Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

2

Η ατμόσφαιρα, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα κοινωνικά προβλήματα των ’60s αναβιώνουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα, αλλά συχνά μπερδεμένη στο ίδιο της το υλικό βιογραφία.

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

Από άγνωστος κιθαρίστας σε νεοϋορκέζικα κλαμπ, ο Τζίμι Χέντριξ εισβάλλει δυναμικά στη λονδρέζικη μουσική σκηνή του 1966 και αλλάζει την ιστορία της ροκ μουσικής. Η ατμόσφαιρα, οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα κοινωνικά προβλήματα των ’60s αναβιώνουν μέσα από μια ενδιαφέρουσα, αλλά συχνά μπερδεμένη στο ίδιο της το υλικό βιογραφία.

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους - εικόνα 1

Συγγραφέας μυθιστορημάτων, βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος («12 Χρόνια Σκλάβος») και σκηνοθέτης, ο 50χρονος Τζον Ρίντλεϊ διαλέγει μία από τις χαρισματικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής για να θέσει, μέσω ενός βιογραφικού δράματος, ερωτήσεις πάνω στις έννοιες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της σχέσης της με την κοινωνική στράτευση και του προσωπικού τιμήματος της ελεύθερης, ασυμβίβαστης έκφρασης. Συναντά τον 24χρονο Τζίμι Χέντριξ ως άγνωστο κιθαρίστα σε νεοϋορκέζικα κλαμπ του 1966 και τον ακολουθεί μέχρι τη δυναμική εισβολή του στη λονδρέζικη ροκ σκηνή και την ηχογράφηση του «Are you experienced?» έπειτα από ένα χρόνο.

Με μια casual, ημι-ντοκιμαντερίστικη κινηματογράφηση κι ένα γεμάτο inserts και απότομα κοψίματα μοντάζ, ο Ρίντλεϊ προσπαθεί να αποτυπώσει –υπό το διακριτικό πρίσμα μιας αποστασιοποιημένης κριτικής– το ιλιγγιώδες και γεμάτο δυνατότητες πνεύμα των ’60s. Δεν καταφέρνει να ισορροπήσει απόλυτα το υλικό του, άλλες φορές παρασυρμένος από μια ρετρό νοσταλγία και άλλοτε χάνοντας χρόνο σε ένα αβαθές δράμα χαρακτήρων. Διαθέτει όμως ενέργεια κι έναν πειστικό πρωταγωνιστή, ενώ η δημιουργική δουλειά στο σάουντρακ υπερκαλύπτει την αδυναμία εξασφάλισης δικαιωμάτων για τα αυθεντικά τραγούδια του Χέντριξ.

Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίμι Χέντριξ. Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους

Jimi. All Is by my Side
2
  • Βιογραφική
  • 2013
  • Διάρκεια: 118 '
  • Τζον Ρίντλεϊ

Από άγνωστος κιθαρίστας σε νεοϋορκέζικα κλαμπ, ο Τζίμι Χέντριξ εισβάλλει δυναμικά στη λονδρέζικη μουσική σκηνή του 1966 και αλλάζει την ιστορία της ροκ μουσικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".