Ο Αφρός των Ημερών

2

 Ένας Γκοντρί («Η Αιώνια Λιακάδα Ενός καθαρού Μυαλού») γεμάτος ιδέες, όχι όμως και ουσιαστική κινηματογραφική άποψη για τη μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Μπορίς Βιάν.

Ο Αφρός των Ημερών

Σ’ ένα «εναλλακτικό», εκτός χρόνου Παρίσι ο Κολάν ερωτεύεται την Κλοέ, η οποία προσβάλλεται από μια ασυνήθιστη ασθένεια: ένα λουλούδι μεγαλώνει μέσα στους πνεύμονές της. Ένας Γκοντρί («Η Αιώνια Λιακάδα Ενός καθαρού Μυαλού») γεμάτος ιδέες, όχι όμως και ουσιαστική κινηματογραφική άποψη για τη μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Μπορίς Βιάν.

Ο Αφρός των Ημερών - εικόνα 1

Σ ε ένα εκτός χρόνου και απρόοπτης καθημερινότητας Παρίσι ο Κολάν, ένας νεαρός άντρας με έναν πολυμήχανο μάγειρα/υπηρέτη κι εφευρέτης του πιανοκοκτέιλ, ερωτεύεται την Κλοέ. Τίποτα δεν σκιάζει το δυνατό έρωτά τους, ο οποίος καταλήγει σε έναν ευτυχισμένο γάμο. Μέχρι τη στιγμή που εκείνη προσβάλλεται από μια ασυνήθιστη ασθένεια: ένα λουλούδι μεγαλώνει μέσα στους πνεύμονές της. Πρόκειται για μια ιστορία από το εναλλακτικό, παράλληλο σύμπαν το οποίο περιγράφει ο Μπορίς Βιάν στο διασημότερο (γραμμένο το 1947) μυθιστόρημά του «Ο αφρός των ημερών». Ξεκάθαρα σατιρικό όσο και βαθιά ρομαντικό, το βιβλίο αποτελεί μια σουρεαλιστική παρωδία της μεταπολεμικής γαλλικής πραγματικότητας, πλημμυρισμένη από παιγνιώδεις νεολογισμούς και τζαζ αναφορές, ανορθόδοξη προσέγγιση των νέων φιλοσοφικών ιδεών, καυστικό χιούμορ και μια πικρή μελαγχολία που κοιτάζει πανανθρώπινες αλήθειες βαθύτερα από το ζωηρό αφρό των ημερών.
Αν και καταφανώς δύστροπο σε μια πιστή μεταφορά στο σινεμά, το μυθιστόρημα έχει διασκευαστεί κινηματογραφικά δύο φορές (το 1968 από τον Σαρλ Μπελμόν και το 2001, ως «Kuroe», από τον Γιαπωνέζο Γκο Ρίτζου), χωρίς φυσικά να γνωρίσει επιτυχία. Περισσότερο φιλόδοξη η απόπειρα του Μισέλ Γκοντρί, μένει και αυτή… στον αφρό, αν και ο σκηνοθέτης της (που εδώ ερμηνεύει τον γιατρό Μονζμάνς/Φαγομανίκη) έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά ανάλογα «ανορθολογικές» σινε-καταστάσεις («Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού»). Εδώ συμπεριφέρεται ως ένας ευφάνταστος μεν, επιφανειακά σκεπτόμενος δε εικονογράφος, που κερδίζει αρχικά τις –σκηνογραφικές– εντυπώσεις, αλλά αδυνατεί να μας συγκινήσει με τη θλιμμένη ερωτική ιστορία του. Οι μικρές κι έξυπνες ιδέες περισσεύουν, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι απόλυτα ταιριαστό, από τη μέση και μετά όμως η ταινία χάνει το χιούμορ της και σέρνεται αφηγηματικά, βυθισμένη σε ένα αδιέξοδο σεναριακό τέλμα. Λογικό για ένα κινηματογραφικό στοίχημα που ποντάρει σχεδόν αποκλειστικά στο παραξένισμα, η πριμοδότηση του οποίου λειτουργεί αλλιώς­ στο χαρτί (όπου η υπερβολή γεννά εικόνες) και αλλιώς στη μεγάλη οθόνη τού «ένα πλάνο χίλιες λέξεις».

Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Αφρός των Ημερών

L' Ecume des Jours / Mood Indigo
2
  • Φαντασίας
  • 2013
  • Διάρκεια: 125 '
  • Μισέλ Γκοντρί

Σ’ ένα «εναλλακτικό», εκτός χρόνου Παρίσι ο Κολάν ερωτεύεται την Κλοέ, η οποία προσβάλλεται από μια ασυνήθιστη ασθένεια: ένα λουλούδι μεγαλώνει μέσα στους πνεύμονές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.