Η Δική μας Νύχτα

3,5

Γκονταρική συνάντηση γκανγκστερικού φιλμ και παθιασμένης ερωτικής ιστορίας, ενορχηστρωμένη από τον 26χρονο σκηνοθέτη των «Εραστών της Γέφυρας».

Η Δική μας Νύχτα «Η Δική μας Νύχτα»

Δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται. Γκονταρική συνάντηση γκανγκστερικού φιλμ και παθιασμένης ερωτικής ιστορίας, ενορχηστρωμένη από τον 26χρονο σκηνοθέτη των «Εραστών της Γέφυρας».

Η Δική μας Νύχτα - εικόνα 1

Οταν ο Λεό Καράξ πατούσε και με τα δυο του πόδια στη γη (πριν από το «Pola X» και το «Holy Motors» δηλαδή), ήταν μόλις 24 ετών και ξεκινούσε μια πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική καριέρα. Κριτικός στα «Cahiers du Cinema» του Σερζ Ντανέ, εντυπωσίασε το 1984 με το αντισυμβατικό, μοντέρνο και ρομαντικό ασπρόμαυρο σκηνοθετικό ντεμπούτο του «Boy Meets Girl», ενώ δύο χρόνια αργότερα η «Δική μας Νύχτα» έκανε πρεμιέρα­ στο Φεστιβάλ Βερολίνου, απ’ όπου έφυγε διπλά βραβευμένη. Πρόκειται για έναν σινεφίλ φόρο τιμής στις γκονταρικές εικόνες αλλά και στο βωβό σινεμά, έναν ύμνο στον amour fou των σουρεαλιστών κι ένα φωτεινό στην όψη, αλλά άγριο στην καρδιά υπαρξιακό δράμα.
Όπως και το «Με Κομμένη την Ανάσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, η «Δική μας Νύχτα» χρησιμοποιεί μια τυπική γκανγκστερική ιστορία ως σεναριακή βάση (στην πραγματικότητα απλώς το σκελετό της), στήνοντας στο εσωτερικό της ένα πολυδιάστατο παιχνίδι με τα κλισέ, την προδιαγεγραμμένη πλοκή και τους αρχετυπικούς χαρακτήρες.

Η Δική μας Νύχτα - εικόνα 2

Μόνο που ο θαρραλέος Καράξ σπρώχνει αυτό το παιχνίδι στα άκρα, αγγίζοντας το παράλογο, την ονειρική φαντασία και την κινηματογραφική αυθαιρεσία: σε ένα Παρίσι­ κατακλυσμένο από αφόρητη ζέστη, λόγω του περάσματος του κομήτη του Χάλεϊ κοντά στη Γη, δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται.
Δεξιοτεχνικά travellings, ασφυκτικά, εκφραστικότατα close ups και μια δραματική, οπερατική χρήση της μουσικής συναντούν θανατηφόρους ιούς, που προσβάλλουν όσους κάνουν έρωτα χωρίς να είναι ερωτευμένοι, πραγματικά μαγικά­ ταχυδακτυλουργικά κόλπα και ήρωες που πεθαίνουν από ανεκπλήρωτο πάθος. Η παλιότερη και συγκινητικότερη περιπέτεια του κόσμου (boy meets girl) μετατρέπεται σε μια απόλυτα μοντέρνα κινηματογραφική εμπειρία, όπου μια συγκινητική ατάκα, ένα θλιμμένο βλέμμα κι ένα υπέροχο πλάνο μετρούν πολύ περισσότερο από μια ορθολογικά στημένη και μηχανικά αφηγημένη ιστορία.

Γαλλία. 1986. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Δική μας Νύχτα

Mauvais Sang
3,5
  • Δραματική
  • 1986
  • Διάρκεια: 116 '
  • Λεός Καράξ

Δύο κακοποιοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο κόλπο κι επιστρατεύουν γι’ αυτό τον γιο ενός πρώην συνεργάτη τους. Έχοντας μόλις χωρίσει από τη φίλη του, ο τελευταίος γνωρίζει τη νεαρή ερωμένη του αρχικακοποιού και την ερωτεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.