Γαλιλαίος

2,5

Διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast, στo πλαίσιο του κινηματογραφικού πρότζεκτ «American Film Theatre».

Γαλιλαίος

Διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast, στo πλαίσιο του κινηματογραφικού πρότζεκτ «American Film Theatre».

Γαλιλαίος - εικόνα 1

Στo πλαίσιo του πρότζεκτ «American Film Theatre» του παραγωγού Έλι Λαντάου, όπου στην τριετία 1973-75 μια σειρά κλασικών θεατρικών έργων «μεταφράστηκαν κινηματογραφικά» από επώνυμους πρωταγωνιστές και δημιουργούς (ανάμεσά τους τα «Ο παγοπώλης έρχεται», «Ευαίσθητη ισορροπία» και «Οι τρεις αδελφές» από τους Τζον Φρανκενχάιμερ, Τόνι Ρίτσαρντσον και Λόρενς Ολίβιε, αντίστοιχα), το μέλος της μακαρθικής Μαύρης Λίστας Τζόζεφ Λόουζι («Ο Υπηρέτης», «Ο Μεσάζων») σκηνοθετεί τη ζωή και το έργο του Ιταλού αστρονόμου Γκαλιλέο Γκαλιλέι. Τον πρωτοσυναντάμε ως καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας το 1609, όταν και ανακοινώνει την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου.

Ακολουθούν πολλές ακόμα, όπως αυτές των δορυφόρων του Δία ή των ηλιακών κηλίδων, με κυρίαρχη την απόδειξη της θεωρίας του Κοπέρνικου πως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και συνεπώς δεν είναι το ακίνητο κέντρο του σύμπαντος. Κάτι που θα τον φέρει σε σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία, η οποία θα τον κατηγορήσει, αλλά και τιμωρήσει, για αιρετική διδασκαλία το 1633. Πρόκειται για μια δυναμική διασκευή του βιογραφικού θεατρικού του Μπέρτολτ Μπρεχτ με all star british cast (σε μικρούς ρόλους συναντάμε ανάμεσα σ’ άλλους τους Τζον Γκίλγουντ, Μάργκαρετ Λέιτον και Πάτρικ Μαγκί), βασισμένο εν πολλοίς στο ανέβασμα των Λόουζι και Μπρεχτ το 1947 στο Λος Άντζελες, με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Λότον.

Εδώ, η αντίστοιχη επιλογή του Τοπόλ («Ο Βιολιστής στη Στέγη») αποδεικνύεται μάλλον ακατάλληλη και η αποστασιοποιημένη ματιά του σκηνοθέτη αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Η ανάδειξη της θεατρικότητας από την ίδια την ταινία, για παράδειγμα, δεν είναι πάντα λειτουργική, τόσο όμως η πολιτική αλληγορία όσο και τα ερωτήματα περί ηθικής ευθύνης και επιστήμης παραμένουν σαφή, αιχμηρά και διαχρονικά.

ΗΠΑ., Μ. Βρετανία. 1975. Διάρκεια: 145΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Γαλιλαίος

Galileo
2,5
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 145 '
  • Τζόζεφ Λόουζι

Η ζωή και το έργο του Ιταλού αστρονόμου Γκαλιλέο Γκαλιλέι από το 1609 και την ανακάλυψη του τηλεσκοίπου ως τις διώξεις του για αιρετική διδασκαλία τη δεκαετία του 1630.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.