα που βρισκόταν δυο δεκαετίες σε… κώμα– θα ενωθεί και θα υψώσει το ανάστημά της, στέλνοντας χολιγουντιανά μηνύματα ηρωισμού, αυταπάρνησης και αλληλεγγύης ανά τον ανίσχυρο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πλην των αμερικανικών δυνάμεων, πλανήτη. Όλα αυτά με το γνωστό πλέον κωμικο-περιπετειώδες στιλ, το οποίο από τις σκηνές καταστροφής ως τις αστείες(;) ατάκες φαντάζει σήμερα εντελώς ξεπερασμένο. Και δυο φορές πιο μιλιταριστικό…

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 120΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή

Independence Day: Resurgence
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 120 '
  • Ρόλαντ Έμεριχ

Στην 20ετή επέτειο της εξωγήινης εισβολής ο πλανήτης είναι έτοιμος να γιορτάσει τη νικηφόρα Ημέρα Ανεξαρτησίας του. Αλλά μια καινούργια, γιγάντια επίθεση από το Διάστημα που δεν μπορούν να απωθήσουν οι γήινες δυνάμεις αιφνιδιάζει τους πάντες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.