Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι

2,5

Πολιτικοκοινωνική σάτιρα και τρυφερή ιστορία παιδικού έρωτα συνδυάζονται σε μια εύπεπτη, μα αποτελεσματική λαϊκή κωμωδία.

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι

Στο Παλέρμο της δεκαετίας του ’70, ο μικρός Αρτούρο προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της όμορφης συμμαθήτριάς του Φλόρα. Δίπλα τους, η πολιτική διαφθορά βασιλεύει και η μαφία σκοτώνει χειμώνα-καλοκαίρι. Πολιτικοκοινωνική σάτιρα και τρυφερή ιστορία παιδικού έρωτα συνδυάζονται σε μια εύπεπτη, μα αποτελεσματική λαϊκή κωμωδία.

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι - εικόνα 1

Αναφερόμενος στη σισιλιάνικη καθημερινότητα της δεκαετίας του ’70 και των αρχών του ’80, ο τίτλος της ταινίας του Πιερφρανσένσκο Ντιλιμπέρτο είναι ξεκάθαρα ειρωνικός. Διάσημη ιταλική τηλεπερσόνα με το ψευδώνυμο Πιφ, ο 43χρονος σήμερα Ντιλιμπέρτο άρχισε να δουλεύει στην τηλεόραση από το 1998, για να καθιερωθεί γρήγορα ως κωμικός με προσωπικό, έντονο σατιρικό ύφος. Η δράση της «συμπολίτισσάς» του Κόζα Νόστρα –είναι γεννημένος στο Παλέρμο– είναι ένα από τα αγαπημένα θέματά του, το οποίο, συνδυαζόμενο με μια κωμική ιστορία ενηλικίωσης, αποτελεί το σεναριακό σκελετό της πρώτης κινηματογραφικής απόπειράς του.

Στην πρωτεύουσα της Σικελίας του ’70, ο μικρός Αρτούρο προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της όμορφης συμμαθήτριάς του Φλόρα. Δίπλα τους, η διαφθορά βασιλεύει και η μαφία σκοτώνει χειμώνα-καλοκαίρι. Βρισκόμαστε στην εποχή της «Ματάνζα» (Δεύτερος Πόλεμος κατά της Μαφίας) και της παντοδυναμίας του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Τζούλιο Αντρεότι, με τον οποίο ο Αρτούρο τρώει τρελό κόλλημα, κρατώντας αρχείο με οτιδήποτε τον αφορά. Έτσι, με οδηγό το χιούμορ και την αθώα παιδική ματιά, ένας ανομολόγητος, περιπετειώδης έρωτας συνδυάζεται με τα ιστορικά γεγονότα μιας εποχής και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα μιας ολόκληρης χώρας.

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι - εικόνα 2

Πρόκειται για μια κλασική συνταγή ευρωπαϊκής λαϊκής κωμωδίας και ο Ντιλιμπέρτο βαδίζει με αποφασιστικά σταθερό βήμα στη μακρόχρονη ιταλική παράδοση του είδους. Χωρίς να αρνείται το φλερτ με τη φάρσα, αλλά και χωρίς παραχωρήσεις σε καμποτινισμούς και ντελιριακά γκαγκ, στέκει προσηλωμένος στους αφηγηματικούς –και σατιρικούς– στόχους του: τον ερωτοχτυπημένο Αρτούρο, την απενοχοποιημένη ανήλικη οπτική του, την πιστή αναπαράσταση των αμέτρητων μαφιόζικων εκτελέσεων (συχνά με σκηνές αρχείου και τηλεοπτικών ρεπορτάζ) και την αναπαραγωγή μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας που σχολιάζει διακριτικά ολόκληρη τη σισιλιάνικη νοοτροπία, παράδοση και καθημερινή πρακτική.

Εξίσου αστείο, αλλά δραματουργικά πιο απλοϊκό, το τελευταίο μέρος της ταινίας προχωρά στο πρόσφατο παρελθόν και ολοκληρώνει τρυφερά το ταξίδι του Αρτούρο ως την ωριμότητα, έξυπνα συνδεδεμένο με την «ενηλικίωση» της αντιμαφιόζικης Σικελίας.

Ιταλία. 2013. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι

Mafia Uccide Solo l' Estate
2,5
  • Κωμωδία
  • 2013
  • Διάρκεια: 90 '
  • Πιφ

Στο Παλέρμο της δεκαετίας του ’70, ο μικρός Αρτούρο προσπαθεί να κερδίσει την καρδιά της όμορφης συμμαθήτριάς του Φλόρα. Δίπλα τους, η πολιτική διαφθορά βασιλεύει και η μαφία σκοτώνει χειμώνα-καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.