Σκοτεινή Ανάμνηση

2

Φιλόδοξο, μα αναποφάσιστο ως προς το ύφος του δραματικό θρίλερ, το οποίο αποκαλύπτει από πολύ νωρίς τα –σεναριακά και αλληγορικά– μυστικά του.

Σκοτεινή Ανάμνηση

Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας και ένας ψυχολόγος ερευνούν την περίπτωση ενός κακοποιημένου από τον πατέρα του κοριτσιού. Ο τελευταίος, αν και δεν θυμάται τίποτα, αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, γρήγορα όμως η παράξενη αυτή υπόθεση παίρνει μια πιο σκοτεινή και επικίνδυνη τροπή. Φιλόδοξο, μα αναποφάσιστο ως προς το ύφος του δραματικό θρίλερ, το οποίο αποκαλύπτει από πολύ νωρίς τα –σεναριακά και αλληγορικά– μυστικά του.

Σκοτεινή Ανάμνηση - εικόνα 1

Η κοινωνία μιας κωμόπολης της Μινεσότα συγκλονίζεται από την τροπή που παίρνει μια υπόθεση όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μια έφηβη καταγγέλλει τον πατέρα της για κακοποίηση. Εκείνος, αν και δεν θυμάται τίποτα, αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, όμως ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας και ένας ψυχολόγος ανακαλύπτουν πως αυτή κρύβει πίσω της μια ακόμα σκοτεινότερη και επικίνδυνη πτυχή. Έτσι, αυτό που πάει να ξεκινήσει σαν ένα ψυχολογικό δράμα μετατρέπεται γρήγορα σε ένα θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις.

Όμως, μια αχρείαστη πληροφορία αμέσως μετά τους τίτλους αρχής –περί μαζικής υστερίας γύρω από το σατανισμό που κυρίευσε τις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο– αφαιρεί τόσο από το μυστήριο της πλοκής όσο και από τις ουσιαστικότερες διαθέσεις της τελευταίας ταινίας του οσκαρικού Αλεχάντρο Αμενάμπαρ («Η Θάλασσα Μέσα μου») κάθε εσωτερική δυναμική για κάτι κινηματογραφικά ιντριγκαδόρικο. Ατμοσφαιρικό και κατά περίπτωση υποβλητικό, το φιλμ πάσχει και από το αναποφάσιστο ύφος του έμπειρου στο είδος Ισπανού σκηνοθέτη («Άνοιξε τα Μάτια», «Οι Άλλοι»).

Δράμα χαρακτήρων, αλληγορία, ψυχολογικό μυστήριο και ταινία τρόμου, η «Σκοτεινή Ανάμνηση» αλλάζει διαρκώς διαθέσεις και στιλ, ενώ δεν κρατά τίποτα που να μην το εξηγήσει χοντροκομμένα. Χωρίς βοήθεια κι από έναν εκτός κλίματος Ίθαν Χοκ, δεν ελπίζει παρά σε… regression (παλινδρόμηση) για να μη διαγραφεί από τη μνήμη του θεατή.

Ισπανία, Καναδάς. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILMS, SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκοτεινή Ανάμνηση

Regression
2
  • Θρίλερ
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Αλεχάντρο Αμεναμπάρ

Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας και ένας ψυχολόγος ερευνούν την περίπτωση ενός κακοποιημένου από τον πατέρα του κοριτσιού. Ο τελευταίος, αν και δεν θυμάται τίποτα, αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, γρήγορα όμως η παράξενη αυτή υπόθεση παίρνει μια πιο σκοτεινή και επικίνδυνη τροπή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.