Εγώ και Εσύ

2,5

Δεξιοτεχνικό, έντονο, αλλά περιορισμένης εμβέλειας πορτρέτο μιας γενιάς αντιμέτωπης με το απειλητικό αύριο.

Εγώ και Εσύ

Ο 14χρονος Λορέντζο προσποιείται ότι πηγαίνει εβδομαδιαία σχολική εκδρομή για σκι, ενώ καταφεύγει στο έρημο υπόγειο μιας πολυκατοικίας θέλοντας να απομονωθεί από όλους και από όλα. Το «άσυλό» του θα παραβιάσει όμως η 25χρονη ετεροθαλής αδερφή του… Δεξιοτεχνικό, έντονο, αλλά περιορισμένης εμβέλειας πορτρέτο μιας γενιάς αντιμέτωπης με το απειλητικό αύριο.

Εγώ και Εσύ - εικόνα 1

Ε πειτα από εννέα χρόνια κι ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο τον έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι, ο 73χρονος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επιστρέφει πίσω από την κάμερα διασκευάζοντας το «Εγώ κι εσύ», ένα μυθιστόρημα του Νικολό Αμανίτι που εκδόθηκε προ τριετίας. Ο γεννημένος στη Ρώμη το 1966 λογοτέχνης θεωρείται ο σπουδαιότερος Ιταλός συγγραφέας της γενιάς του και αρκετά έργα του έχουν μεταφερθεί στο σινεμά, δύο μάλιστα («Εγώ δεν Φοβάμαι», «Με τις ευλογίες του Θεού») από τον βραβευμένο με Όσκαρ Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. Μακριά από την ατμόσφαιρα αστυνομικού μυστηρίου που κυριαρχεί σε άλλα βιβλία του Αμανίτι, το «Εγώ κι εσύ» αφηγείται την ιστορία του 14χρονου, ψυχολογικά ασταθούς Λορέντζο, που μεγαλώνει με τη μητέρα του, επισκέπτεται τακτικά τον ψυχίατρό του και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον το οποίο νιώθει αγχωτικά απειλητικό.
Μια εβδομαδιαία σχολική εκδρομή για σκι θα του δώσει την ιδανική αφορμή να μείνει μόνος με τον εαυτό του, καθώς προσποιείται στη μητέρα του πως θα συμμετάσχει, καταφεύγει όμως στο έρημο υπόγειο μιας πολυκατοικίας θέλοντας να απομονωθεί από όλους και από όλα. Ο Μπερτολούτσι περιγράφει άμεσα κι εύστοχα μια teen angst πραγματικότητα, στην οποία υποσυνείδητες φοβίες, καταπιεσμένες επιθυμίες και η δυσκολία επικοινωνίας δημιουργούν έναν κυριολεκτικό και μεταφορικό εγκλεισμό. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο του σκηνοθέτη («Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι», «Η Πολιορκία Μιας Γυναίκας», «Οι Ονειροπόλοι», ακόμη και ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας»), ο οποίος δεν παραλείπει να παίξει και με τις αγαπημένες του ψυχαναλυτικές αναφορές (η φαντασίωση στη διάφανη οροφή, η «αιμομικτική» συζήτηση). Τις ισορροπίες της ταινίας θα αλλάξει η εισβολή της 25χρονης ετεροθαλούς αδερφής του Λορέντζο στο καταφύγιό του, γεγονός που θα ανεβάσει μεν την ένταση, θα οδηγήσει δε τη σεναριακή εξέλιξη σε προβλέψιμα και συγκαταβατικά μονοπάτια. Εκεί όπου η νέα γενιά περπατά μαζί με τα τρελά όνειρα και τα καταστροφικά πάθη της αλλά και την αλληλοκατανόηση που θα τη σπρώξει σε ένα καλύτερο αύριο. Γλυκό, αλλά κινηματογραφικά απλοϊκό.

Ιταλία. 2012. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Εγώ και Εσύ

Io e Te
2,5
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 103 '
  • Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ο 14χρονος Λορέντζο προσποιείται ότι πηγαίνει εβδομαδιαία σχολική εκδρομή για σκι, ενώ καταφεύγει στο έρημο υπόγειο μιας πολυκατοικίας θέλοντας να απομονωθεί από όλους και από όλα. Το «άσυλό» του θα παραβιάσει όμως η 25χρονη ετεροθαλής αδερφή του…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.