Το Τροχόσπιτο

3

Road movie γλυκόπικρης επίγευσης, γραμμένο με ευαισθησία και σκηνοθετημένο με τρυφερότητα. Μικρής εμβέλειας, σε κερδίζει με την αβίαστη αλήθεια των χαρακτήρων του.

Το Τροχόσπιτο

Σχεδόν δυο δεκαετίες μετά το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο τμήμα Cinefondation του φεστιβάλ Καννών με το "Bába", η Σουζάνα Κιρτσνέροβα κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη μεγάλου μήκους της, εμπνευσμένη από τις προσωπικές εμπειρίες της. Μητέρα ενός αγοριού με σύνδρομο Down και αυτισμό, μας διηγείται την ιστορία της Έστερ, μιας 45άρας Τσέχας η οποία μεγαλώνει μόνη της το γιο της Ντάβιντ, ο οποίος έχει ακριβώς την ίδια πάθηση.

Τους συναντάμε στο εξοχικό φίλων της στην Ιταλία, όπου περνούν τις διακοπές τους. Μέχρι που η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του Ντάβιντ φέρνει όλους σε αμηχανία, με τους οικοδεσπότες να προτείνουν ευγενικά στην Έστερ να καταλύσει στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που βρίσκεται παρκαρισμένο στον κήπο τους. Κι όταν εκείνη διαπιστώνει, κρυφακούγοντάς τους μια νύχτα, σε πόσο άβολη θέση τους έχει φέρει, βάζει μπροστά το όχημα και παίρνει τους δρόμους χωρίς χρήματα ή προορισμό.

Το αυτοβιογραφικό ντεμπούτο της Κιρτσνέροβα ακολουθεί τους κανόνες του κλασικού road movie, όπου δυο αταίριαστοι συνταξιδιώτες διασχίζουν ένα καινούργιο γι’ αυτούς τοπίο αναζητώντας απαντήσεις σε προφανή ή απωθημένα οικογενειακά, συναισθηματικά, ψυχολογικά, ακόμα και υπαρξιακά προβλήματα. Εδώ, όμως, ο ένας από τους δυο βασικούς ήρωες είναι ψυχολογικά "αδιαπέραστος", με την έμπειρη επί του θέματος σεναριογράφο και σκηνοθέτρια να μην πέφτει σε μελοδραματικές παγίδες, μεταφέροντας το δραματικό βάρος στην Έστερ. Όχι εξ ολοκλήρου, όμως, μιας και στο δρόμο της θα βρεθεί μια εξωστρεφής και απελευθερωμένη περιπλανώμενη, η Ζούζα, η οποία θα επιβιβαστεί στο τροχόσπιτο, προσδίδοντας καινούργια δυναμική σ’ αυτό το απρόβλεπτο ταξίδι.  

Δυο γυναίκες οι οποίες επιχειρούν να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους σε ένα γραμμένο με ευαισθησία και σκηνοθετημένο με τρυφερότητα δράμα, το οποίο δεν εκβιάζει καταστάσεις και χωρίς καθόλου να εκπλήσσει αφήνει μια γλυκόπικρη, καλοδεχούμενη επίγευση. Μικρής εμβέλειας, σε κερδίζει με την αβίαστη αλήθεια των χαρακτήρων του, τους οποίους δεν εξωραΐζει. Αντίθετα, εκθέτει τις "ένοχες" επιθυμίες και τα ανομολόγητα διλήμματά τους, τυλίγοντάς τους με συγκινητική ειλικρίνεια.

Τσεχία, Ιταλία. 2025. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τροχόσπιτο

Karavan / Caravan
3
  • Δραματική
  • 2025
  • Διάρκεια: 100 '
  • Σουζάνα Κιρτσνέροβα

Road movie γλυκόπικρης επίγευσης, γραμμένο με ευαισθησία και σκηνοθετημένο με τρυφερότητα. Μικρής εμβέλειας, σε κερδίζει με την αβίαστη αλήθεια των χαρακτήρων του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Απόψε (15/08) βλέπουμε το "Ρόουζ εναντίον Ρόουζ" με ελεύθερη είσοδο

Η Ολίβια Κόλμαν και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι οι εκλεκτοί που μας μας κρατήσουν κινηματογραφική συντροφιά τον Δεκαπενταύγουστο!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/08/2026

Καλοκαιρινές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με άρωμα καλοκαιριού αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".