Η Ζακλίν Λέντζου κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Orizzonti στο 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ταινία ενηλικίωσης "Μια Μέρα στη Ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα". Η διάκριση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς αναγνωρίσεις για τη σκηνοθέτιδα και μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, καθώς προέρχεται από το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti γνωστό για την εκλεκτικότητα του.
Μια ημέρα πριν την επίσημη απονομή, η ταινία απέσπασε, επίσης, το ανεξάρτητο Βραβείο Συμπερίληψης και Βιωσιμότητας Edipo Re 2026 που απονέμεται σε ταινίες με δυνατές ιστορίες με συμπεριληπτική και βιώσιμη ματιά, προσθέτοντας μία ακόμη σημαντική διάκριση σε μια ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία στη φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Το σενάριο συμμετείχε στο TorinoFilmLab FeatureLab 2024, όπου και τιμήθηκε με το ARRI Award for Cinematic Vision, ενώ στη συνέχεια στο Cannes Next Step – Volume II 2024 του Φεστιβάλ Καννών. Το 2025 η ταινία επιλέχθηκε στο Work in Progress του Les Arcs Film Festival και απέσπασε το βραβείο μουσικής από την 22D. Στις αρχές του 2026 συμμετείχε στο First Cut Lab, το διεθνές εργαστήριο μοντάζ και καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης για ταινίες μεγάλου μήκους.
Τώρα, συνεχίζει το διεθνές ταξίδι της με την βορειοαμερικανική πρεμιέρα της στο 64ο New York Film Festival, καθώς και με συμμετοχές στο 70ο BFI London Film Festival, στο Busan International Film Festival (Flash Forward) και στη Viennale.
Η πορεία της Ζακλίν Λέντζου
Το "Μια Μέρα στη Ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα" αποτελεί μόλις τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ζακλίν Λέντζου. Η ίδια σπούδασε κινηματογράφο στο London Film School, με την πρώτη μικρού μήκους ταινία της "Thirteen Blue" (2013) να κερδίζει ειδικό βραβείο για ανερχόμενους δημιουργούς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέκιαβικ. Έκτοτε, γύρισε τρεις ακόμη μικρού μήκους ταινίες, το "Fox" (2016), το "Hiwa" (2017), το "Hector Malot: The Last Day of the Year" (2018), για το οποίο κέρδισε το Βραβείο Leica Cine Discovery στο Φεστιβάλ Καννών, και το "The End of Suffering (A Proposal)" (2020).
Ακολούθησε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο "Σελήνη, 66 Ερωτήσεις" (2021), με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βίλνιους, η οποία στη συνέχεια προβλήθηκε και στο Τμήμα Encounters του Φεστιβάλ Βερολίνου 2021 και κέρδισε το μεγάλο βραβείο, γνωστό ως Golden Puffin, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέκιαβικ. Στην Ελλάδα, η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη Σοφία Κόκκαλη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με Βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου για τον Λάζαρο Γεωργακόπουλος και Βραβείο Μοντάζ στα βραβεία Ίρις, έχοντας ακόμη τρεις υποψηφιότητες.
Η ιστορία ακολουθεί την Άρτεμη, η οποία επιστρέφει ύστερα από χρόνια απουσίας στο πατρικό της, καθώς ο πατέρας της πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και έχει ανάγκη τη βοήθειά της. Είναι η τελευταία της ευκαιρία να πλησιάσει τον αυστηρό και απόμακρο γονιό των παιδικών της χρόνων. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Κόκκαλη, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Καίτη Ιμπροχώρη.
Πριν από τη δεύτερη μεγάλου μήκους της, η Λέντζου γύρισε μια ακόμη μικρού μήκους με τίτλο "Pleiades (or Going Home)" (2023).

Στη νέα βραβευμένη ταινία της, η 15χρονη Τζο, μελαγχολική και ατίθαση, ντρέπεται για το μουσικό της γούστο. Το αιθέριο τραγούδι της Φαίδρας τη συγκινεί βαθιά και, γνωρίζοντάς τη, φαίνεται πως για πρώτη φορά ξεκινά μια αληθινή φιλία. Όταν κανονίζουν να συναντηθούν ένα βράδυ, μια απρόσμενη αλλαγή της μοίρας κάνει αδύνατο για τη Τζο να φτάσει στο ραντεβού της, όσο κι αν το θέλει.
