Στη Χώρα των Άλλων

3

Σινεφίλ κομεντί ημιτονίων πάνω στο χρόνο, τη μοίρα και τις ανθρώπινες σχέσεις, με μια απολαυστική Ιζαμπέλ Ιπέρ. Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών.

Στη Χώρα των Άλλων

Σε μια παραλιακή κορεάτικη κωμόπολη μια φοιτήτρια κινηματογράφου γράφει ένα σενάριο το οποίο αφορά τρεις διαφορετικές Γαλλίδες με το ίδιο όνομα (Αν) οι οποίες επισκέπτονται για λίγο την περιοχή. Σινεφίλ κομεντί ημιτονίων πάνω στο χρόνο, τη μοίρα και τις ανθρώπινες σχέσεις, με μια απολαυστική Ιζαμπέλ Ιπέρ. Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών.

Στη Χώρα των Άλλων - εικόνα 1

Ο σπουδαγμένος στις ΗΠΑ 54χρονος Νοτιοκορεάτης­ Χονγκ Σανγκ-Σου εμφανίστηκε στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή το 1996 με την ταινία «Τη Μέρα που Ένα Γουρούνι Έπεσε στο Πηγάδι» και γρήγορα εξελίχτηκε σε έναν από τους πλέον­ ενδιαφέροντες Ασιάτες σκηνοθέτες. Μόνιμος φεστιβαλικός θαμώνας της Κρουαζέτ και του Βερολίνου (η Θεσσαλονίκη είχε διοργανώσει αφιέρωμα προς τιμήν του το 2002), κέρδισε το 2010 με το «Hahaha» το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στις ­Κάνες, ενώ το περσινό «Χαεουόν­, Κανενός η Κόρη» προβλήθηκε ­τόσο στην Μπερλινάλε όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Το «Στη Χώρα των Άλλων», το οποίο συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Κανών, είναι το πρώτο έργο του σκηνοθέτη το οποίο προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, καθώς το ύφος των ταινιών του είναι μια περίεργη μείξη καθημερινού δράματος και ειρωνικής κωμωδίας που αφήνει συχνά τον (μέσο) θεατή μετέωρο, ενώ δεν διαθέτει τη στιλιστική δεξιοτεχνία, τη γραφική θεματολογία ή την κοινωνική προσέγγιση κάποιων συμπατριωτών­ του (από τον Παρκ Τσαν-Γουκ μέχρι τον Κιμ Κι-Ντουκ) που θα δικαιολογούσε μια ευρύτερη εμπορική αποδοχή του έργου του.
Παρόλα αυτά, η «επίσημη» γνωριμία μας μαζί του είναι μια αβαρής, διασκεδαστική όσο και χαμηλών τόνων τριπλή «παραλλαγή στο ίδιο θέμα», μια πρωτότυπη σινεφίλ κομεντί που διαπραγματεύεται τα πιο σοβαρά πράγματα με τον πιο ανάλαφρο τρόπο.

Στη Χώρα των Άλλων - εικόνα 2

Ξεκινά με μια νεαρή φοιτήτρια κινηματογράφου η οποία καταφεύγει μαζί με τη μητέρα της στην παραλιακή Μοχάν και αρχίζει να γράφει ένα σενάριο. Σε αυτό τρεις μεσήλικες Γαλλίδες, όλες με το όνομα Αν –μια διάσημη­ σκηνοθέτις, μια παντρεμένη που διατηρεί μυστική σχέση με έναν Κορεάτη σκηνοθέτη και μια χωρισμένη την οποία ο σύζυγός της εγκατέλειψε για μια Κορεάτισσα–, καταλύουν για σύντομο χρονικό διάστημα σε μια πανσιόν της περιοχής και συναντούν τους ίδιους­ ανθρώπους, την κοπέλα που δουλεύει στον ξενώνα των γονιών της, έναν νεαρό ναυαγοσώστη κι έναν κινηματογραφιστή με την έγκυο σύζυγό του.
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ διασκεδάζει φανερά σε έναν τριπλό ρόλο που ισορροπεί ανάμεσα στο ειλικρινές ψυχολογικό πορτρέτο μιας εύθραυστης 55άρας και στην ειρωνική αποδόμησή του, καθώς ο φακός του Χονγκ Σανγκ-Σου στήνει παιχνίδια με το τυχαίο της ανθρώπινης μοίρας.
Τίποτα το βαθύ δραματικό δεν διακυβεύεται εδώ, οι μικρές λεπτομέρειες όμως –ένα κλεμμένο φιλί, ένας διάλογος σε κακά αγγλικά, ένα αυτοσχέδιο τραγούδι ή μια βόλτα στην παραλία– συνθέτουν μια «φέτα ζωής» φτιαγμένη από κρυφές επιθυμίες, αστείες συμπτώσεις και μια πραγματικότητα σε συναισθηματική σύγχυση. Καθώς ο Ρομέρ τα λέει με τον Κισ­λόφσκι, το στοιχείο της επανάληψης τονίζει τις ομοιότητες και αναδεικνύει τις διαφορές της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τρόπο λίγο πολύ γνωστό, τουλάχιστον όμως έξυπνο, χαλαρωτικό και κινηματογραφικά σπιρτόζικο.

Ν. Κορέα. 2012. Διάρκεια: 89΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στη Χώρα των Άλλων

In Another Country
3
  • Σινεφίλ
  • 2012
  • Διάρκεια: 89 '
  • Χονγκ Σανγκ-σου

Σε μια παραλιακή κορεάτικη κωμόπολη μια φοιτήτρια κινηματογράφου γράφει ένα σενάριο το οποίο αφορά τρεις διαφορετικές Γαλλίδες με το ίδιο όνομα (Αν) οι οποίες επισκέπτονται για λίγο την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.